Martina Patočková Veronika Němcová

Dva a půl roku Ekonews

Martina Patočková a Veronika Němcová jsou dlouholeté ekonomické novinářky, které prošly velkými médii od ČTK přes MF Dnes po Forbes. V roce 2020 založily web Ekonews.

Co vše předcházelo spuštění webu Ekonews v půlce roku 2020, jak vznikl název a jaké byly alternativy, co se nám nejvíce povedlo a kde to drhne. O tom všem (včetně toho, jak s tím souvisí hermelín, pivo a Mlýnská na Kampě) jsme si povídaly tentokrát jen spolu, Martina Patočková a Veronika Němcová.

Podcast jako je tento jsme ještě nenatáčely. Což bude na jeho obsahu asi znát. Občas jsme se zasekly, občas jsme se až moc smály. Doufáme ale, že se nám podařilo alespoň trochu nechat vás nechat nahlédnout za oponu.

Když jsme Ekonews v roce 2019 začaly vymýšlet, resp. přemýšlet, že chceme mít svůj vlastní web, nepředstavovaly jsme si, kde budeme dnes. Že budeme mít na webu každý měsíc sto až 150 tisíc unikátních čtenářů, že Ekonews nebude už jen my dvě, ale i další kolegyně (a občas i nějaký kolega), kteří pro nás píší, editují texty, dělají příspěvky na sociální sítě, hlídají, aby nám web nespadl.

Nepředstavovaly jsme si, jak to bude těžké shánět peníze na provoz, jak nebudeme občas spát, ale jak budeme o to intenzivněji slavit, když bude co.

Stále máme v hlavě spoustu plánů, jejichž realizace ale trvá, právě z důvodů zmíněných výše. I nadále se ale budeme snažit poctivě ověřovat fakta, nahlížet na poskytnuté informace z různých úhlů a zlepšovat ve všem, co děláme. A vymýšlet věci nové. K čemuž nám slouží i Patreon, kde nám může pomoci úplně každý. A za to uvidí, co „svět ještě neviděl“. Třeba silvestrovský podcast i jako video.

Martina Patočková
Martina Patočková

Martina začínala s novinařinou v agentuře ČTK a pokračovala v MF Dnes, psala pro E15 či Reportér Premium. Jenže pak zatoužila po větší samostatnosti. Ráda chodí po kopcích, plave s ploutvemi i bez nich a chtěla by kočku.