Češi začali v panice z citelně vyšších účtů za energie ve velkém pořizovat tepelná čerpadla. Firmy z oboru hlásí mnohonásobný nárůst poptávky. Experti ale varují před unáhlenými nákupy. Špatně zvolené čerpadlo může do peněženky dlouhodobě udělat větší zářez než původní „zastaralý“ systém vytápění.

Jiří Petlach, člen České komory autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě (ČKAIT) a majitel projektové společnosti Petlach TZB radí, že kdo chce hledat úspory ve vytápění, měl by se nejprve obrátit na autorizované osoby z oboru technického zařízení budov, a to i za cenu, že se celá věc nevyřeší okamžitě.

„Nejprve by se mělo řešit zateplení a pak teprve zdroj tepla. Pokud lidé dům nejprve zateplí, budou totiž potřebovat mnohem méně výkonné tepelné čerpadlo. Hlavně nepanikařit, že zítra je již pozdě,“ říká Petlach s tím, že lidé bohužel často uvěří prodejci a neporadí se skutečným odborníkem. Uzavřou smlouvu na instalaci tepelného čerpadla a teprve potom řeší projektovou dokumentaci, tedy vlastně reálné potřeby pro jich domov.

Připomíná, že hlavní roli hraje stav objektu. Vždy bude mít situaci snadnější projektant nového rodinného domu nebo ten, kdo realizuje rozsáhlejší rekonstrukci starší nemovitosti, protože instalaci tepelného čerpadla může přizpůsobit celou otopnou soustavu.

„Máte-li starší nezateplený dům s původními okny a staršími vysokoteplotními radiátory, bude efektivita investice do tepelných čerpadel velmi nízká,“ nabízí Petlach příklad s tím, že vytápění většiny domů na vesnicích bylo postaveno tak, že do topné soustavy se musí posílat voda nebo kapalina s teplotou 70 až 90 stupňů. To však standardní tepelná čerpadla v konfiguraci vzduch – topná voda nedokáží ekonomicky zajistit. „Jen ta nejlepší dokáží ohřát vodu na 55 až 70 stupňů,“ vysvětluje Petlach.

Z analýzy, kterou jeho společnost vypracovala na základě několika stovek uskutečněných projektů a konzultací, vyvstávají další opakující se nedostatky. K těm nejčastějším patří až nekritický přístup k tepelným čerpadlům na bázi vzduch-kapalina pro vytápění a ohřev teplé vody. Majitelé domů si v dobré víře pořídí naddimenzované čerpadlo. S jeho provozem se ale pojí i vyšší spotřeba elektrické energie. „A tak se může takto nastavené čerpadlo, vybírané podle výpočtového teplotního extrému v zimě, paradoxně stát velmi náročným spotřebičem. Co majitel ušetří na spotřebě zemního plynu, to doplatí za elektrickou energii,“ shrnuje Petlach.

Chcete domů fotovoltaickou elektrárnu? Pozor na fígle neseriózních firem, varuje expert na instalaci

Co se dá ještě stihnout

Lidem, kteří přeci jen chtějí ještě stihnout letošní topnou sezonu už v „novém režimu“ s tepelným čerpadlem, přitom každým dnem ubývají možnosti. Firmy nestíhají uspokojit obří poptávku. Například jednatel společnosti IVT Tepelná čerpadla Marek Bláha registruje v některých z posledních měsíců i desetinásobný nárůst poptávky ve srovnání s loňským rokem.

„Kdo si neobjednal čerpadlo na začátku roku, ten s ním nejspíše letos topit nebude. Vedle nedostatku čerpadel jsou plné i montážní kapacity. Při současných cenách elektřiny není ani vytápění tepelným čerpadlem nic levného. Proto má určitě smysl dům alespoň částečně zateplit, a až pak instalovat menší a levnější tepelné čerpadlo,“ radí Bláha.

Podle Jiřího Polívky z firmy AC Heating, která se převážně zabývá velkými projekty panelových domů, je největším problémem montážní kapacita firem, protože citelně chybějí kvalifikovaní pracovníci. „Toto může zásadním způsobem ovlivnit, jak bude zařízení ve výsledku fungovat. I špičkové tepelné čerpadlo špatně namontované, nepřinese požadovaný výsledek,“ říká Polívka.

