Moderní domácnost je přehlídkou supermoderních zařízení s připojením k internetu, vzájemným propojením a ovládáním, skvělými chytrými funkcemi a… vysokou spotřebou energie.

Energetická náročnost a neekologický způsob výroby, dopravy a likvidace domácích spotřebičů představují obrovskou ekologickou zátěž. Společnost Samsung Electronics jako jeden z největších výrobců spotřebičů na světě proto přichází s vlastní iniciativou udržitelného rozvoje.

Vize Together for Tomorrow (Společně pro zítřek) dává každému člověku možnost zapojit se do pozitivních změn. Základem této vize je každodenní udržitelnost. Samsung mění výrobní postupy tak, aby měly co nejmenší dopad na životní prostředí. Zavádí ekologické obaly, udržitelnější provoz spotřebičů a odpovědnou likvidaci produktů na konci životního cyklu. Výsledkem má být snížení emisí uhlíku v celém výrobním cyklu.

Kompletně recyklované krabice a obaly

Jenom v loňském roce Samsung takto pomohl svými paměťovými čipy s certifikací Carbon Trust snížit emise uhlíku téměř o 700 tisíc tun a neskrývá mnohem vyšší ambice. Například co se týče recyklovatelných materiálů, oddělení Visual Display Business letos plánuje při výrobě televizorů a dalších displejů využít třicetkrát více recyklovaných plastů než v roce 2021. Samsung si také stanovil jasný tříletý plán pro využívání recyklovaných materiálů u všech mobilních produktů a domácích spotřebičů.

V loňském roce Samsung přešel u všech krabic pro televizory na recyklované materiály a letos je začal využívat i na obaly uvnitř krabic. Jsou součástí pěnového polystyrenu, držadel krabic a plastových sáčků. Globální šíři dostane program Eco-Packaging, v jehož rámci si mohou uživatelé proměnit kartonové krabice od televizorů na domečky pro kočky, odkládací stolky a další užitečné kusy nábytku. Po televizorech bude možné takto využívat i obaly na domácí spotřebiče, například vysavače, mikrovlnné trouby a čističky vzduchu.

Solární dálkový ovladač a pračka bez mikroplastů

Snižování uhlíkové stopy se Samsung věnuje i u samotných spotřebičů. Přišel například se zásadním vylepšením dálkového ovladače ke svým televizorům. Nový ovladač SolarCell Remote je vybavený malým solárním panelem a jeho prostřednictvím se může nabíjet jak z denního, tak i z umělého světla. Zabraňuje tak plýtvání bateriemi. Vylepšená verze tohoto ovladače navíc umí získávat elektřinu z rádiových vln zařízení, jako jsou wi-fi routery. Samsung tak chce zabránit vyhazování více než 200 milionů baterií ročně na skládky. Technologii SolarCell Remote nabídne veřejně i dalším výrobcům televizorů.

Do roku 2025 chce Samsung u svých televizorů a nabíječek telefonů přejít v pohotovostním režimu na prakticky nulovou spotřebu a zabránit tak plýtvání elektrickou energií. Důležité jsou také aktivity společnosti v oblasti zpětného odběru elektronického odpadu. Jen od roku 2009 se Samsungu podařilo sesbírat víc než pět milionů tun tohoto odpadu.

Ve spolupráci se společností Patagonia pak vyvinul řešení, díky němuž pračky Samsung minimalizují pronikání mikroplastů do odpadních vod, a tím pádem do vodních toků. Na hledání a vývoji dalších ekologických vylepšení společnost dále pracuje.

Redakce

Ekonews je web o udržitelnosti, který hledá v ekologických tématech ekonomické souvislosti a mezi byznysmeny chuť dělat věci ohleduplněji k životnímu prostředí.