Bill Gates je přesvědčen o tom, že budoucí generace budou muset přijmout za své celou řadu nových technologií zaměřených na boj s klimatickou změnou. Informoval o tom minulý týden server CNBC Make it.

„Potřebujeme být otevření bláznivým nápadům“, řekl v posledním online diskuzním fóru s názvem „Ask me Anything“ (Zeptejte se mě na cokoliv), který pořádá sociální síť Reddit a které funguje jako platforma zprostředkující rozhovory se známými osobnostmi či lidmi neobvyklého či zajímavého povolání.

V pořadí devátá online diskuze se zakladatelem Microsoftu v rámci tohoto diskuzního fóra (první proběhla v roce 2013) se zaměřila na problematiku klimatické změny. Dotazující zajímalo, jaké konkrétní kroky Bill Gates osobně podniká ke snížení své uhlíkové stopy a které nové technologie by mohly sehrát nejvýraznější roli v boji s klimatickou změnou.

Americký miliardář a filantrop se v odpovědi vyjádřil pro nutnost přijetí celé řady nových technologií, jako je výroba syntetického masa, skladování energie a nový způsob výroby stavebního materiálu. Osobně prý jezdí elektro autem, na svém domě využívá energii ze solárních panelů, jí syntetické maso a nakupuje ekologické letecké palivo.

„Plánuji létat o hodně méně nyní, když nám pandemie ukázala, že to jde,“ uvedl. Microsoft pro online konference vytvořil aplikaci Teams. Gates sice loni z představenstva Microsoftu odešel, nadále ale zůstává jeho investorem a stále dohlíží na produkty, které firma vyvíjí.

Bill Gates zároveň finančně podporuje například švýcarský startup Climeworks, který vyvinul technologii přímého zachytávání CO2 ze vzduchu a pomáhá financovat elektrická tepelná čerpadla v nízkonákladových domech.

Velké naděje vkládá do využití jaderné fúze, jejíž výrobu zaštiťuje skrze startup s názvem „Commonwealth Fusion Systems“, a která potenciálně v budoucnu zajistí produkci čisté, bezpečné a nevyčerpatelné energie. Jaderná fúze je však stále tak trochu hudba budoucnosti, na kterou nelze plně spoléhat (předpokládá se, že by měla být uvedena do provozu po roce 2030). Proto Bill Gates zdůrazňuje důležitost individuálních kroků, kterými může přispět ke zvládnutí této globální krize každý z nás. Jako příklad vyjmenoval politickou angažovanost, vedení diskuzí s rodinou a známými na toto téma a nakupování udržitelných produktů.

V únoru vyšla Gatesovi nová kniha s názvem „How to Avoid a Climate Disaster“ a téma klimatické krize, která podle Gatese představuje v horizontu několika dalších dekád větší riziko než aktuální krize způsobená koronavirem, se v posledních měsících pravidelně objevuje i v jeho veřejných projevech. Kniha podle Gatese přehledně shrnuje nynější klimatickou krizi do pěti bodů, které si lidé dokáží lépe představit. Čísla, která v souvislosti s klimatem létají, jsou totiž tak matoucí a velká, že si je málokdo dokáže představit.

Pět bodů, které Bill Gates považuje podle své knihy za zásadní, jsou:

  • každý rok se vypustí do atmosféry 51 miliard tun skleníkových plynů -jedna miliard přitom zhruba odpovídá deseti tisícům plně naložených letadlových amerických lodí
  • výroba cementu nebo oceli je větším viníkem než třeba auta či letadla
  • svět spotřebuje energii ve výši pěti tisíc gigawattů
  • některé zdroje energie zabírají více prostoru – měřítkem jsou watty na metr čtvereční, nejméně jich produkuje dřevo či jiná biomasa a vítr (méně než jeden po dva watty) a nejvíce fosilní paliva (500 až deset tisíc wattů), následovány nukleární energií.
  • vše je o penězích – důvod, proč emitujeme tolik CO2 spočívá v tom, že současné technologie jsou nejlevnější, zelená energie je dražší než fosilní paliva

V únorovém rozhovoru s reportérem Andersonem Cooperem pro kanadskou televizi CBS Gates prohlásil, že zvládnutí klimatické krize by bylo „to nejúžasnější, co lidstvo dokázalo“. Nicméně zároveň dodal, že by k tomu bylo zapotřebí vynaložit obrovské úsilí, jako například za světové války, ale tentokrát by našim úhlavním nepřítelem byly skleníkové plyny.

Kateřina Hefler
Kateřina Hefler

Kateřina Hefler se ve volném časem věnuje hlavně focení, její práci je ke shlédnutí zde na www.katerinahefler.com a některé její fotky můžete vidět i na Ekonews.