Petr Globočník

Konec těžby uhlí regionu pomůže

Petr Globočník pochází z Janova, je zakladatel spolku My Litvínov, který se snaží propojovat tamní komunity a řešit problém vyloučených lokalit. Petr je zároveň od roku 2018 zastupitelem města Litvínov.

Petr Globočník pochází z Janova, který je označován za největší vyloučenou lokalitu v Česku a tam také buduje komunitní centrum Libuše. Konec těžby uhlí podle něj regionu pomůže, stejně tak jako peníze určené na pozvednutí regionu. Jsou ale rozdělovány špatně, říká

„Konec těžby bude pro region pozitivní, já se svého času angažoval, aby skončila. Nepřinášela nic dobrého. Lidé to odnášeli na zdraví. Region měl kvůli těžbě pokřivenou pověst. Věřím, že až se důl Československé armády rekultivuje, pomůže to regionu,“ uvádí.

Postrádá ale debatu s veřejností, co bude dál, co bude po ukončení těžby na místě dolu, jak bude transformace regionu probíhat. Informace, které místní mají, jsou mizivé. O možných penězích z fondu spravedlivé transformace na pozvednutí lokality, kdy je pro Ústecký kraj určeno 16 miliard, se dozví jen ti aktivní, říká.

„Peníze pomohou určitě, ale za mě není správné, jak budou rozdělované. Velcí hráči ukusují nemalou část a to není úplně v pořádku. Navíc postrádáme sounáležitost obyvatel s regionem, aby se za nestyděli, máme na co být hrdí. Bojím se, že to bude promrhaná příležitost,“ varuje Petr Globočník před velkými strategickými projekty, kdy si má nemalou část na své podnikání má ukousnout miliardář Pavel Tykač a jeho skupina Sev.en provozující zde doly nebo ČEZ na těžbu lithia.

„Měly by být soláry na všechny veřejné střechy, to by byla pro mě transformace. Musí jít o pyramidu, aby šly nejmenší části financí pro co největší počet subjektů, aby stála na pevných základech,“ dodává.

Motivovat je podle něj nutné také místní obyvatele, aby se vzdělávali, začali pracovat, pozvednout místní školy, aby v nich byli učitelé připravení na zdejší specifika a dokázaly do nich natáhnout i jiné děti než z vyloučených lokalit.

V podcastu se dále dozvíte:

  • Jak to v Janově dnes vypadá, co se zlepšilo a co naopak chybí
  • Proč se Petr Globočník do míst, odkud řada lidí utíká, vrátil
  • Jak by se podle něj mohly řešit místní sociální problémy
  • Jak se buduje ve vyloučené lokalitě komunitní centrum

Článek je součástí série Kde skončí miliardy určené na konec uhlí, kterou podpořil Nadační fond nezávislé žurnalistiky.

Martina Patočková
Martina Patočková

Martina začínala s novinařinou v agentuře ČTK a pokračovala v MF Dnes, psala pro E15 či Reportér Premium. Jenže pak zatoužila po větší samostatnosti. Ráda chodí po kopcích, plave s ploutvemi i bez nich a chtěla by kočku.