Impact Hub ČR, lídr mezinárodního konsorcia, organizuje druhý ročník akceleračního programu pro projekty zaměřené na ochranu přírodních zdrojů a životního prostředí. Čas na přihlášku je ještě do půlky dubna. Funkčnost akcelerace zahrnující mentoring, finanční investice i konzultace potvrdil už loňský pilotní ročník.

Loni v pilotním ročníku spojilo pod záštitou hlavního partnera EIT Climate-KIC  své síly hned pět zemí: ČR, Řecko, Slovinsko, Srbsko a Chorvatsko. Podle organizátorů se jasně ukázalo, jak velký je potenciál inovativních řešení, že jsou projekty připravené spolupracovat na dálku a také že nemají problém s online vzděláváním.

“Jakákoli výměna zkušeností je velmi cenná, tím spíš ta dobře a odborně vedená. K tomu můžete připočítat vzdělávání na míru, mastermind skupiny, propojení na investory a možnost konzultací s odborníky i zahraničními kolegy. To všechno účastníky programu motivuje, inspiruje a žene rychle vpřed,”  komentuje obsah programu Miriam Macurová, koordinátorka programu.

Jak může posloužit lógr 

Funkčnost akcelerace potvrzuje zástupce jednoho z oceněných řešení, Jan Petrásek z Hydal Coffee. Spin-off společnosti Nafigate se věnuje kaskádovité recyklaci kávové sedliny. Zpracovává lógr, který by jinak skončil na skládce.

„Pilotní spolupráci jsme spustili se sítí Ambiente, řetězcem Kaufland a s Kofolou. Odkupujeme od nich ‚kávový odpad‘, ze kterého umíme vyrobit nejen kávové mýdlo nebo kávový olej ale také kávový pigment, který barví papír a bioplasty,“ popisuje Petrásek. Během akcelerace byli v kontaktu s dalšími účastníky z řeckého projektu CoffeEco.

“V CoffeEco se taktéž věnují zpracování lógru, ale vyvinuli odlišný způsob extrakce kávového oleje. Zkoumáme, zda by pro nás nebyl efektivnější. Na druhou stranu, CoffeEco zatím ze sedliny získává pouze olej, proto budeme řešit, zda při jejich postupu mohou pokračovat a oddělovat i další složky stejně jako my,“ dodává Petrásek. A jeho kolegyně Lenka Mynářová zároveň zhodnocuje akceleraci jako celek:  “Program nám umožnil splnit si naše sny a ukázat, že to opravdu jde. Získali jsme nové poznatky, skvělé mentory a finanční prostředky, které umožnily celý projekt akcelerovat a zásadně posunout.”

Nové možnosti pro stavebnictví

Nakládání s odpady jako s druhotnými surovinami není to jediné, co přihlášené projekty řeší. Mezi oceněnými byla z českých účastníků také společnost Rethink Architecture, která upozorňuje na to, jak zásadní zátěž na životní prostředí představuje celý stavební průmysl. Vytváří proto katalog již dostupných a ověřených řešení pro šetrnější životní cyklus budov od samého začátku.

„V České republice je podle našich analýz asi sedmdesát tisíc profesionálů ve stavebnictví. Na naší platformě najdou informace o šetrných opatřeních jako jsou fotovoltaické a termické panely, tepelná čerpadla, zelené střechy, systém recyklace šedé vody a mnoho dalších,“ vysvětluje svůj produkt spoluzakladatelka projektu Karolína Barič.

Ocenění se dočkal také MeteoInsight, který poskytuje měsíční a hodinová klimatická data pro energetické audity a posudky. K čemu je to dobré? „Nabízíme nejjednodušší způsob, jak zmíněná data získat pro GPS souřadnice jakéhokoliv budovy v České republice. Díky našim údajům tak mohou energetičtí specialisté ušetřit hodiny na shánění a zpracování dat. Také dokáží klientům ušetřit až 23 procent kapacity na vytápění a chlazení a současně mohou zajistit až desetiprocentní snížení přehřívání budov,” objasňuje zástupce společnosti Adrián Babiš.

Přihlášky do letošního kola akceleračního programu lze posílat do 15. dubna prostřednictvím přihlášky na webu. Mezi partnery programu patří i společnosti Veolia, Heineken a Nestlé. První část programu začíná už 20. dubna.

Redakce Ekonews

Ekonews je web o udržitelnosti, který hledá v ekologických tématech ekonomické souvislosti a mezi byznysmeny chuť dělat věci ohleduplněji k životnímu prostředí.