Známý český scenárista Marek Epstein o sobě mluví jako o ekologovi z donucení. „Po deseti letech přikládání uhlí do kotle, jsem odložil lopatu, špinavá prostěradla, noční paniku ze zaseklé brikety a pořídil tepelné čerpadlo,“ říká ve své „udržitelné“ zpovědi pro Ekonews.

Proč mu současný způsob návratu k přírodě připadá poněkud krkolomný? A proč říká, že bojujeme s krtkem?

Jeho odpovědi si můžete přečíst v nové anketě Ekonews, ve které vám budeme přinášet pohled známých osobností na to, jak se lze stavět zodpovědněji a šetrněji k životnímu prostředí.

Co děláte doma pro to, abyste šetřil životní prostředí a která z dosavadních změn byla pro vaši domácnost nejtěžší?

Myslím, že jsem ukázkový ekolog z donucení. Po deseti letech přikládání uhlí do kotle, jsem odložil lopatu, špinavá prostěradla, noční paniku ze zaseklé brikety v automatickém posunu a pořídil tepelné čerpadlo, které využívá našeho prokletí, totiž enormní blízkosti řeky. Po loňské energetické apokalypse jsme vyhodnotili, že je čas osadit jižní svah naší staročeské nudle solárními panely. Letos zjara jsem si postavil amatérská kachlová kamna a jsem tak snad celkem připravený na konec světa.

Co byste chtěl doma změnit, ale zatím je to pro vás příliš náročné na čas, drahé nebo jinak komplikované?

Abych řekl pravdu, nevím. Osud nám dopřává život na místě, odkud je vše nejsnadnější pěšky. To nás do jisté míry chrání před zbytečnými nákupy a startováním auta. Nakupuji, co uvezu na řídítkách koloběžky. U bydlení je to složitější. Čím více se vzdaluji od původního konceptu venkovského domu s komínem v každém koutě. Instaluji. Optimalizuji. Ovládám aplikacemi a inteligencí, která mi už nepatří, mám do jisté míry pocit, že to dělám všechno neskutečně složité. Například, když dnes ztratím telefon, hrozí, že ekologičtější polovina mého domova zmizí s ním. Asi bych to celé navracení k přírodě a šetrnosti chtěl nějak zjednodušit. Ale to může být také diagnóza nastupujícího středního věku.

Pokud byste mohl vybrat jednu věc, kterou by politici měli prosazovat ve snaze zlepšit životní prostředí, co by to bylo?

Za mě rozhodně ústup z radikalismu. Ve chvíli, kdy se z filozofie stává náboženství, nejjednodušší prostředek, jak ho dát lidem, je vždycky síla. Občas se mi zdá, že bojujeme s krtkem, když za plotem číhá smečka vlků. Jistě je fajn jít příkladem, ale je dobré vědět, že se vůbec někdo dívá. Není potřeba žádat změnu od politiků, ale od voliče, který politiku určuje. Jak žije, myslí a koho volí. Jednoduše, začít tou změnou u sebe.

Marek Epstein

Marek je scenárista, spisovatel, dramaturg, příležitostný herec a režisér. Vystudoval na FAMU scenáristiku a dramaturgii. Přednáší na Filmové akademii Miroslava Ondříčka v Písku, pracuje pro televizi.  Je autorem scénářů k několika desítkám filmů, mimo jiné Bratři, Šarlatán, Ve stínu, Václav, Roming nebo Anděl Páně 2.  Za své scénáře získal několik významných cen. Napsal knihu Ohybač křížů a souboru povídek Ocucanej konec. Marek má vztah ke sportu, vystudoval sportovní gymnázium, a závodně běhal sprinty za SK Slavia Praha. S ženou a třemi dětmi žije v obci za Prahou.

 

Jitka Vlková

Jitka vystudovala Mezinárodní obchod na VŠE. Od roku 2008 působila v MF Dnes, od roku 2023 píše pro Hospodářské noviny, kde má na starosti oblast týkající se daní či rozpočtu. Věnuje se odpadům a s nimi souvisejícím tématům.