Z kohoutku v kuchyni, koupelně či při splachování záchodu proteče denně několik hektolitrů vody. Část z toho se dá ušetřit díky dodržování několika jednoduchých principů. Skupina H2Ospodář, která se hospodařením s vodou zabývá, dala dohromady osm vodních zásad, které vám s šetřením vody i vaší peněženky pomohou.

Vypínáme vodu při čištění zubů a radši používáme kelímek

Čištěním zubů při otevřeném kohoutku může každý z nás vyplýtvat při jednom čištění až 25 litrů vody. Ročně je to pak přibližně osmnáct tisíc litrů. Tolik vody by stačilo k naplnění pěti rodinných bazénů a takové plýtvání nás stojí přibližně 1 500 korun na osobu ročně.

Na záchodě využíváme dvojčinné splachování

Splachování toalety je velkým polykačem pitné vody. Na jedno spláchnutí záchodu bez dvojčinného splachování (dvě tlačítka pro větší a menší objem vody) může připadnout až deset litrů vody. V případě vykonávání malé potřeby čtyřikrát za den se nám tak ztratí čtyřicet litrů pitné vody naprosto zbytečně. Při využití dvojčinného splachování lze na jedno spláchnutí malé potřeby využít pouze tři litry pitné vody a tím ušetřit až 28 litrů denně. Ročně tak můžeme ušetřit přibližně 800 korun na osobu.

Na kohoutcích máme nainstalované perlátory a ve sprše úsporné hlavice

Perlátory provzdušňují vodu a zároveň omezují a usměrňují její průtok. Právě díky provzdušnění nedochází k pocitovému poklesu průtoku vody, avšak opravdový průtok je nižší. Běžný průtok kohoutkem bez perlátoru je přibližně patnáct litrů za minutu. Perlátor je schopen snížit tento průtok až na tři litry za minutu, aniž by byl snížen komfort při mytí rukou a podobně. Zařazením perlátoru je tedy možné ušetřit až osmdesát procent protékající vody z kohoutku. Na stejném principu pracují i úsporné sprchové hlavice v koupelně.

Velké množství nádobí umýváme ve dřezu, místo pod tekoucí vodou. Když máme myčku nádobí, zapínáme ji až při jejím úplném naplnění

Stejně jako čištění zubů či mytí nádobí při puštěném kohoutku je zbytečným plýtváním pitnou vodou i mytí velkého množství nádobí. Při drhnutí nádobí po dobu šesti minut při otevřeném kohoutku vypotřebujeme až devadesát litrů vody. Nejlepším způsobem je mytí většího množství nádobí v napuštěném dřezu, které nám může ušetřit až padesát litrů vody na jedno takové mytí.

Omezujeme koupání v plně napuštěné vaně a raději si dáme osvěžující sprchu

Jedna koupel v plně napuštěné vaně odpovídá přibližně sto až dvě stě litrům pitné vody. Když nahradíme každou takovouto koupel osvěžující pětiminutovou sprchou, tak i bez úsporné hlavice ušetříme přibližně 25 až 125 litrů vody, což ročně znamená úsporu přibližně 750 až 3800 korun na osobu.

Pro zalévání zahrádky využíváme i shromažďovanou dešťovou vodu

Pokud je to možné a je dostatek srážek, je dobré využívat pro zalévání zahrádek i dešťovou vodu shromažďovanou v nádržích nebo sudech. Ale to každý správný zahradník už jistě ví.

Pijeme kvalitní pitnou vodu z kohoutku a nezatěžujeme tak životní prostředí plastovými obaly

Pitná voda z kohoutku podléhá pravidelným a přísným kontrolám kvality a testy ukazují, že je minimálně stejně kvalitní jako voda balená. Zároveň tak nevytváříme další plastový odpad. Výhodou pití vody z kohoutku je i její cena. Za litr pitné vody z kohoutku zaplatíme v průměru 0,083 koruny.

Záchod není skládka

Záchod není skládka a léčiva, chemikálie ani zbytky potravin a fritovací oleje do něj nepatří. Zbytky potravin a oleje mohou ucpávat kanalizaci a zároveň podporují množení krys ve stokách. Léčiva a chemikálie splachované do záchodu následně škodí v čistírně odpadních vod (rezistence bakterií na antibiotika, zhoršení čištění odpadních vod). Častou otázkou bývá, kam tedy s tuky? Nejlepší možností je přelít je do plastových lahví a odnést do sběrného dvora anebo do speciální popelnice.

Veronika Němcová
Veronika Němcová

Veronika se novinařině vyučila v redakci MF Dnes, kde se s Martinou seznámily. Později psala pro Forbes či Měšec.cz. V Ekonews má na starosti hlavně finance. Ráda řídí elektrická auta, miluje běhání brzy ráno a plavání pozdě večer.