Asi sto tisíc mrtvých ryb objevila na začátku února nezisková organizace Sea Shepherd u francouzského pobřeží. Měl je na svědomí trawler FV Margiris, rybářská loď lovící vlečnými sítěmi a plující pod vlajkou Litvy. Situaci má objasnit vyšetřování.

Nezisková organizace Sea Shepherd France zaměřující se na ochranu oceánů zveřejnila na svém twitterovém účtu sérii fotografií, které zobrazují dlouhý a široký pruh mrtvých tresek modravých. „Tohle se právě děje v Biskajském zálivu nedaleko La Rochelle,“ stálo v tweetu. „V této oblasti operují čtyři zpracovatelská plavidla včetně Margirisu – druhého největšího trawleru na světě,“ dodala.

Asociace Pelagic Freeze-Trawler Association, která sdružuje devět evropských společností provozujících rybářské lodě, situaci označila za nehodu. Kvůli nečekaně velkému úlovku se prý porušila šest set metrů dlouhá vlečná síť, takže loď o ryby přišla. Provozovatel Margirisu podle asociace zavedl opatření, aby k podobným situacím v budoucnu nedocházelo.

„Vlečné sítě byly uzpůsobeny tak, aby se dokázaly vypořádat s mimořádným objemem ryb, který se v současné době v dotčené oblasti nachází,“ napsala na svém webu asociace s tím, že objem uhynulých ryb se odečte od množství, které má Margiris povoleno vylovit. Zároveň upozornila na to, že tresky modravé jsou druhem, na který se rybářské lodi zaměřují.

Ministryně požaduje vyšetřování

Šéfka Sea Shepherd France Lamya Essemlaliová pro agenturu Reuters uvedla, že loď podle ní vypustila mrtvé ryby úmyslně. V tom případě by šlo o nelegální praktiku, kdy se rybářské plavidlo zbavuje ryb nebo jiných živočichů, které nemá zájem zpracovávat. „Toto plavidlo je na podobné ‚nehody‘ zvyklé. Už dříve bylo přistiženo, jak se zbavuje nežádoucích úlovků,“ řekla Essemlaliová serveru France 24.

Francouzská ministryně pro rybolov a námořní záležitosti Annick Girardinová požaduje, aby národní orgán pro dohled nad rybolovem zahájil vyšetřování a osvětlil, co uvolnění mrtvých ryb do moře způsobilo. „Francie podporuje udržitelný rybolov, ale tento případ tak nevypadá. Pokud by skutečně došlo k porušení pravidel, budou uplatněny sankce vůči odpovědnému majiteli lodi,“ dodala. Případem se také zabývá Evropská komise.

Čtěte také Když se nepřizpůsobíme klimatické změně, česká krajina nás těžko uživí, říká rektor zemědělské univerzity

FV Margiris je druhou největší rybářskou lodí s vlečnými sítěmi na světě. Vlastní ji nizozemská společnost Parlevliet & Van der Plas, která má několik certifikací udržitelného rybolovu. Loď byla před deseti lety na dva roky vykázána z australských vod, nicméně tehdy ji ještě nizozemská firma nevlastnila.

Mít ocertifikovanou rybu jako udržitelnou je dnes žádané a samozřejmě se projevuje i v ceně. Otázkou ale podle expertů je, co to přesně znamená. Certifikací je několik, k těm nejčastějším patří MSC a ASC.

Tereza Koudelová
Tereza Koudelová

Tereza studuje žurnalistku na FSV UK. Je spoluzakladatelkou české pobočky mezinárodní organizace Sea Shepherd, která se zabývá ochranou mořských ekosystémů. Nejradši píše o všem, co se pojí s oceány.