Otázka povinných záloh na PET láhve a plechovky začíná znovu ožívat i mimo dosavadní podporovatele z iniciativy Zálohujme, za kterou stojí největší výrobce minerálek Mattoni. Přezkoumat nejvhodnější možnosti sběru a recyklace PETek a plechovek včetně zálohování se nyní chystá Svaz pivovarů a sladoven.

„Situace okolo zálohování se dynamicky vyvíjí. Český svaz pivovarů a sladoven vytvořil speciální pracovní skupinu složenou ze zástupců členských pivovarů, která se problematikou zálohování zabývá. Úkolem této skupiny je analýza všech aktuálně navrhovaných řešení v oblasti sběru a recyklace PET lahví a plechovek a dát doporučení vedení svazu do konce prvního čtvrtletí 2021,“ uvádí výkonná ředitelka svazu Martina Ferencová.

Dosud bylo stanovisko Svazu pivovarů a sladoven záporné. Opatrně se ostatně k zálohám staví většina trhu, tedy jak výrobci nealko a dalších nápojů, tak obchodníci. Jejich zavedení by si totiž vyžádalo velké náklady. Proti je i Ministerstvo životního prostředí, které považuje ke splnění cílů sběru a recyklace nejen u PETu, ale i dalších plastů, za dostatečné posílení sběru ze žlutých popelnic.

Naopak největším propagátorem záloh je společnost Mattoni a s ní spojená iniciativa Zálohujme. To, zda Svaz podpoří právě jejich řešení, je nyní podle Ferencové ještě předčasné říkat. Pracovní skupina se teprve s jednotlivými návrhy budoucích systémů sběru seznamuje.

Pivovary hledají cestu k cirkulárním obalům

Jasné odmítnutí už nezní ani z největšího pivovaru. Jak uvádí jeho mluvčí Zdeněk Kovář, Plzeňský Prazdroj přijal letos novou strategii udržitelnosti, jejímž cílem je dosáhnout uhlíkové neutrality.

„Jednou z klíčových oblastí jsou obaly a hledání cest k jejich cirkularitě, a tím i ke snížení jejich ekologické stopy. Aktivně proto analyzujeme budoucí cesty podporující tento princip. Zálohování obalů je jednou z cest, jak to zajistit,“ uvádí Zdeněk Kovář.

Nyní se Prazdroj podle něj aktivně účastní připravovaného zálohování PET lahví a plechovek na Slovensku. To schválilo povinný zálohový systém od roku 2022. „Věříme, že právě zkušenosti s přípravou slovenského systému nám pomůžou najít vhodné řešení i pro Českou republiku,“ dodává mluvčí největšího výrobce piva v zemi.

Prazdroj postupně přestává své značky nabízet v PETu, Gambrinus a Radegast už v plastových lahvích nejsou. Následovat budou další, Kozel, Primus a Klasik.

Pro zálohy jsou i některé další pivovary. Dlouhodobě je podporuje Rodinný pivovar Bernard, který v plastu ani v plechovkách ale pivo neprodává.

Recyklování, nebo pokuty

„Dá se očekávat, že zálohování PETu a hliníkových plechovek budou požadovat výrobci, kteří, pokud nenaplní limity EU a nezapojí do výroby patřičné procento recyklátu, budou pokutováni,“ zmiňuje další důvod pro zálohy mluvčí Bernarda Radek Tulis. Podle jeho vyjádření by se tyto vícenáklady projevily i v ceně konečného produktu, takže zálohování bude i v zájmu zákazníků.

Výrobce Mattoni si už mezitím zálohování zkouší nanečisto v některých projektech, i když zatím jen na dobrovolné bázi. Spojil se v této věc s online prodejcem Košík.cz, kde je možné si koupit zálohovanou Mattonku v PETce a nyní i v plechovce.

Z pivovarů se zatím do takové akce zřejmě nikdo nechystá. „Aktuálně nemáme informaci, že by se něco takového chystalo, nicméně toto rozhodnutí je plně v kompetenci jednotlivých členských pivovarů,“ uvádí Ferencová.

Martina Patočková
Martina Patočková

Martina začínala s novinařinou v agentuře ČTK a pokračovala v MF Dnes, psala pro E15 či Reportér Premium. Jenže pak zatoužila po větší samostatnosti. Ráda chodí po kopcích, plave s ploutvemi i bez nich a chtěla by kočku.