Program Nová zelená úsporám Light pomůže seniorům a domácnostem s nižšími příjmy pořídit rychlá opatření pro zateplení domů až do výše 150 tisíc korun. Kritikům vadí, že se program bude financovat z Modernizačního fondu.

Domácnosti peníze dostanou předem, k žádosti nemusejí předkládat projektovou dokumentaci ani energetické posouzení budovy. Nová zelená úsporám Light podpoří nenáročná a navzájem kombinovatelná opatření, jako jsou zateplení fasády, střechy, stropů, podlah či výměna oken a vchodových dveří. Jednoduché úpravy mají přinést seniorům a rodinám, které pobírají příspěvky na bydlení, okamžité snížení spotřeby energií na vytápění.

Stát začne žádosti přijímat 9. ledna příštího roku. Lidé však mohou žádat zpětně o financování opatření, která fungují už od letošního 12. září. V první etapě se očekává podpora zhruba deseti tisíc domácností.

„Nová zelená úsporám Light tu bude pro ty, kteří nedosáhnou na dotace z Nové zelené úsporám,“ sdělil ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Ten se souběžného řízení ministerstva životního prostředí ujal nedávno do té doby, než se „vysvětlí situace“ kolem lidoveckého kandidáta na ministra Petra Hladíka. Hladíka spojeného s kauzou týkající se kupčení s byty v Brně si podle aktuálního průzkumu společnosti Median pro Český rozhlas ve funkci nepřejí téměř dvě třetiny respondentů.

Ztlumení topení pomůže, vypnutí nikoliv. Spousta drobností, jak ušetřit energie

Finance mohou lidé dostat předem

Na rozdíl od známějšího programu Nová zelená úsporám žadatelé v režimu „Light“ nepotřebují vstupní investice. Peníze mohou dostat před zahájením prací ve formě zálohy, přičemž celková výše dotace může dosáhnout až sta procent přímých výdajů.

„V závislosti na zmíněném typu renovace může domácnost ušetřit až 40 procent spotřeby energie. V dnešních cenách zateplení představuje úsporu i desítek tisíc korun ročně, které domácnosti mohou ušetřit na výdajích za energie,“ doplnil Martin Sedlák, koordinátor kampaně Zkrotíme energie.

„Peníze na boj proti energetické krizi tu jsou, to je dobrá zpráva. Kvitujeme snahu ministerstva životního prostředí zacílit pomoc na nízkopříjmové skupiny obyvatel. Je potřeba zajistit, aby výše dotace byla skutečně až 100 procent přímých realizačních výdajů a stala se tak opravdu dostupnou,“ uvádí Eva Mariničová, odbornice na evropské fondy z CDE. „Zároveň by stát neměl zapomenout na komplexní energetické renovace domů nízkopříjmových skupin obyvatel, na které není tato podpora vyčleněna,“ domnívá se.

Někteří experti spatřují problém v tom, že Nová zelená úsporám Light se zaplatí z Moderizačního fondu, kde je na program vyčleněno zatím 1,5 miliardy korun. Například mezi základní požadavek iniciativy Osvoboďme Česko patří zajištění dlouhodobého financování programu Nová zelená úsporám z národních výnosů z emisních povolenek.

Stát vybírá na emisních povolenkách miliardy. Na životní prostředí z nich však jde minimum

„Měly by to financovat povolenky“

Zákon o podmínkách obchodování s povolenkami na emise skleníkových plynů uvádí, že na klimatická opatření má jít asi osm miliard korun ročně. Polovina má připadat ministerstvu průmyslu a obchodu a polovina Státnímu fondu životního prostředí, jehož správcem je ministerstvo životního prostředí. Místo toho se vláda doposud snažila chybějící prostředky do Nové zelené úsporám doplnit z Národního plánu obnovy. Podle Petra Holuba, ředitele poradenské společnosti Budovy21, to ale pro tento rok nestačí.

„Dle zákona by do Nové zelené úsporám mělo každý rok přitéct na čtyři miliardy korun z výnosů z emisních povolenek. Letos však program získal jen 150 milionů. Pokud by do něj šly veškeré prostředky z emisních povolenek, celkem by se do úsporné energetiky investovalo na 70 miliard korun. Za takovou částku je možné ze 60 až 80 tisíc budov udělat budovy energeticky úsporné. Tato investice by do roku 2030 mohla uspořit 1,8 miliardy kubíků plynu ročně,“ vypočítává Holub.

Výhrady má i přímo k novému programu Nová zelená úsporám Light. „Jde de facto o investiční komponentu sociálních dávek. Logicky by sice tento program mělo administrovat ministerstvo sociálních věcí, ale v aktuální situaci je rozšíření programu Nová zelená úsporám o tuto komponentu pochopitelné,“ říká s tím, že teď bude důležité, aby Nová zelená úsporám Light neohrozila „finanční a administrativní kapacitu SFŽP“ pro hlavní program Nová zelená úsporám, který motivuje lidi ke komplexním a kvalitním renovacím.

Irena Buřívalová
Irena Buřívalová

Irena prošla MF Dnes nebo ekonomickými týdeníky Euro a Czech Business Weekly. Nejradši píše o věčných chemikáliích v oblečení, ekologickém zemědělství, odpadech, rychlé módě a bioplastech.