Volvo uvedlo do Česka svůj nejmenší elektromobil EX30 a způsobilo pořádný poprask. Na trhu, kde elektrické vozy zrovna nemají na růžích ustláno, je o tento vůz nečekaný zájem. Pátrali jsme, proč tomu tak je.

Možná fandíte žánru severského krimi, možná ne. Ale nemusíte být fanouškem napínavých příběhů Joa Nesbø, nejasných do poslední stránky, či televizní série Most plné nečekaných zvratů, aby i „případ“ nápadného Volva EX30 ve vás vyvolal hned od začátku zájem.

Jak známo, elektromobily v Česku nejsou zrovna hit, spíše naopak. Novinka Volva EX30 se na trhu ještě ani neohřála, možná to auto vidíte vůbec poprvé. Nejedná se o rozměrné SUV, po kterých lidé baží (a u Volva zvlášť), ale vůz je naopak docela kompaktní. S délkou lehce přes 4,2 m odpovídá hatchbackům do města a oproti dalšímu Volvu – modelu XC40 – je o 19 cm kratší. Přitom ještě než se naplno rozběhl prodej, registruje importér už přes 420 objednávek a rychle přibývají další.

Tajemství odhaleno!

Detektivní příběh se ale v našem případě rozmotá docela rychle, románoví hrdinové Harry Hole či Saga Norénová i celá policie Malmö mohou jít na kávu. A laskavý čtenář snad promine, že se rozuzlení dozví hned na začátku: za úspěchem Volva EX30 je (jako obvykle) osobitý design, promyšlená konstrukce (jak se na tuto značku sluší), až neseversky razantní dynamika a hlavně (doslova šokující) cena.

Vezměme to odzadu. Cena za kompaktní SUV s tradičně solidní výbavou začíná na 869 000 korunách včetně DPH, což je částka u prémiových značek nevídaná a deklasuje i leckteré masové modely. Podnikatelé si odečtou nejen daň, ale mohou využít i dotaci ve výši 200 000 Kč. V tom případě je „cena od“ 518 182 Kč bez DPH – sotva najdete na trhu zajímavější nabídku. Dalších 150 000 Kč nabízejí dotace na dobíjecí infrastrukturu.

Elektromobil Volvo EX30 Foto: poskytnuto společností Volvo Cars

Ovšem většina zájemců v ČR si zatím objednala naopak dvě vyšší provedení, ostatně zákazníci Volva vždy dávají přednost něčemu extra. I v tomto případě jsou ceny 994 000 a 1 144 000 Kč vč. DPH dost působivé, zvláště když se dozvíte parametry: akumulátor o kapacitě 69 kWh stačí na 450 až 476 km, vrcholná verze s pohonem všech kol je navíc natolik dynamická, že zvládne zrychlení 0–100 km/h na úrovni supersportů, za 3,6 sekundy! Všechny varianty pak na rychlonabíječce doplní kapacitu z 10 na 80 % během velmi slušných 26 až 28 minut – naprosto vynikající parametry.

Švéd každým coulem

Volvo EX30 umí zaujmout: má rozumné rozměry, atraktivní tvary a prostorný interiér s řadou okouzlujících detailů. Místo přístrojové desky se vše odehrává na přehledném tabletu, reproduktory ve dveřích nahradil soundbar u čelního skla a vše dokreslují udržitelné a recyklované materiály.

Elektromobil je postaven na nové platformě určené jen pro vozidla na elektřinu, což přispívá k výbornému využití kompaktních rozměrů. Dlouhý rozvor náprav je zárukou prostorné kabiny i dostatečně objemného zavazadlového prostoru. Odkazy na švédský původ značky lze vysledovat nejen v celkovém minimalistickém pojetí designu, ale i v jednotlivých detailech. Ambientní osvětlení kabiny například nabídne i velmi specifické odstíny, jako jsou zlatá záře letního slunovratu či přesvědčivá iluze polární záře.

Nejmenší model značky Volvo také využívá v opět o něco větší míře recyklované a obnovitelné suroviny. Zajímavostí mohou být v tomto ohledu materiály použité na obložení dekorativních panelů. Tvoří je tkaný len či certifikovaná vlna, plastové díly vyrobené z rámů vyřazených oken nebo z vláken ze staré džínoviny.

Elektromobil Volvo EX30 Foto: poskytnuto společností Volvo Cars

Nejsnazší cesta k volvu

Tradičně byl při vývoji kladen mimořádný důraz na bezpečnost cestujících. Proto se Volvo EX30 může pochlubit pevnou konstrukcí karoserie, propracovanými deformačními zónami a novým typem airbagu integrovaným do vnitřní strany sedadla řidiče, který má při bočním nárazu lépe chránit jeho hlavu a hrudník. EX30 dokáže zabránit srážce s protijedoucím vozem při odbočování vlevo a zvládne také samočinně zaparkovat nebo změnit jízdní pruh. Pomocí zadních radarů umí vůz rozpoznat cyklisty a koloběžky blížící se zezadu, a pokud se někdo ve voze chystá otevřít dveře, ozve se akustická výstraha.

Volvo EX30 svými rozumnými rozměry a atraktivními tvary, vynikající technikou a tradičně špičkovou bezpečností představuje přitažlivou nabídku pro hodně různorodé zájemce, což platí i o cenách: základní verze osloví i ty, kdo dosud o volvu ani neuvažovali, naopak špičkové varianty vyhoví i nejnáročnějším uživatelům.

A navíc je to vůbec nejlevnější vůz švédské značky s různými zvýhodněnými možnostmi financování. Volvo EX30 má našlápnuto k tomu, aby se podobně jako švédské krimi stalo i u nás bestsellerem.

Avatar
Volvo