Audio verze článku:
Podcast Ekonews a Arniky Domácnost bez jedů

Karolína Brabcová

Naučme se raději vařit v litinových nebo nerezových pánvích.

Karolína Brabcová je odbornicí na toxické látky spolku Arnika.

Nejen to, co jíme, ale i nádobí, na němž jídlo připravujeme, by nás mělo zajímat. Chemické látky, které kuchyňské náčiní a obaly obsahují, totiž do potravin mohou přecházet. V druhém díle podcastu Domácnost bez jedů, který je společným projektem Ekonews a spolku Arnika, se dozvíte, jak se v kuchyni chovat co nejobezřetněji ke zdraví.

Odbornice na toxické látky spolku Arnika Karolína Brabcová upozorňuje, že vaření a skladování potravin jsou ošemetné z mnoha důvodů. Jedním z nich je, že se škodlivé látky z kuchyňského náčiní mohou uvolňovat při vyšších teplotách nebo když jsou potraviny kyselé.

„Jde zejména o takzvané věčné chemikálie neboli PFAS, v kuchyni přítomné třeba v teflonu, ale také o bisfenoly. Legislativa je sice v tomto ohledu velmi přísná, ale je skoro dvacet let stará a my máme dnes obří množství nových poznatků. Řada látek vůbec kontrolním procesem neprošla,“ vysvětluje Brabcová.

Takzvané věčné chemikálie se v přírodě nerozkládají, jsou perzistentní. Dnes cirkulují po celé planetě a postupně se v prostředí hromadí. To z nich činí velmi nebezpečné látky a globální problém.

Zároveň jsou vodoodpudivé a odpuzují mastnotu, pro využití v nádobí jsou tedy velmi praktické. „Je těžké najít dobrou alternativu, zejména pokud by se plošně zakázaly,“ uvádí Brabcová. U Evropské agentury pro chemické látky teď leží návrh zakázat je ve věškerém spotřebním zboží, protože jich jsou desítky tisíc a je prokázáno, že přispívají ke vzniku rakoviny ledvin nebo nižší porodní váze u dětí, jejichž matky měly v krvi vyšší koncentrace.

„Volme raději litinové či nerezové pánve. Sice se v nich musíme naučit vařit, ale jsou bezpečné,“ doporučuje expertka Arniky.

V podcastu dále uslyšíte:

  • Co je princip „předběžné opatrnosti“ a proč se jím řídit,
  • Jak vybrat bezpečnou pánev,
  • Kde všude na teflon v kuchyni narážíme,
  • Proč záleží na tom, v čem je potravina zabalená,
  • Jakou láhev zvolit pro školáky,
  • Je melaminové nádobí bezpečné?
Irena Buřívalová
Irena Buřívalová

Irena prošla MF Dnes nebo ekonomickými týdeníky Euro a Czech Business Weekly. Nejradši píše o věčných chemikáliích v oblečení, ekologickém zemědělství, odpadech, rychlé módě a bioplastech.