Jan Hruška a Tomáš Jagoš

Loni přibylo na bytových domech zhruba 40 nových fotovoltaik, řádově více projektů se chystá.

Jan Hruška má jako technický manažer ve společnosti Skanska na starosti v rámci projektů bytových domů mj. fotovoltaiku. Tomáš Jagoš je expertem Unie komunitní energetiky.

Loňský rok byl prvním, kdy mohli obyvatelé bytových domů jednodušeji sdílet elektřinu z fotovoltaiky. Nových instalací přibylo zhruba čtyřicet, řádově více projektů je v jednání. Pokud jde o nové domy, developeři, jako Skanska, už mají solární panely v každém projektu.

„Fotovoltaika už je součástí prodejní ceny bytu, čili speciálně za ni klienti neplatí nic, mají ji v ceně bytů jako vanu, jako spoustu jiných věcí. V domě jsou i fototermické panely, rekuperace a další věci,“ popisuje Jan Hruška, který má nejen fotovoltaiku v projektech společnosti Skanska na starosti. Ta má v přípravě desítky bytových domů, v nichž se s těmito technologiemi počítá, tři už se realizují a měly by být namontovány letos.

Podle Hrušky většinu elektřiny vyrobené z fotovoltaických panelů na střeše spotřebují v domě, na společné prostory. „Fotovoltaiky nejsou tak veliké na to, jak veliké bytové domy stavíme. Nestavíme domy, kde by bylo deset bytů, standardně je to spíš sto bytů a více,“ uvádí Hruška s tím, že omezením tak je plocha střechy.

Podle developera tak domy nemusí prodávat elektřinu do sítě, což je méně výhodné. Tomáš Jagoš z Unie komunitní energetiky nicméně připomíná, že než se vyřeší administrativa kolem připojování a sdílení elektřiny z nové fotovoltaiky na střeše, může to pár měsíců trvat. A v té době je dům odkázán na prodej přetoků do sítě.

U nových bytových domů jde v případě instalace fotovoltaiky na střechu o rozhodnutí developera a obyvatelé pak automaticky sdílejí i výhody nižších účtů za elektřinu. U stávajících bytových domů se musí dohodnout většina obyvatel, v ideálním případě všichni, že do střešní instalace půjdou.

Podle Tomáše Jagoše to ale zatím nevypadá tak tragicky, jak by mohl naznačovat film Vlastníci, kde se členové sdružení vlastníků jednotek (SVJ) nedokázali dohodnout vůbec na ničem.

„V případech, které znám, a to byly jak SVJ, kde bylo třeba 25 lidí, ale i 115, tak šli do fotovoltaiky všichni členové,“ uvádí Jagoš.

V podcastu se dále dozvíte:

  • Jaký je zatím o fotovoltaiku na bytových domech zájem
  • Jak konkrétně funguje sdílení elektřiny v domech, které má či plánuje Skanska, jak se úspory z fotovoltaiky rozpočítávají
  • Jak dlouho trvá, než lidé mohou po instalaci FVE na střeše sdílení využít, a kolik na zpoždění tratí
  • Jak pomůže sdílení elektřiny v bytovém domě nový zákon o komunitní energetice LEX OZE II
  • Proč nepůjde elektřinu z fotovoltaiky na bytovém domě využít třeba na dobíjení elektroaut v garáži
Martina Patočková
Martina Patočková

Martina začínala s novinařinou v agentuře ČTK a pokračovala v MF Dnes, psala pro E15 či Reportér Premium. Jenže pak zatoužila po větší samostatnosti. Ráda chodí po kopcích, plave s ploutvemi i bez nich a chtěla by kočku.