Letošní léto je ve znamení kotlíkových dotací, téměř polovina krajů je ale teprve spustí. Příjem žádostí čeká Vysočinu, Liberecký, Plzeňský, Středočeský, Pardubický a Zlínský kraj. Cílem těchto dotací je nahradit původní kotle na tuhá paliva s ručním přikládáním a pomoci nízkopříjmovým domácnostem – seniorům nebo osobám pobírajícím příspěvek na bydlení – získat ekologický zdroj vytápění.

Celkově byla na tuto podporu vyhrazena částka 1,7 miliardy Kč. Dotace může dosáhnout až 95 procent výdajů na pořízení nového systému a významnou výhodou tohoto dotačního programu je fakt, že k vyplacení schválené částky dochází ještě před realizací projektu.

Ti, kdo si o dotaci chtějí požádat, potřebují:

  • žádost o poskytnutí dotace,
  • kopii dokladu o kontrole technického stavu a provozu stávajícího kotle, fotodokumentaci stávajícího kotle napojeného na otopnou soustavu a komínové těleso,
  • kopii potvrzení o příjmu domácnosti – např. potvrzení o pobírání starobního nebo invalidního důchodu 3. stupně, popř. potvrzení o pobírání příspěvku na bydlení kdykoli v období od 1. 1. 2022 do doby podání žádosti o dotaci,
  • potvrzení o tom, že žadatel(é) mají v objektu, kde má dojít k výměně zdroje tepla, trvalé bydliště
  • a kopii potvrzení o vedení bankovního účtu či kopii Smlouvy o zřízení účtu na jméno žadatele.

Podání žádostí startuje od:

  1. září v kraji Vysočina,
  2. září v Libereckém kraji,
  3. září v Plzeňském kraji,
  4. září v Pardubickém kraji,
  5. září ve Středočeském kraji,

a ve Zlínském kraji od 12. září 2023.

„V každém z krajů, které se na příjem žádostí teprve připravují, mohou lidé získat podporu až 180 000 korun. Je to výjimečná příležitost pro ty, kdo by si moderní, ekologicky i ekonomicky efektivnější systém sami pořídit nemohli,“ uvádí Pavel Matějovič, provozní ředitel společnosti Schlieger. „S podáním žádostí jim mohou pomoci nezávislí odborníci stejně jako společnosti, které se specializují na obnovitelné zdroje energie i na dotační programy, které je podporují,“ dodává. Mezi tyto společnosti patří s 13 lety na trhu a více než 13 000 instalacemi podobných řešení i Schlieger.

Příležitost získat finanční příspěvek na výměnu zdroje tepla ve své nemovitosti mají nadále obyvatelé krajů, které již dotační program spustily. Jejich zástupci shodně potvrzují, že v tuto chvíli disponují dostatkem finanční prostředků pro nové žadatele.

Více na https://www.schlieger.cz/radce/.

Avatar
Schlieger

Společnost Schlieger je na trhu třináct let a specializuje se výhradně na obnovitelné zdroje energie – fotovoltaické elektrárny, tepelná čerpadla a solární kolektory. Fotovoltaické elektrárny kompletuje a tepelná čerpadla sama vyvíjí, zatímco výroba probíhá v zahraničí.