Lenka Mynářová

Všechno jednorázové je špatně, nejen plasty. Znamená to obrovské mrhání zdroji.

Lenka Mynářová, předsedkyně správní rady Incien a členka představenstva Nafigate Corporation, se dlouhodobě věnuje tématu plastů a udržitelnosti.

Plasty zavalují náš ekosystém, jsou všude, kelímky, lahve, anebo v podobě mikroplastů. Poslední léta přitom ukázala, že firmy samy své chování nezmění, a i proto je třeba regulace jednorázových plastů, říká Lenka Mynářová, předsedkyně správní rady Incien a členka představenstva Nafigate Corporation.

Legislativa zakazující používání vybraných jednorázových plastových výrobků má platit od července, faktický zákaz ale nastane až za rok, kdy už je nebude možné prodávat. Nyní je možné doprodávat ty dovezené či vyrobené.

Ve speciálním podcastu ze série No Greenwashing zpovídal Lenku Mynářovou Vladimír Víšek, spoluzakladatel iniciativy No Greenwashing.

„Plasty nerecyklujeme, neumíme s nimi zacházet, destruují prostředí. Nejsem naivní ekologický aktivista, ale musíme je zakázat, abychom přežili,“ uvedla mimo jiné Lenka Mynářová. A poukázala hlavně na nebezpečí mikroplastů.

„Máme tady ve studiu džbánek s vodou a v ní jsou určitě mikroplasty. Vědci prokázali, žekaždý rok sníme plastovou kartu a neznáme zdravotní důsledky. Jedna z příčin problému je extrémní spotřeba jednorázových plastů.“

Lenka Mynářová dále zdůrazňuje, že cílem nové legislativy není vyměnit jednorázové plasty za jiné jednorázové výrobky. „Všechno jednorázové je špatně, znamená to obrovské mrhání zdroji,“ varuje.

Co by tedy firmy i spotřebitelé měli dělat? Jak je třeba změnit chování? Proč nejsou řešením ani kompostovatelné plasty?

Martina Patočková
Martina Patočková

Martina začínala s novinařinou v agentuře ČTK a pokračovala v MF Dnes, psala pro E15 či Reportér Premium. Jenže pak zatoužila po větší samostatnosti. Ráda chodí po kopcích, plave s ploutvemi i bez nich a chtěla by kočku.