Společnost tesa chce svým zákazníkům umožnit dosahovat cílů v oblasti udržitelnosti. Plánuje toho docílit nabídkou produktů, které se na udržitelnost zaměřují. Tesa zaměstnává více než 500 vědců, inženýrů a vývojářů po celém světě, kteří pracují na inovativních produktech a procesech. O své postřehy v oblasti udržitelnějších lepicích pásek se podělil Michel Mies, ředitel pro vývoj produktů ve společnosti tesa.

Jak jste postupovali při vývoji lepicích pásek, které přispívají k udržitelnosti?

Naším výchozím bodem byla touha nahradit ve výrobním procesu uhlík na bázi fosilních paliv. Toho lze dosáhnout začleněním obnovitelných zdrojů či recyklovaných materiálů. Dalším důležitým aspektem pro udržitelnější lepicí pásky bylo i to, že naše nové výrobky musí výkonností odpovídat produktům, které již v portfoliu máme.

Které materiály jsou použity v lepicích páskách s udržitelnějšími vlastnostmi?

Volba materiálů je pro nás klíčová. Pro papírové lepicí pásky, jako je tesa® 60408, používáme papír pocházející z dobře obhospodařovaných lesů a dalších vhodných zdrojů. Naopak pro pásky na bázi fólie, jako jsou tesa® 60400 či tesa® 60412, využíváme buď fólii z PLA (kyselina polymléčná) získávané z obnovitelných zdrojů, jako je kukuřičný škrob či cukrová třtina, nebo recyklovaný materiál PET (polyethylentereftalát). Lepidla mohou být na vodní bázi, nebo z přírodního kaučuku, což přispívá k tomu, že až 98 procent obsahu je vyrobeno na bázi obnovitelných materiálů dle certifikace DIN CERTCO.

Jak jste nová řešení testovali?

Abychom ověřili výkonnost jednotlivých produktů, máme definovaný soubor základních vlastností, které testujeme. Jedná se o přilnavost při odlupování, pevnost v tahu či odvíjející a smykovou sílu. Konkrétně u našich lepicích pásek provádíme dynamické testování za pomoci kartonových krabic. To je prováděno za účelem vyhodnocování ochranných vlastností produktů a využíváme k tomu pádové zkoušky z různých výšek.

Zároveň je většina našich udržitelnějších pásek navržena tak, aby zákazníci nemuseli oddělovat pásku od kartonu. Mohou být tedy rovnou vyhozeny do kontejneru na tříděný odpad spolu s kartonem, aniž by byl ohrožen proces recyklace.

S jakými výzvami jste se při vývoji těchto produktů setkali?

Dostupnost materiálů vyrobených z biologických nebo recyklovaných materiálů může být náročná. U některých recyklovaných materiálů se v současné době budují nová recyklační zařízení, takže zavedení potřebných procesů bude ještě nějakou dobu trvat. Těchto výzev jsme si vědomi a řešíme je tím, že spolupracujeme s daným odvětvím a vyvíjíme nové materiály v rámci společných rozvojových programů.

Jaké budou další kroky?

Aktuálně rozšiřujeme sortiment našich produktů, které mohou přispět k udržitelnosti. U lepicích pásek pak cílíme na zvýšení podílu materiálů, které jsou recyklované, nebo vyrobené z obnovitelných zdrojů. Mimo samotné lepicí produkty se zaměřujeme také na zlepšování recyklačních koncepcí.

Udržitelnější lepicí pásky Foto: tesa

Každý krok nás může posunout blíže k udržitelnější budoucnosti. Vsaďte na udržitelnější obaly vašich produktů a sáhněte po lepicích páskách tesa z rozsáhlého portfolia produktů s udržitelnějšími vlastnostmi. Udělejme společně krok pro udržitelnější budoucnost. Má to smysl. Více se dočtete na webových stránkách tesa.

Avatar
tesa

Společnost tesa je v současnosti jedním z předních výrobců samolepicích produktů a systémových řešení pro průmysl, profesionální řemeslníky a spotřebitele.