Společnost Impact Factory získala investici z podfondu Finance investiční skupiny RSJ, která si v ní tímto zajistila patnáctiprocentní podíl. Impact Factory se stala jediným vlastníkem společností Impact Metrics a Fair Venture. Došlo tím ke spojení analytické a konzultantské společnosti. Obě pomáhají firmám s udržitelností.

Ve světě je běžné, že se analytické a konzultantské společnost spojují. Dokážou tím klientům nabídnout koncepčnější přístup a podporu při jejich transformaci k udržitelnosti.

“Dává nám smysl investovat do projektů, které mají jasnou vizi a orientaci na produkt související s udržitelností středně velkých firem. Už nyní je řada společností, které vnímají udržitelnost jako příležitost a nečekají, až se z ní stane povinnost. Hledají adekvátní nástroje, které jim umožní pracovat s tak zvanými ESG daty a používat je při tvorbě firemních strategií,“ říká řídící partner RSJ Investments Libor Winkler.

Společnost Fair Venture nabízí konzultantské služby v oblasti ESG, které zahrnují pomoc s analýzou, vytvořením strategie udržitelnosti a tvorbou nefinančního reportu. Impact Metrics pracuje s ESG daty firem ve vybraných sektorech a jejich analýzou. Mimo jiné měří udržitelnost firem v jednotlivých sektorech.

První žebříček udržitelnosti ukazuje na velké díry v datech. Kompletní zprávu má jen Kaufland

CEO nově vzniklé společnosti Impact Factory se stal Dan Heuer, který stál jak u zrodu Fair Venture, tak u začátku Impact Metrics. “Během podzimu představíme služby, které mají firmám pomoci s ESG. Chceme digitalizovat oblasti související s ESG daty u analýzy, strategie a reportingu. Cílem je vývoj nástroje pro řízení udržitelnosti ve firmách. Ten bude možné uplatnit napříč obory a trhy.” uvádí Heuer.

Zájem firem o udržitelnost roste

Udržitelnost je v poslední době velké téma a řeší ji každým rokem více firem. „Obrací se na nás stále víc klientů, kteří potřebují s udržitelností pomoci. Nyní proto vedle inovací soustředíme síly zejména na posílení našeho týmu,“ doplňuje Heuer.

Některé tuzemské firmy budou muset v budoucnu zveřejňovat data o tom, jak jsou udržitelné. Od 1. ledna 2024 bude tato povinnost platit pro největší korporace, které už nyní reportují podle stávající legislativy NFRD. Velké společnosti nad 250 zaměstnanců mají stanovený nejzazší termín pro reporting na 1. ledna 2025. Kótované malé a střední podniky se k reportingu připojí od roku 2026, mohou ale ještě využít dvouletou výjimku. Dá se ale očekávat, že i od ostatních malých a středních podniků budou klíčová ESG data vyžadovat finanční instituce i velcí odběratelé, například aby dokázaly dopočítat svou uhlíkovou stopu (Scope 3).

Data od firem budou nezbytná pro cíl Evropské unie stát se do roku 2050 prvním klimaticky neutrálním kontinentem. To bude na firmy klást řadu legislativních požadavků. Pokud budou chtít zůstat konkurenceschopné, budou na ně muset včas reagovat a začlenit je do své strategie udržitelnosti. Schopnost firmy adaptovat se na nové podmínky a výzvy související s klimatickou změnou se stane konkurenční výhodou. A v konečném důsledku se projeví na valuaci firmy i jejím přístupu k lepšímu financování.

Redakce

Ekonews je web o udržitelnosti, který hledá v ekologických tématech ekonomické souvislosti a mezi byznysmeny chuť dělat věci ohleduplněji k životnímu prostředí.