Úholičky je celkem malebná vesnice ve středních Čechách, místní staré domy se zdají citlivě opravené, na první pohled ji nehyzdí žádné hrůzy. Kousek za vesnicí ve směru od Prahy ale na řidiče vykoukne obří kopec. Teprve více zblízka je poznat, že se skládá z odpadků. A cítit, místní skládka Úholičky patří k těm, kde si okolo projíždějící řekne, že toto opravdu za domem mít nechce.

Na webu obce píší o „své“skládce provozované společností FCC (jedna ze čtyř největších odpadových společností v České republice) celkem pěkně. „V roce 1994 byla uvedena do provozu 1. část první ekologické skládky v regionu,“ stojí v záložce „Historie obce“. Dnes už by skládku asi nikdo slůvkem „ekologická“ nenazval. Skládky jsou nejšpinavější, ale stále také nejlevnější způsob, jak odpady zlikvidovat.

V následující fotogalerii nabízíme pohled na jednu z nich, skládku nedaleko středočeských Úholiček.

Článek je součástí série věnované skládkovému byznysu v České republice, kterou podpořil Nadační fond nezávislé žurnalistiky. K tématu Špinavé miliardy připravujeme další texty.

Martina Patočková
Martina Patočková

Martina začínala s novinařinou v agentuře ČTK a pokračovala v MF Dnes, psala pro E15 či Reportér Premium. Jenže pak zatoužila po větší samostatnosti. Ráda chodí po kopcích, plave s ploutvemi i bez nich a chtěla by kočku.