Daniel Křetínský, Roman Korbačka a Karel Pražák patří k největším spoluvlastníkům odpadové společnosti AVE CZ, která od srpna čelí trestnímu stíhání z důvodů krácení poplatků za odpady. Dohromady drží osmdesát procent. Doplňuje je Klára Cetlová, náměstkyně ministra spravedlnosti a Křetínského bývalá přítelkyně s osmi procenty.

Policie stíhá společnost AVE CZ od srpna kvůli krácení poplatků za odpady, škody vyčíslila na necelé čtyři miliardy korun. AVE CZ ústy své mluvčí jakákoli obvinění odmítá, stejně tak jako koneční majitelé. Žádný z nich se navíc k aktivnímu řízení odpadové firmy nehlásí.

Daniel Křetínský přes svého mluvčího opakovaně uvádí, že on je pouze minoritní nepřímý majitel. Nad padesát procent ovšem nemá žádný z konečných vlastníků. V propletené struktuře jednotlivých firem, které stojí za AVE CZ, má Křetínský nicméně největší podíl.

Křetínský drží v AVE CZ necelých 28 procent, v závěsu je s 27 procenty Roman Korbačka, partner společnosti J&T, z níž vyrostl i Křetínský. Informace vyplývají ze slovenského konečného registru vlastníků za rok 2021, zatím posledního vydaného.

Minoritní akcionář, ale největší ze všech

Křetínský se k zahájení trestního stíhání nevyjadřuje právě s odkazem na to, že v AVE CZ drží jen minoritní podíl. Jeho mluvčí Daniel Častvaj pro Ekonews zopakoval, že Křetínský je minoritním akcionářem bez jakékoliv kontroly (podle Častvaje drží v AVE CZ méně než 25 procent), výkonného řízení firmy se neúčastnil nikdy a nebyl ani členem žádného orgánu společnosti.

Křetínský ani další koneční vlastníci nedrží své podíly přímo, ale přes několik firem „zaparkovaných“ na Kypru, kde je dohledávání posledního majitele více než obtížné. „Obvyklou praxí je, že za jednou firmou je další firma. Většinou se za rozkrytí majitelů každé musí platit zvlášť. Je to udělané tak, aby to odrazovalo od pátrání,“ uvádí David Ondráčka, bývalý šéf Transparency International, který má s podobnými strukturami a jejich rozplétáním zkušenosti.

Křetínský drží podíl nepřímo přes společnost Andelta, ta vlastní ochranné známky AVE CZ. Klíčovou společností je EP Industries, ve které má prostřednictvím EP Industries Holding Křetínský s Klárou Cetlovou 48 procent. A to od roku 2018, kdy se podle tehdejší tiskové zprávy z firmy stáhl, včetně jejího řízení, a svůj podíl získal Roman Korbačka a manažeři. Ti se také měli věnovat jejímu vedení. Korbačku se redakci Ekonews nepodařilo kontaktovat a Karel Pražák na dotazy nereagoval.

Náměstkyně pana ministra

Bývalá Křetínského dlouholetá partnerka Cetlová drží v AVE CZ osm procent. Spolu s Křetínským mají dohromady 36 procent. Stejně jako Křetínský je právničkou, dlouhá léta působila jako finanční právník. Od roku 1999 až do roku 2004 pracovala na Komisi pro cenné papíry a poté na ministerstvu financí.

Roku 2014 nastoupila na ministerstvo spravedlnosti jako vrchní ředitelka justiční sekce, která měla na starosti dohled nad soudci a státními zástupci. Na úřad ji přivedl náměstek Robert Pelikán, pravá ruka Andreje Babiše na ministerstvu financí. V roce 2019 se Cetlová stala náměstkyní sekce dohledu a justice. Náměstkyní zůstala i poté, co Babiše loni vystřídala vláda pod vedením premiéra Petra Fialy, a ministrem se stal Pavel Blažek. Další čtyři „nepolitičtí“ náměstci vzešli z výběrového řízení.

„Trestní stíhání vedené proti AVE s osobou paní náměstkyně Kláry Cetlové vůbec nesouvisí. Klára Cetlová není majitelkou AVE, je pouze minoritním akcionářem společnosti EPI Holding, mateřské společnosti AVE. Podíl v EPI nabyla paní náměstkyně historicky na základě darovací smlouvy,“ uvádí mluvčí úřadu Vladimír Řepka na dotazy, které redakce Ekonews poslala jak Kláře Cetlové, tak ministru Blažkovi.

Podle vyjádření tiskového odboru se Cetlová nikdy přímo ani nepřímo nepodílela na řízení aktivit EPI ani jí ovládaných společností, včetně AVE, a ve vztahu k nim nevykonávala ani žádnou jinou aktivní činnost.

