Pruhy oteplování se čím dál častěji používají jako jednoduché varování před zvyšující se teplotou na planetě. Poprvé se objevily v českém veřejném prostoru nyní během Týdne pro klima.

Po pražské Náplavce se trousí pomalým tempem první lidé. Turisté ještě k vodě nedorazili, tak je tu jen pár místních. Ospalé ráno ruší jen skupina žen, které na velké plátno sprejují úzké proužky barvy. Nejde o umění. Sto šestnáct pruhů znázorňuje vývoj průměrné teploty v Česku od roku 1905 do roku 2021.

Filmová produkční Barbora Kinkalová se společně s Antonií Hradilkovou a dalšími přáteli rozhodla, že na známé pražské místo umístí 12. září plátno s takzvanými Warming stripes. Pruhy oteplování mají upozorňovat na hrozící klimatickou krizi.

Autorky využily osm různých odstínů modré a osm druhů červené barvy. Modrá znamená, že teplota byla daný rok pod průměrem posbíraným mezi lety 1971 a 2000. Čím tmavší červená, tím více se teplota přehoupla přes průměr. „Data se díky Warming stripes dostanou ke každému, a nejen ke vědecké obci,“ vysvětluje Hradilková pro Ekonews.cz.

Od spirály přes háčkování až k pruhům na domech

Pruhy oteplování nebo také klimatické pruhy zpopularizoval britský klimatolog Edward Hawkins z britské Univerzity v Readingu. Barvy a data poprvé jednoduše spojil v roce 2016, kdy představil Klimatickou spirálu názorně ukazující, jak se planeta během let otepluje.

O něco později si jeho kolegyně Ellie Highwoodová při háčkování deky ulehčila výběr barev tak, že střídala odstíny podle průměrné teploty během posledních sto let. Obrázek hotové dečky přidala na svůj twitterový účet a příspěvek sklidil velký úspěch. Highwoodová projekt následně popsala v blogovém příspěvku a Hawkins jí pomohl doladit barevné odstíny. Hawkins posléze na internetové stránce showyourstripes.info zpřístupnil grafiky mapující oteplování pro každou zemi na světě.

Barevné pruhy upozorňující na klimatickou krizi se dostaly na fotbalové dresy fotbalového týmu Reading FC. Na obálku své knihy The Climate Book je umístila aktivistka Greta Thunbergová a zdobí fasády domů třeba ve španělské Cordobě či americkém New Yorku.

Plátno má šestkrát 2,5 metru, každý z pruhů měří pět centimetrů. Pražané dílo budou mít na očích do 12. října.
Foto: Karolína Chlumecká

 

Sprejování zabralo celý den – tři minuty na jeden ze 116 pruhů, tedy necelých šest hodin nepřetržité práce.
Foto: Karolína Chlumecká

 

Během malování mohli kolemjdoucí podepsat petici Climate of Change, která řeší sociální dopady klimatické krize. Foto: Karolína Chlumecká

 

Průměrná teplota v Česku podle webu Fakta o klimatu roste přibližně dvakrát rychleji, než je globální průměr. Modré pruhy na plátně proto postupně přecházejí ve výstražné odstíny červené. Foto: Karolína Chlumecká

 

Na projektu spolupracoval také web Fakta o klimatu, který se snaží vědecká data ukazovat v přehledných grafikách.
Foto: Karolína Chlumecká

 

Vystavení plátna je součástí Týdne pro klima, během něhož od 12. do 18 září probíhají po celém Česku koncerty, přednášky nebo debaty.
Foto: Karolína Chlumecká

 

Autorky na plátně využily osm různých odstínů modré a osm druhů červené barvy. Modrá znamená, že teplota byla daný rok pod průměrem. Červená, že byla nad průměrem.
Foto: Karolína Chlumecká

Karolína Chlumecká
Karolína Chlumecká

Karolína studuje žurnalistiku na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy. Z témat se věnuje mimo jiné udržitelné módě či komunitní energetice.