Kam kráčí lidská civilizace? Jak změnou úhlu pohledu změníme společnost k lepšímu? Jaké struktury tvoří systémy kolem nás a jak jimi pohnout? Tak zní tři zásadní otázky konference TEDxNárodní, která se vrací po roční pauze a 25. března 2023 nabídne pohled do naší společné budoucnosti. O zvolení správného směru, nahlížení problémů jinou optikou a potřebných krocích pohovoří odborníci z různých odvětví.

K řečníkům patří například význačný neurolog Martin Jan Stránský, expertka na restorativní justici Petra Masopust Šachová či kulturoložka Kamila Němečková. Rozšířit si obzory v zásadních otázkách lidské existence a načerpat inspiraci k vlastním činům je možné v nadčasové budově ČSOB, partnera konference. Prohlídka vnitřních prostor budovy navržené významným architektem Josefem Pleskotem je v ceně celodenní vstupenky na TEDxNárodní, stejně jako zdravý oběd a občerstvení. Přednášky doprovodí navíc i kulturní program. Vstupenky na jednu z přelomových událostí roku je možné zakoupit na platformě GoOut.

TED (Technology, Entertainment & Design) je globální nadace věnovaná „myšlenkám hodným šíření”, působí od roku 1984. TEDxNárodní staví na principu světoznámé konference díky licenci, kterou TED organizátorům bezplatně uděluje. TEDx si klade za cíl sdílet myšlenky hodné šíření, rozpoutávat debatu, propojovat, inspirovat a informovat v rámci lokální komunity. Písmeno „x” v názvu konference vyjadřuje nezávislost lokálně organizovaných setkání, které nabízejí prostor místním řečníkům. Letošní TEDxNárodní, nesoucí titul Future of Humanity, má za cíl rozvinout společný pohled do budoucnosti a celá konference je postavena na třech tematických pilířích: směr, perspektiva a systém.

Pohled odborníků z různých odvětví

TEDxNárodní rozvíjí diskusi o společenských a globálních tématech. Konference organizovaná 25. března 2023 přináší během jednoho dne pohled do naší společné budoucnosti v době, kdy se lidstvo nachází ve zlomovém období dějin. Mluvčí TEDxNárodní se zastaví u palčivého tématu změny klimatu. Proberou alternativní zdroje energie a vhodné technologie. Tématem přednášek budou umělá inteligence, restorativní justice, sociální rovnost nebo také budoucnost a podoba vzdělávání. Program se věnuje rovněž globální bezpečnosti a jejím mnohým definicím. Řečníci nastíní i svůj pohled na vliv technologií a sociálních sítí na naše zdraví, a mnoho dalšího.

Do diskuse o budoucnosti lidské civilizace a její změně přispějí na konferenci TEDxNárodní odborníci z různých oblastí. Lékař Martin Jan Stránský po celém světě přednáší o neurologických dopadech moderní technologie na lidský mozek a na lidskou budoucnost. Expertka na restorativní justici Petra Masopust Šachová usiluje o její široké zapojení do českého trestního práva jak na teoretické úrovni, tak v praxi. Kulturoložka Kamila Němečková se zaměřuje na interdisciplinární studium spirituality v kontextu současné globální krize.

Co jsou to komunitní energetická družstva a jaký je jejich potenciál i v naší společnosti? O tom bude hovořit Dirk Vansintjan, jenž předsedá Evropské federaci občanských energetických družstev. Další z řečníků, Jeremy Druker, zastává funkci výkonného ředitele společnosti Transitions (TOL), jedné z předních organizací pro rozvoj médií ve střední a východní Evropě, a zaměřuje se na „solutions journalism“. David Tišer se více než deset let věnuje vzdělávání studentů, učitelů či sociálních pracovníků na téma sociokulturních specifik Romů a boření předsudků či stereotypů. Lékařka Kristina Höschlová se specializuje na anesteziologii a intenzivní péči, urgentní medicínu a horskou medicínu, zkušenosti nasbírala i na misích Lékařů bez hranic. Jakub Zelený pracuje jako environmentální poradce v organizaci Člověk v tísni, kde se zaměřuje na problematiku změny klimatu.

Mezi řečníky bude i ekolog a prezident Evropské federace obnovitelných zdrojů Martin Bursík a Josef Dvořáček, spolumajitel společnosti Sonnentor, která je dnes významným zpracovatelem bylin, čajů a koření z ekologického zemědělství. Claire McAllister, vedoucí projektu Environment of Peace ve Stockholmském mezinárodním ústavu pro výzkum míru (SIPRI), upozorní na dvě prolínající se krize – klimatickou a bezpečnostní. Existuje cesta, která chrání mír i životní prostředí zároveň? Svůj prostor bude mít také Jan Kulveit, který se na Future of Humanity Institute na Oxfordské univerzitě zabývá sladěním umělé inteligence s lidskými zájmy, globálními riziky či strategiemi pro budoucnost.

Zástupkyní nejmladší generace bude Emma Babáková, gymnazistka, která ví, že vzdělávání a mladí jsou budoucnost a současný výukový systém vnímá jako přežitek. Moderování konference se ujme Vanda Kofroňová.

Prohlídka budovy ČSOB i kulturní program v ceně vstupenky

Program konference s prostorem pro diskusi bude veden dvojjazyčně v češtině a angličtině. K dispozici bude tlumočnická služba. Celodenní vstupenky na kompletní program jsou k dostání za 1190 Kč (pro seniory a studenty za 890 Kč). TEDxNárodní je také možné podpořit koupí vstupenky za podporovatelskou cenu 1490 Kč.

Účastníci konference nasytí svou zvědavost, rozšíří si obzory a poslechnou názory odborníků z mnoha odvětví, připraven je pro ně navíc kulturní program v podobě hudebního vystoupení a slam poetry. Zájemci se mohou připojit k prohlídce budovy partnera akce ČSOB v ulici Radlická. To vše v ceně celodenní vstupenky, která zahrnuje rovněž společný zdravý oběd a kávu.

Redakce

Ekonews je web o udržitelnosti, který hledá v ekologických tématech ekonomické souvislosti a mezi byznysmeny chuť dělat věci ohleduplněji k životnímu prostředí.