Od pondělí chystá Ikea v rámci své aplikace Better Living spuštění výzvy, která bude lidem ukazovat, jak i malé věci mohou mít velký dopad na životní prostředí. Jako první si v desetidenní soutěži zahrnující plnění nejrůznějších úkolů změřili síly šéfové jednotlivých zemí, kde švédský řetězec působí. Výherkyní se stala Mounia El Hilali, ředitelka Ikea pro Česko, Maďarsko a Slovensko.

„Věřím, že i malé změny mohou mít velký dopad nejen na životní prostředí, ale i na chování lidí. Naučila jsem se nové věci a uvědomila si, že i tyto drobnosti mohou mít velký význam,“ uvádí k tomu Mounia El Hilali, která je matkou tří dětí.

Podstatou soutěže nebo spíše vzdělávací hry je, že v rámci aplikace člověk plní dané úkoly a za ně získává body. Typově jde o úkoly jako zhasínat světla, šetřit vodou, nosit s sebou láhev na vodu či vlastní tašku a podobně. Získané body se po deseti dnech sečtou a třicet nejlepších získá od Ikei dárkové karty v hodnotě až deset tisíc korun.

„Z průzkumů víme, že většina lidí v Česku by chtěla žít udržitelněji, neplýtvat zbytečně, nevyhazovat tolik jídla a obecně snížit produkci odpadu. Vidí ale spoustu překážek. Ve snaze o zlepšení situace se cítí osamoceni, nevědí, co mají změnit, nebo prostě nechtějí obětovat své pohodlí,“ popisuje důvod výzvy Vladimír Víšek, manažer Ikei pro udržitelnost.

Po šéfech z celého světa si nyní projdou testem „zodpovědného chování“ i všichni zaměstnanci Ikei. „Interně soutěž bereme i jako zábavné vzdělávání našich kolegů v této oblasti,“ uvádí za nábytkářský řetězec Petr Šašek, koordinující komunikaci na českém trhu. 

V popelnicích skončí třetina všeho vyprodukovaného jídla

Kromě této aplikace, kterou tu už Ikea spouští podruhé, se chce v následujících letních měsících soustředit na téma plýtvání jídlem.

„Spolupracujeme s iniciativou Zachraň jídlo, budeme vytvářet videa s tipy a triky, jak plýtvání jídlem předcházet,“ zmiňuje Šašek.

Množství vyhozeného jídla je ohromné, a celosvětově jde podle odhadů OSN až o třetinu všeho vyprodukovaného. V Česku zjistil poslední průzkum Mendelovy univerzity v Brně, že nejhůře jsou na tom sídliště, kde skončí v popelnici 33 kilogramů na rok a člověka.

„Mimo sídliště je situace o něco lepší. Ve vilových čtvrtích vyhodí jeden člověk v průměru dvacet kilogramů a na venkově 21 kilogramů potravin ročně. Zbytky zeleniny zde častěji kompostují nebo jimi krmí zvířata,“ říká Anna Strejcová, ředitelka inciativy Zachraň jídlo, která s Ikeou na kampani „Lepší svět začíná doma“ spolupracuje.

Martina Patočková
Martina Patočková

Martina začínala s novinařinou v agentuře ČTK a pokračovala v MF Dnes, psala pro E15 či Reportér Premium. Jenže pak zatoužila po větší samostatnosti. Ráda chodí po kopcích, plave s ploutvemi i bez nich a chtěla by kočku.