Zelené střechy mají být jedním z nástrojů, jak zabránit vysušování české krajiny. Ministerstvo životního prostředí na jaře zvýšilo dotaci na jejich vybudování. Dotaci však nelze získat samostatně.

Když se obyvatelé paneláků v Plzni před časem rozhodli vybudovat na svých domech zelenou střechu, první takový projekt ve městě, pídili se po státní dotaci, která by jim umožnila získat na realizaci část financí. Zjistili však, že jako Společenství vlastníků jednotek (SVJ), navíc z krajského města, mají smůlu.

„Na podporu projektu, který jsme realizovali, neexistuje žádná systémová dotace od státu,“ krčí rameny předseda sdružení vlastníků Petr Linhart.

Od projektu je to ale neodradilo. Pomocnou ruku nájemníkům nakonec podalo město Plzeň, které jim poskytlo dotaci ve výši 600 tisíc korun. Zbytek zafinancovali pětimilionovým úvěrem.

Dotace jen pro SVJ z Prahy

Na výstavbu zelené střechy je možné čerpat dotace z programu Nová zelená úsporám. Podle Státního fondu životního prostředí je však aktuálně podpora budování zelených střech na bytových domech z programu Nová zelená úsporám chápána pouze jako doplňková, a proto o ni nelze žádat samostatně. Jde to pouze u novostaveb, nebo pokud jste Sdružení vlastníků jednotek z Prahy.

„Výstavbu zelené střechy na bytovém domě lze podpořit v celé republice buď jako součást projektu výstavby nových bytových domů s velmi nízkou energetickou náročností, v tak zvaném ´pasivním´ energetickém standardu, nebo jako součást projektu rekonstrukce stávajícího bytového domu na území hlavního města Prahy, současně například se zateplením střechy nebo fasády,“ uvedla Stanislava Beyerová z tiskového oddělení Státního fondu životního prostředí.

Regionální vymezení pouze na Prahu v případě rekonstrukcí bytových domů podle Beyerové vznikla historicky. Rekonstrukce bytových domů mimo Prahu jsou totiž podporovány prostřednictvím Integrovaného regionálního operačního programu (IROP).

„V příštím programovém období plánujeme sloučení podpory pro bytové domy do jednoho programu, který bude administrován Státním fondem životního prostředí,“ doplnila.

Střecha a zateplení, nebo nic

Kdyby tedy zmíněný plzeňský projekt stál v Praze, dotaci z Nové zelené úsporám by získat mohl. Ale pouze v případě, že by spolu s tím probíhala rekonstrukce na snížení energetické náročnosti domu (zateplení fasády nebo střechy), ne samostatně.

Podle zkušenosti Petra Linharta by však v takovém případě šlo o hodně finančně náročnou investici. „Na takovou akci je potřeba tolik peněz, že vám na to jako SVJ žádná banka nepůjčí,“ myslí si.

Podobně je to i u rodinných domů. Ani v tomto případě nelze dotaci na zelené střechy v rámci rekonstrukce získat „samostatně“, ale vždy pouze jako součást podpory na snížení energetické náročnosti. Nebo jako součást výstavby nového domu s velmi nízkou energetickou náročností.

Zvýšení podpory a plánované snížení odvodů za srážkovou vodu

Podpora zelených střech se na jaře zvýšila z 500 korun na metr čtvereční na 800 korun. Podle novely vodního zákona totiž mají být jedním z prvků v boji proti suchu ve městech a ve zlepšení hospodaření s dešťovou vodou. Ministerstvo životního prostředí (MŽP) chce rozvoj zelených střech podpořit také snížením odvodů za srážkovou vodu pro komerční a městskou výstavbu v případě, že dojde k jejich vybudování.

MŽP představilo novelu vodního zákona na jaře. Resort do ní navrhl novou povinnost investorů u nových objektů vybudovat retenční nádrž či zasakovací objekt – například průleh na zachycování dešťové vody. Ta se buď bude vsakovat a uvolňovat pozvolně, třeba v případě jezírka, nebo v případě nádrže cíleně používat na zalévání okolí dešťovou vodou nebo se bude spadlá dešťová voda využívat právě na podporu zelené střechy.

Podmínky čerpání dotace na zelené střechy z programu Nová zelená úpravám tak, aby na ně zájemci dosáhli i v případě, že je chtějí budovat samostatně bez nutnosti dalších investic na snižování energetické náročnosti budov, se však v nejbližší době nezmění.

Zájem o zelené střechy roste

„Ve stávajícím programovém období Nové zelené úsporám se to neplánuje. O podobě nového programového období se aktuálně jedná,“ sdělil za MŽP Ondřej Charvát.

Podle Stanislavy Beyerové roste zájem o podporu zelených střech z programu Nová zelená úsporám každoročně o více než polovinu. Letos Státní fond životního prostředí dostal jen za první polovinu tohoto roku téměř tolik žádostí jako za celý minulý rok.

„Celkově jsme doposud v programu přijali 335 žádostí s požadovanou podporou 23 milionů korun, přičemž v letošním roce jsme zaevidovali sto žádostí v objemu 7,5 milionů korun. Vzhledem k nedávnému navýšení dotace se dá očekávat růst zájmu i nadále,“ dodala.

Veronika Němcová
Veronika Němcová

Veronika se novinařině vyučila v redakci MF Dnes, kde se s Martinou seznámily. Později psala pro Forbes či Měšec.cz. V Ekonews má na starosti hlavně finance. Ráda řídí elektrická auta, miluje běhání brzy ráno a plavání pozdě večer.