Globus vymění otevřené chladicí boxy za uzavíratelné, které přinesou úsporu elektřiny ve výši 40 procent. V otevřených chladicích boxech bylo dosud zejména zboží jako mléčné výrobky, uzeniny nebo hotová jídla. Ve většině hypermarketů je výměna součástí širších rekonstrukcí vnitřních ploch.

„Úspora energií v tomto smyslu je dlouhodobou strategií našich hypermarketů. V současné chvíli jsou těmito úspornými chladícími boxy vybavené hypermarkety v Brně, v Praze, v Pardubicích, Olomouci, Českých Budějovicích a v Chomutově. Máme naplánováno, že bychom chtěli dokončit výměny chladicího nábytku do roku 2030,” uvedla mluvčí Globusu Aneta Turnovská.

Problémem v chlazení jsou i takzvané F-plyny, což jsou skleníkové plyny, které mají vliv na globální oteplování. I jejich používání řetězec postupně omezuje. „Používání těchto technologií konstantně snižujeme a náš plán je do roku 2030 kompletně přejít na chladivo CO2,” doplnila Turnovská.

Globus v rámci snížení energetické náročnosti a energetické soběstačnosti investuje také do obnovitelných zdrojů energie. V tuto chvíli buduje pilotní projekt fotovoltaického systému, který má napomoci energetické soběstačnosti v hypermarketu v Havířově. „Realizací projektu dojde také ke snížení emisí CO2 a provozních nákladů na elektrickou energii. Aktuálně připravujeme projekty na umístění fotovoltaických elektráren na střechách objektů v Liberci, Ostravě a v Plzni v rámci Národního plánu obnovy,” doplňuje Turnovská.

Další úspory energie má přinést také nové osvětlení projeden pomocí úspornějších LED žárovek, kterými řetězec modernizované prodejny vybavuje.

Nižší regály pro lepší přehled na prodejně

Spotřeba elektřiny, v závěsu s chlazením a topením, patří obecně v retailu k nejdůležitějším faktorům, které stojí za uhlíkovou stopou obchodních řetězců. Výměna chladících zařízení je proto jednou z cest, jak emise CO2 snížit.

Úspory energie pomocí obnovitelných zdrojů jsou navíc nyní velkým tématem kvůli růstu cen elektřiny. Za ním stojí zejména růst cen zemního plynu a emisních povolenek, které z velké části tvoří cenu elektřiny vyrobenou v plynových elektrárnách.

Z obnovitelných zdrojů má v Česku největší potenciál zejména právě fotovoltaika, která by měla přispět k proměně tuzemské energetiky. Obnovitelné zdroje nejsou závislé na ceně fosilních paliv a emisních povolenek, tedy dvou hlavních elementů, které cenu elektřiny zdražují.

Globus v rámci modernizace prodejen nejen rozděluje nákupní plochu na jednotlivé sekce, které mají umožnit komplexní nabídku sortimentu a daného tématu. Například svět lahůdek, tedy sýry a delikatesy budou nově hned vedle vinotéky. Pro větší přehlednost řetězec také do prodejen instaluje nižší regály.

Globus letos slaví 25 od vstupu na český trh. Dílčí nebo celkovou modernizací mají postupně projít všechny hypermarkety Globus.

Jako první modernizoval předloni hypermarket v Českých Budějovicích, nyní dokončil modernizaci prodejny v Praze Čakovicích. Součástí modernizace hypermarketu v pražských Čakovicích je také příprava prostor k vyzvednutí nákupu z e-shopu iGlobus.cz. Ten řetězec zatím provozuje v hypermarketu Zličín, kde je možné si objednané zboží vyzvednout a tuto možnost chce rozšiřovat i na další prodejny.

redakce
redakce

Komerční obsah označený jako Brandnews připravuje redakce Ekonews ve spolupráci s obchodními partnery. Jejich cílem je informovat o zajímavých produktech a tématech a propojit partnery se čtenáři.