I když Češi patří v třídění odpadů mezi lepší unijní průměr, pohledem statistik je stále co zlepšovat. V roce 2018 se z 544 kilo komunálního odpadu, který připadl na každého Čecha, využilo zhruba padesát procent. Z čehož na tak zvané materiálové využití jde necelých 39 procent. Podstatné je, že dalších opět skoro padesát procent skončí na skládce.

Ukazuje se navíc, že dát plastům nový život není tak snadné. V roce 2017 se podařilo globálně recyklovat do podoby dále využitelného materiálu jen devět procent sesbíraných a přetříděných plastů. Cestou ke snížení plastové stopy je hlavně jejich menší spotřeba. Přinášíme vám několik jednoduchých rad, jak na to.

1. Plastový audit

Pokud nevíte, s čím začít, udělejte si plastový audit, který vám pomůže získat přehled o vaší spotřebě. List The Guardian radí provést jej po měsíci sběru, pokud však nemáte dost místa na schraňování tak velkého množství odpadu, stačí audit alespoň po týdnu. Čeho ve svém plastovém odpadu napočítáte nejvíc, to začněte omezovat.

2. Jednorázové nádobí nevyhazujte hned

Pokud si s sebou nenosíte vlastní lahev či obal na jídlo s sebou, nevyhazujte plastové nádobí, jako třeba lžičky, vidličky nebo nože, hned po jídle, ale schovejte je k dalšímu použití. Tím získá jejich výroba větší smysl.

3. Vzdejte se víčka na kávě s sebou

Nejlepší je samozřejmě nosit si svůj hrneček na kávu pokaždé s sebou. Pokud ale zapomenete, zkuste to bez plastového víčka na kávě. Buď si řekněte o větší papírový šálek, aby se vám káva nevylévala, nebo zkuste upít ještě než vyrazíte na cestu. Samozřejmě předtím zvažte, zda jdete z kavárny jen pár kroků do kanceláře, nebo do MHD, kde by hrozilo, že někoho (nebo sebe) můžete vařící kávou popálit.

4. Dávejte přednost vratným obalům

Tahle rada asi nepřekvapí. Recyklace plastů z velké části selhává, ze žluté popelnice čeká druhý život zhruba čtvrtinu z nich. Nejvíce poptávaným materiálem jsou PETtky, o ně je zájem, a bude i do budoucna díky cílům Evropské unie týkajícím se podílu recyklátu v plastové láhvi. Na ostatní plasty u nás zatím neexistuje mnoho zpracovatelských kapacit.

Cestou jsou vratné obaly, ať už skleněné nebo ze silnějšího plastu. Ty dnes nabízí online prodejci potravin Rohlík či Košík nebo dm drogerie či Rossmann u některých svých produktů.

5. Jezte raději v restauraci než v kanceláři

Pokud zvažujete, jestli si dát oběd v restauraci, nebo si jídlo objednat do kanceláře či domů, životnímu prostředí pomůžete nejvíc variantou číslo jedna. Omezíte tím spotřebu plastového nádobí a dalších obalů a také tím snížíte svoji uhlíkovou stopu.

6.  Pokud si jídlo objednáte, tak bez jednorázových příborů

Pokud se vám cesta do restaurace přes všechnu snahu nehodí a potřebujete si nechat jídlo dovézt, zkuste napsat do poznámky objednávky, že si přejete doručení bez plastového příboru, který většinou bývá součástí doručeného jídla. Některé společnosti jako Zdravé stravování také už i v Česku umožňují doručování jídla v opakovaně použitelném obalu.

7. Na nákup s vlastními obaly

Noste si vlastní sáčky na ovoce a zeleninu, případně i pečivo. Některé obchodní řetězce jako Globus, Penny market či Lidl už dnes nabízejí sáčky na vícero použití k prodeji přímo u daného zboží na prodejně. Možné je nosit s sebou také už jednou použité mikrotenové pytlíky.

Co vám do vlastního obalu zatím v obchodech nedají jsou lahůdky, ať už jde o šunku či salát. Důvody jsou hygienické, tvrdí prodejci. Takže s vlastní krabičkou to ani nezkoušejte.

8. Místo tekutého mýdla obyčejné

Místo tekutého mýdla na ruce kupte obyčejné. Jednak tím ušetříte, protože je levnější a také není zabalené v plastu jako tekutá varianta.

9. Vyhněte se palmovému oleji

Ve prospěch palmového oleje se kácejí pralesy a vznikají monotukturní plantáže. To odnášejí živočichové žijící v původních pralesech, stejně tak místní farmáři, kteří by na místě platnáží jinak pěstovali plodiny, které se v lokalitě zkonzumují.

Řada i velkých výrobců se dnes snaží palmovému tuku vyhnout, ale stále je hodně produktů, které jej obsahují. Pátrání v drobných písmenkách na obalu je samozřejmě složité, ale pokud nakupujete i potraviny na internetu, lze si zapnout nákup jídla s filtrem „bez palmového tuku“.

10. Použijte bambusový zubní kartáček nebo jiný s vyměnitelnou hlavou

Trh s těmito produkty rychle roste. Většina kartáčků sice stále obsahuje syntetická vlákna, omezíte však spotřebu plastu v podobě držáků kartáčků.

11. Nekupujte balenou vodu

Můžete pít buď kohoutkovou vodu, která je ve valné většině republiky velmi dobrá. Podrobnější informace si můžete zjistit u místní vodárenské společnosti. Stejně tak si můžete nechat udělat testy u svého zdroje vody, třeba studny. K dispozici je dnes také celá řada filtrů. 

12. Šetřete své oblečení

Nakupujte méně oblečení nebo nakupujte z druhé ruky. Second handy se najdou prakticky v každém městě a existují i obchody, které doprodávají zcela nové značkové zboží, co se jinde neprodalo.

Perte prádlo méně, aby déle vydrželo. Při praní používejte nižší teplotu. Mokré oblečení nechte uschnout, nedávejte je do sušičky. 

Tím, že nebudete prát každý kousek hned, i když není špinavý, omezíte i uvolňování mikroplastů. Většina oblečení totiž obsahuje syntetická vlákna vyrobená z plastu. Tato vlákna se uvolňují při praní a končí ve vodních cestách. Syntetické materiály však mohou mít oproti přírodním i některé výhody – někdy vydrží déle.

Veronika Němcová
Veronika Němcová

Veronika se novinařině vyučila v redakci MF Dnes, kde se s Martinou seznámily. Později psala pro Forbes či Měšec.cz. V Ekonews má na starosti hlavně finance. Ráda řídí elektrická auta, miluje běhání brzy ráno a plavání pozdě večer.