Podle něj lze ještě do začátku topné sezony stihnout technický návrh řešení, tedy dobrat se toho, jestli je změna vytápění reálná a ekonomická, naplánovat postup změny vytápění, případně s dodavatelem technologie zafixovat cenu do doby než bude možné tepelné čerpadlo nainstalovat.

Žádostí o dotace na fotovoltaiku raketově přibývá. Peníze jsou, ujišťuje ministerstvo

Jindřich Procházka spolumajitel společnosti Zeleneteplo.cz hlásí, že montážní kapacity i samotná čerpadla ještě firma má, i když ne ve všech velikostech.

„Zájem lidí je obrovský. Poptávka vzrostla meziročně zhruba o 150 procent. Problém je s dodávkami. Někdy čerpadla jsou, někdy přijde na měsíc výpadek,“ líčí. Jeho firma instaluje ve většině případů čerpadla značky LG, v menší míře Panasonic. Na české výrobce prý Procházka nespoléhá, LG nabízí sedmiletou záruku, což mu vyhovuje. Potvrzuje, že lidé se snaží čerpadla předobjednat, protože se bojí, že jejich cena poroste.

„Musíme samozřejmě objekt vidět, vypočítat tepelné ztráty, vidět stáří domu, zda je postaven z cihly, kamene, zda má zateplenou střechu, v oknech dvojskla či trojskla, to vše ovlivňuje tepelné ztráty. Na základě těchto informací vybíráme čerpadlo, přičemž se snažíme vždy tak o deset procent výkon naddimenzovat,“ popisuje Procházka.

Dodává, že čerpadlo je možné letos objednat a při zaplacení větší části sumy předem je mohou lidé dostat ještě letos a mít svou investici uskladněnou „před očima“. Vyhnou se tím prý praktikám některých firem, které si nechají zaplatit, a lidé pak čekají na čerpadlo a montáž měsíce. Podle Procházky bývá paradoxně problém s většími firmami, které se snaží uspokojit velké objemy, ale bojují s kvalitou personálu.

Na zelené projekty v programu Životní prostředí půjde 61 miliard. Papírování s dotacemi prý ubyde

Kde je zájem, hromadí se i stížností

Nejvíce diskutovanou firmou je poslední dobou společnost Schlieger, tedy jeden z velkých hráčů. Objevila se i v reportážích pořadu Černé ovce na České televizi. Podle České obchodní inspekce (ČOI) v současné době probíhá kontrola společnosti se zaměřením na dodržení zákazu (uloženého ČOI v dubnu 2021) uvádění určitých typů tepelných čerpadel na trh. Zákaz se týká značky KompaktAir Premium 7, 10, 15 a 18kW. Od 25. května 2018 do dubna 2021 bylo dle ČOI jako nevyhovujících shledáno 123 kusů.

„Ve správním řízení byla inspekcí společnosti Schlieger uložena úhrnná pokuta ve výši 600 tisíc, nyní již pravomocná,“ uvádí tiskový mluvčí ČOI Jiří Fröhlich. Případem se podle něj „po vlastní lince“ zabývá i Policie ČR.

V reakci pro Ekonews.cz zástupci společnosti Schlieger připouští, že společnost výrazně expandovala, má sedm tisíc instalací po celé zemi a aktuálně pracuje na zlepšení zákaznické zkušenosti. „V posledních dvou letech se společnost dramaticky rozrostla a v současné době děláme vše pro to, abychom uspokojili nejen vysokou poptávku, ale také zvýšili a udrželi vysokou zákaznickou spokojenost. Aktuálně procházíme největší změnou ve dvanáctileté historii společnosti a na jejím konci by měl být maximálně spokojený zákazník,“ slibuje v obecných formulacích obchodní ředitel společnosti Schlieger Jan Kaiser. Firma má podle jeho slov už všechny termíny před topnou sezónou obsazené. S objednávkou pro budoucí řešení ale nemají zájemci otálet.

Podle Martina Pitrona z právního oddělení dTest opravdu roste nárůst stížností v oblasti energetiky, nelze ale říci, že u tepelných čerpadel by jich bylo výrazně mnoho a že by se opakovalo jméno konkrétní firmy.

