Audio verze článku:

České kuchyně jsou plné teflonu. Nejčastěji je tato chemická látka ve formě nepřilnavé úpravy součástí pánví, ale také obraceček, naběraček nebo pečících forem. Protože teflon patří mezi takzvané věčné chemikálie, je lepší se mu z předběžné opatrnosti vyhnout.

Vajíčka se na pánvi díky teflonu nepřipalují, obracečky se snadno myjí, a pokud je výrobek kvalitní, jen tak lehce se neodřou. Přesto zdánlivě zázračnému povrchu hrozí, že ho zakáže Evropská unie. Teflon totiž obsahuje látky ze skupiny takzvaných věčných chemikálií.

Per- a polyfluoroalkylové látky (PFAS) se vyznačují syntetickou vazbou fluoru a uhlíku, která je v přírodě v podstatě nezničitelná. Tyto látky se usazují jak v životním prostředí, tak v lidském těle a tělech jiných živých organismů. Právě proto Unie zvažuje jejich plošný zákaz ve spotřebním zboží.

„Kuchyně je citlivá proto, že materiály v ní přicházejí do styku s potravinami. Při vyšších teplotách se z teflonu mohou uvolňovat nebezpečné látky, stejně tak při mechanickém poškození. Zároveň jsou PFAS vodoodpudivé a olejofobní, pro nádobí jsou tedy geniální,“ říká odbornice na toxické látky spolku Arnika Karolína Brabcová.

Hraje se o zákaz „věčných chemikálií“

„Některé firmy inzerují, že vyrábějí kuchyňské náčiní bez teflonu. Ale spíše bychom se měli řídit principem ‚předběžné opatrnosti‘. Někdy ani samotní výrobci přesně nevědí, jak to s jejich výrobkem je. Může v něm být třeba nekvalitní teflon,“ upozorňuje Brabcová. „Radíme proto, aby spotřebitelé v rámci prevence vybírali náčiní bez tohoto rizika. Alternativou mohou být litinové a nerezové pánve,“ radí odbornice.

Pokud je na pánvi napsáno „PFOA – free“, znamená to, že podle výrobce neobsahuje kyselinu perfluoroktanovou. To je ale pouze jedna konkrétní látka ze skupiny „věčných chemikálií“, kterých jsou desítky tisíc. Výrobce klidně mohl použít jinou látku, jejíž dopady na lidské zdraví nikdo zatím nezkoumal.

Karolína Brabcová, expertka na toxické látky ve spotřebním zboží neziskové organizace Arnika. Foto: poskytnuto Karolínou Brabcovou
PVC podlahu nedoporučuji, může škodit zdraví, říká expertka na toxické látky

„Někdy třeba výrobci nahradí jednu PFAS nějakou jinou s kratším řetězcem, ale ta může být podobně toxická, takže změnili technologii naprosto zbytečně. Proto vítáme, aby se zakázala celá skupina. V tu chvíli to bude jasné,“ dodává expertka spolku Arnika.

Pozor na obaly hamburgerů a pizzy

Vedle pánví, obraceček či naběraček jsou „věčné chemikálie“ i v různých papírových potravinových obalech. Našly se například v papírových brčkách, která nahrazují ta plastová, v sáčcích na hranolky či hamburgery nebo v sáčcích na popcorn určený do mikrovlnné trouby. Postupně by díky nedávnému zákazu EU měly z obalů jídel vymizet, ale zatím se tak nestalo.

„Dávají se tam, aby nepropouštěly tekutiny a mastnotu. Z naší zkušenosti: čím je karton bytelnější, třeba krabice na pizzu, tím je PFAS v obalu méně, nebo se tam nepřidávají vůbec,“ podotýká Brabcová. „Alespoň tato starost nám díky zákazu EU časem odpadne,“ podotýká.

Podcast Domácnost bez jedů vznikl ve spolupráci Ekonews a spolku Arnika.

Irena Buřívalová
Irena Buřívalová

Irena prošla MF Dnes nebo ekonomickými týdeníky Euro a Czech Business Weekly. Nejradši píše o věčných chemikáliích v oblečení, ekologickém zemědělství, odpadech, rychlé módě a bioplastech.