Na podporu fotovoltaiky či zateplení domu už bylo letos schváleno třikrát více peněz než loni

Redakce|2022-12-20T16:54:27+01:0019. prosince 2022| Brandnews, Energetika|

Ministerstvo životního prostředí letos zatím schválilo dotace na energeticky úsporná opatření jako je fotovoltaika, zateplení domu či instalace tepelného čerpadla za 12,8 miliardy korun. To je více než trojnásobek oproti loňskému roku.

Počet přijatých žádostí se zatím letos podle dat úředníků vyšplhal na téměř 63 tisíc oproti sedmnácti tisícům v roce 2021. Průměrná výše dotace se letos pohybuje kolem 200 tisíc korun. Dotace přitom může pokrýt až polovinu nákladů na investici do solárních panelů či zateplení domu.

Z dat dříve poskytnutých Ministerstvem životního prostředí vyplývá, že nejvíce žádostí přichází o dotace na fotovoltaiku a na tu směřují finance pohybující se převážně v řádu desítek tisíc korun. U čerpadel a zateplení, kde jsou počty žádostí i vzhledem k poměrně vysoké ceně nižší, jde pak o stovky tisíc korun.

Dotace na zateplení, solární panely nebo čerpadlo pro rodinné a bytové domy jsou poskytovány v rámci programu Nová zelená úsporám. Na něj je z Národního plánu obnovy určeno minimálně 39 miliard korun. Po vyčerpání má ministerstvo v plánu sáhnout si do Modernizačního fondu.

Zmíněnou výši investic do takových opatření potvrzuje za jejich rodinu i paní Alena, která se před pár lety přestěhovala do Hájku u Uhříněvsi u Prahy do domu z osmdesátých let. Byl nezateplený, vyžadoval rekonstrukci. Požádali proto o dotace z programu Nová zelená úsporám a pořídili okna, dveře, podlahu a tepelné čerpadlo. Náklady zatím dosáhly bezmála jednoho milionu, zpět by měli od státu dostat zhruba polovinu.

Dále plánují zateplení, to se jim ale kvůli nárůstu ceny stavebních prací během covidu nepodařilo zajistit včas. Žádost proto stáhli. „Napsali jsme novou žádost, samotné přepracování projektu stálo patnáct tisíc korun. Ale v rámci nové žádosti už jsou promítnuty zvýšené ceny materiálů, takže to bude pro nás lepší s tím, že bychom dosáhli na dotaci 600 tisíc korun, přičemž musíme vykázat náklady 1,2 milionu korun, což při nynějších cenách nebude problém,“ uvádí Alena s tím, že ale zatím čekají na schválení a litují, že nestihli dům zateplit ještě před nadcházející zimou.

Půlmilionovou investici do fotovoltaiky je možné mít zpět za čtyři roky

V podobné situaci jako Alena jsou i tisíce dalších domácností, které musí nějakým způsobem vykrýt vstupní investici, ať už z vlastních zdrojů či půjčky od banky. Nabídka je dnes poměrně široká.

Například  Komerční banka poskytuje Půjčku na udržitelné technologie s garantovanou sazbou 6,9 procenta na rok. „Půjčkou je možné financovat celou investici až do výše 2,5 milionu korun, nebo překlenovací úvěr pouze na dotaci z programu Nová zelená úsporám. Jakmile dotace dorazí, lze jí úvěr částečně umořit ve formě předčasné splátky, nebo zcela splatit, a to kdykoli a bez poplatků,“ říká Marcel Vaněk, Customer Journey Specialist z Komerční banky. K půjčce je navíc možné sjednat pojištění schopnosti splácet, které vám kryje záda v případě finančních potíží. Pokud si pojištění zájemce sjedná do konce letošního roku, banka ho první rok zaplatí za něj.

Kromě výhodného financování umí banka nasměrovat také na prověřené dodavatele a zjednodušit tak klientům výběr realizační firmy vybrané udržitelné technologie. „Spolupracujeme s vybranými partnery, kteří umí našim klientům nabídnout řešení na klíč, od projektu až po vyřízení dotace, ať už se jedná o domácí fotovoltaiku, technologie pro šetrné hospodaření s vodou, kořenové čističky či mokřadní střechy a fasády,“ doplňuje Vaněk.

Tepelné čerpadlo je možné pořídit si z dotace i na úvěr

Dotace i pro nízkopříjmové rodiny

Z Modernizačního fondu, podobně jako základní Nová zelená úsporám, má být financován i další program, který bude naostro spuštěn od ledna, a to tak zvaná Nová zelená úsporám Light. Ta je určena pro nízkopříjmové rodiny či důchodce a je zamýšlena hlavně na drobnější opatření, jako je výměna dveří, oken, zateplení stropů či podlahy.

Na rozdíl od klasické Nové zelené úsporám zde žadatelé nepotřebují vstupní investici. Peníze mohou dostat před zahájením prací ve formě zálohy. Celková výše dotace může v těchto případech dosáhnout až sta procent.

Z čísel poskytnutých Ministerstva životního prostředí nicméně vyplývá, že s nástupem zimy zájem o dotace na opatření ke snížení energetické náročnosti domů klesají. V listopadu byl zatím počet žádostí necelé dva tisíce, což je znatelné snížení proti osmi tisícům ze září a října. Jak ale připomínají experti, právě v zimě je vhodný čas na to začít o pořízení fotovoltaiky či čerpadla přemýšlet.

„V zimě je ideální čas začít řešit fotovoltaiku na domě. Do následující montážní sezóny, což je od března dále, budete vstupovat s řádně vybranou firmou, vyřízenou dotací i žádostí na distribuční společnost. Budete vědět, kolik panelů a jaký systém chcete instalovat,“ uvádí energetický expert Pavel Pávek, jednatel společnosti TZB Solar s tím, že rozdíl mezi výrobou elektřiny ze solárních panelů v prosinci a květnu je zhruba sedminásobný. „To znamená, že jestli se spustí elektrárna v listopadu nebo koncem března je vcelku jedno,“ uzavírá.

Článek je součástí série o energetických úsporách, jejímž partnerem je Komerční banka.

 

Redakce

Ekonews je web o udržitelnosti, který hledá v ekologických tématech ekonomické souvislosti a mezi byznysmeny chuť dělat věci ohleduplněji k životnímu prostředí.

Přejít nahoru