Milan Ruttner

Doba pokročila, ESG report už prostě musíte mít.

Milan Ruttner působí druhým rokem ve společnosti O2 jako ESG officer.

Pro společnost O2, která nedávno zveřejnila druhý ESG report, je povinnost mít podle nové evropské legislativy (směrnice CSRD) nefinanční zprávu až za rok 2025. Jak ale uvádí ESG officer operátora Milan Ruttner, report už je „prostě nutné mít dnes“, protože tlak trhu předbíhá legislativu.

„Report musíme dělat, protože se to musíme naučit. Doteď jsme jej dělali podle standardů GRI, příští rok podle nové evropské legislativy, a když to děláte napoprvé, výsledek obvykle není ideální. A za druhé, prostě ho musíte mít,“ uvádí Ruttner.

Prakticky totiž není týdne, vysvětluje, kdy by mu nepřišel požadavek od zákazníků na poskytnutí dat o udržitelnost. „Když máte ESG report, můžete je z toho krásně dostat,“ popisuje, jak tlak od bank i od klientů přebíhá legislativní povinnosti.

„Někdo říká, že report ESG nepotřebuje, že nemá 250 zaměstnanců, obrat miliardu, aktiva 40 milionů euro. Ale když dodáváte do firmy, která jde touto cestou, a napíší vám, že potřebují to a to, je dnes nefinanční zpráva v podstatě skrytá nutnost,“ doplňuje.

O2 nyní plánuje přihlásit se k iniciativě SBTi, kde jsou požadavky na konání dané společnosti v oblasti environmentální, sociální a řízení firmy ještě přísnější.

Stejně jako ostatní velké firmy, i O2 chce být uhlíkově neutrální do roku 2050 a nyní vytváří cíle pro tuto cestu. Většina uhlíkové stopy jde u operátora za dodavateli, a to 97 procent. Vlastní emise v tak zvaném Scope 1 a 2 tvoří jen tři procenta.

„Největší příležitost snížení energie je provozovatel naší sítě, společnost Cetin. Tam je největší gró, to dělá 40 procent uhlíkové stopy,“ uvádí Ruttner.

V podcastu se dále dozvíte:

  • Co pro společnost O2 obnášel počátek reportování
  • Co se změní pro O2 příští rok, kdy začne platit směrnice CSRD o nefinančním reportingu
  • Proč se O2 přihlašuje k iniciativě SBTi a co to praktiky znamená?
  • Jak se v O2 staví k offsetům a zda nějaké využívají.

Tento podcast vznikl ve spolupráci se společností O2.

Martina Patočková
Martina Patočková

Martina začínala s novinařinou v agentuře ČTK a pokračovala v MF Dnes, psala pro E15 či Reportér Premium. Jenže pak zatoužila po větší samostatnosti. Ráda chodí po kopcích, plave s ploutvemi i bez nich a chtěla by kočku.