„Většinou se jedná o běžné problémy smluv o dílo, třeba o vady vlivem špatné montáže nebo nekvalitního materiálu. Někdy společnost neuzná reklamaci nebo nedojde k dodání díla, případě pouze k dodání jeho části. Nejde vybrat konkrétní společnost, která by byla vysloveně problematická,“ říká Pitron.

Soláry na všechny vhodné střechy. EU navrhuje balíček, který má urychlit odchod od ruského plynu

Jak ještě letos ušetřit?

Polívka z AC Heating se domnívá, že před topnou sezonou lze ještě udělat několik opatření pro rychlé úspory na základě revize energetické náročnosti domácnosti. Lze se zamyslet nad tím, na kolik stupňů je vůbec potřeba vytápět, zda v některých místnostech nestačí pouze temperace nebo jak snížit prostup tepla z budovy například zateplením půdy, sklepa či jiné části domu.

Marek Bláha z IVT Tepelná čerpadla přidává rady z reality, kterou už někteří zažívají na vlastní kůži. „Pokud na velké částky za energie nemá odběratel dostatečné finanční rezervy, musí začít okamžitě a brutálně šetřit, šetřit a šetřit. Na větší úsporná opatření už není letos čas, ale omezit výrazně topení, při koupání spotřebovat mnohem méně vody, vyměnit třeba starý mrazák za nový a před každým spuštěním elektrického spotřebiče se zamyslet nad tím, co mě to bude stát, se zvládnout dá,“ radí Bláha.

I Petlach z ČKAIT si myslí, že „snížení teplotního standardu“, který máme v Česku opravdu vysoko, je rozhodně na místě. „Stačí snížení teploty teplé vody o pět až deset stupňů a vnitřních prostor o dva až tři stupně, aby to zákazník rychle poznal na účtech za energie. A určitě bych nedoporučoval překotné odpojování plynových kotlů, spíše bych volil střídmost tepelné pohody s kvalitním seřízením a celkovou revizí otopné soustavy,“ říká Petlach s tím, že i po pořízení čerpadla netkví návratnost investice v samotném zařízení, ale jak ho svým chováním nutíme fungovat.

„Tepelné čerpadlo je třeba, a to podtrhuji dvakrát, přizpůsobit konkrétní stavbě a jejímu provozu, nikoliv opačně. Už v tomto jde o určitou selekci prodejců čerpadel. Auto si také nejprve projedete, než podepíšete kupní smlouvu,“ uzavírá.

Kořeny na střeše, studna v bytě. Šetřit vodou umějí bytové komplexy i rodinné domy

Na co pamatovat při koupi čerpadla

  • Kdo chce hledat úspory ve vytápění, měl by se nejprve obrátit na autorizované osoby.
  • Vedle kompletní dokumentace k tepelnému čerpadlu by měl každý zákazník chtít odbornou prohlídku místa.
  • U nezateplených nemovitostí vytápěných radiátory jsou výhody tepelného čerpadla velmi diskutabilní.
  • Pokud lidé dům nejprve zateplí, budou potřebovat mnohem méně výkonné čerpadlo.
  • Větší tepelný výkon čerpadla znamená i větší hluk a vyšší investici.
  • Není vhodné dimenzovat čerpadlo na výkon maximálně potřebný pro zimní extrém. Rozdíl pokryjte jiným, tzv. bivalentním zdrojem.
  • Při nesprávném dimenzování tepelného čerpadla a zbytečným nadsazením jeho výkonu se z něj může stát velmi nákladný spotřebič.
  • Hlídejte akustiku. Dle platných předpisů totiž nesmí hladina akustického tlaku 2 m před oknem souseda v noční době převýšit hodnotu LPA = 40 dB (A). To může být problém.

Zdroj: Petlach TZB

Irena Buřívalová
Irena Buřívalová

Irena prošla MF Dnes nebo ekonomickými týdeníky Euro a Czech Business Weekly. Nejradši píše o věčných chemikáliích v oblečení, ekologickém zemědělství, odpadech, rychlé módě a bioplastech.