Hudební festival Znojmo přináší koncerty na palouk i vodní hladinu. Akce se konají až do 30. července. Festival je proslulý tím, že přináší koncerty převážně vážné hudby, ale také cimbálové muziky či jazzu na různá netradiční místa.

Jedinečné koncertní síně vznikají kupříkladu na mostě přes řeku Dyji, který spojuje rakouský a český břeh. Tradičním místem pro koncerty festivalu je lesík u splavu v Národním parku Podyjí. Nově letos mezi festivalová místa přibyl mašovický lom, jehož žulová scenérie bude svědkem koncertu přímo na vodní hladině.

„U návštěvníků jsou velmi oblíbené koncerty na zámcích, proto každoročně pořádáme koncert v zámecké zahradě uherčického zámku a také na nádvoří zámku Vranov nad Dyjí,“ řekl prezident Jiří Ludvík.

Dále Vám přinášíme tři tipy na akce, na které se nyní vyplatí vyrazit do Znojma a jeho malebného okolí:

Pondělí 24. 7.: Pěvkyně Kateřina Kněžíková a Jarmila Vantuchová Balážová na nádvoří vranovského zámku

Koncert připomíná tvorbu největšího libretisty dějin – Metastasia. Pietro Metastasio je velikán hudební historie a největší operní básník a my jeho tvorbu připomeneme díky českým operním hvězdám Kateřině Kněžíkové a Jarmile Vantuchové Balážové společně s orchestrem L´Armonia Terrena pod vedením Zdeňka Klaudy.

„Před čtyřmi lety  jsme v rámci našeho festivalu založili tradici koncertů barokní hudby na libreta Pietra Metastasia, slavného italského básníka a libretisty, který v letech 1730 až 1755 trávil každoročně v létě a na podzim několik týdnů u své přítelkyně a protektorky hraběnky Althanové na zámcích v Jaroslavicích a ve Vranově nad Dyjí. Koncerty již tradičně probíhají právě na Vranovském zámku,“ popsal prezident festivalu Jiří Ludvík. Více o akci a vstupenky najdete zde.

Úterý a středa 25. a 26. 7.: Czech Ensemble Baroque na vodní hladině lomu v Mašovicích

Novinkou letošního festivalu je koncert v Mašovickém lomu, na toto místo zavítá festivalový koncert poprvé, a to hned dvakrát. Oslava hudby G. F. Händela zazní pod taktovkou Romana Válka v podání Czech Ensemble Baroque 25. a 26. července. První představení bylo vyprodáno již několik týdnů dopředu, byť pořadatelé navýšili kapacitu. Druhý koncert ještě několik posledních míst nabízí.

Celé pódium bude ukotveno ve vodě. Posluchači si budou moci koncert vychutnat z loděk, o které se postarají zkušení gondoliéři z vodáckého oddílu Neptun ve Znojmě.

„Nad útesem postavíme také tribunu, zájem je velký. Jedinečný hudební zážitek umocní noční atmosféra s nebem plným hvězd doplněná o jemné nasvícení celé scenérie,“ popsal produkční akce Martin Poláček. „Händelova Vodní hudba je veselá, pohodová. Celé dílo zkomponoval na objednávku krále Jiřího I., který chtěl uspořádat slavnost na řece Temži, při níž se měla hrát hudba. Králi se hudba údajně líbila natolik, že ji během plavby po Temži nechal dvakrát zopakovat. I my ji budeme dvakrát opakovat,” dodal s úsměvem Poláček. Více o akci a vstupenky najdete zde.

Pátek 28. 7.: Horňácká muzika Petra Múčky na nádvoří Louckého kláštera

Horňácká muzika Petra Mičky hraje lidovou hudbu na téma oslav. Koncert s řízenou ochutnávkou vín doplní specifická přednáška prezidenta festivalu Jiřího Ludvíka a následuje beseda u cimbálu s Cimbálovou muzikou Antonína Stehlíka.

Cimbálová muzika Petra Mičky a její výběr z folklóru nejen horňáckého regionu, oslava ve světě lidí vesnice minulého století, kteří slavili každý den zpěvem. Toto hudební uskupení ze Slovácka je v činnosti už od roku 1999 a pracuje s nejrůznějšími zvukovými projevy.

Cimbálová muzika Antonína Stehlíka je tradiční znojemská cimbálovka, která čerpá ze všech folklorních regionů Moravy, ale i Slovenska, a „prohrála“ se k dnešní nespoutané, svobodné a hravé nadregionálosti. Více o akci a vstupenky najdete zde.

Festival na elektrický pohon

Vozy pro pořadatele zapůjčila firma Auto Cardion. „Dostali jsme zapůjčeny elektromobily značky Volvo a pomáhají nám s produkčními potřebami festivalu a také vozí naše festivalové hosty. Jsou to skvělí pomocníci a moc nám usnadňují práci na festivalu. Firma Auto Cardion je našim partnerem už několik let, postupně jsme si všichni Volvo zamilovali,“ řekl prezident festivalu Jiří Ludvík.

 

Avatar
Hudební festival Znojmo

Hudební festival Znojmo přináší svému publiku širokou paletu hudebních stylů i druhů, propojuje zdánlivě nespojitelné a bourá hranice mezi žánry. Letos se koná už jeho 19. ročník.