„Je velmi problematické, když náměstkyně dohlížející na justici spoluvlastní firmu, která je vyšetřovaná pro krácení daní. Navíc informace o takovém střetu zájmů není široce známá. Princip předcházení střetu zájmů je v tom, že se o něm ví a lze pak posuzovat jeho závažnost,“ uvádí Ondráčka.

„Soudy, které jsou jediné oprávněny rozhodnout o vině za trestný čin, jsou při svém rozhodování nezávislé. Ministerstvo spravedlnosti ani jeho zaměstnanci nedisponují žádnými oprávněními, která by jim umožňovala zasahovat do probíhajícího trestního řízení,“ říká za úřad spravedlnosti jeho mluvčí Řepka.

Skládky se zaplňují a spalovny to hned nezachrání. Zbavit se odpadu bude dražší

Bývalí manažeři o podíly přišli

Ještě v roce 2019 disponovali podíly v odpadové firmě AVE CZ v řádu jednotek procent i manažeři firmy, a to přes firmu Selimeto se sídlem na Kypru. Manažeři měli dohromady 7,5 procenta. Dnes Selimeto patří EP Industries a zmíněným konečným vlastníkům AVE CZ.

Nejvíce, přes čtyři procenta, držel Roman Mužík, od roku 2005 jednatel, který ale už od roku 1999 působil ve firmě jako prokurista. Účastnil se mnoha jednání, například v Čáslavi, díky níž celý spor o poplatky vyplul na světlo. Mužík na své pozici jednatele skončil loni v půlce roku a přišel i o svůj podíl. Dnes podle rejstříku hlavně předsedá Novoborskému šachovému klubu, který je nejlepším šachovým klubem v Česku.

Další procenta vlastnili Jiří Šmíd (v různých dceřiných společnostech navázaných na AVE se objevuje od roku 1993, do loňské půlky roku byl prokuristou) a Aleš Hampl (od roku 2012 do poloviny roku 2021 prokurista AVE CZ). Hampl je v AVE CZ od loňského července přitom stále na pozici jednatele a výkonného ředitele, vystupoval i v pořadu Reportéři ČT z 5. září, kde reagoval právě na zahájení trestního stíhání AVE CZ.

Proč přišel o svůj podíl, nebo zda se jej chtěl sám zbavit, říci odmítl. „Majetkové poměry a čistě osobní rozhodnutí fyzických osob nepřísluší společnosti komentovat,“ uvádí za AVE CZ mluvčí Pavla Ivácková s tím, že jde zároveň i o vyjádření Aleše Hampla.

Ve skládkování se točí miliardy. Velkým hráčům zbývá osm let, aby na něm vydělali co nejvíc

Bude to dlouhý proces

Ve vlastnické struktuře odpadové společnosti AVE CZ přesto zůstává několik bílých míst. Podíly odpovídající jedenácti procentům patří blíže neurčeným fyzickým osobám. Podle expertů je na trestním stíhání překvapivé, že nebyla obviněna žádná fyzická osoba, tedy manažer či vlastník. Trestně stíhána je společnost AVE CZ, tedy právnická osoba.

„Dle mých zkušeností je obvinění pouze právnické osoby poměrně neobvyklé, když typicky bývá společně s právnickou osobou obviněna i fyzická osoba, která o daných věcech rozhodovala nebo za ně ve společnosti odpovídala,“ uvádí advokát Petr Hanzel z advokátní kanceláře Arrows. „Mám za to, že pokud by policie dovozovala odpovědnost i konkrétní fyzické osoby, zahájila by trestní stíhání současně s osobou právnickou,“ dodává s tím, že vyloučit pozdější zahájení trestního stíhání proti fyzické osobě nelze.

Odhadovat, jak se stíhání AVE CZ bude vyvíjet, je velmi obtížné. „Zatím hrozí Křetínskému pokuta a ostuda, ne vězení ani zákaz účasti ve veřejných zakázkách. Pokud by soud AVE CZ odsoudil, může dostat pokutu a náhradu škody včetně úroků, což může udělat z nynějších čtyř miliard klidně šest,“ uvádí David Ondráčka.

Advokát Arrows Hanzel k tomu dodává, že bez znalosti konkrétního obsahu trestního spisu nelze druh a výši uloženého trestu ani odhadovat. „V úvahu teoreticky připadá zejména peněžitý trest ve spojení například s trestem zákazu činnosti a rozhodnutí o náhradě způsobené škody,“ uzavírá s tím, že půjde každopádně o dlouhý proces.

Martina Patočková
Martina Patočková

Martina začínala s novinařinou v agentuře ČTK a pokračovala v MF Dnes, psala pro E15 či Reportér Premium. Jenže pak zatoužila po větší samostatnosti. Ráda chodí po kopcích, plave s ploutvemi i bez nich a chtěla by kočku.