Život ve městě není již žádnou překážkou pro nadšené zahradníky bez zahrady. Online festival Pěstuj město naučí pěstovat domácí rajčata, obklopovat se zelení a třeba i kompostovat v městském prostředí. Festival vznikl pod taktovkou organizace Kokoza a proběhne v online prostředí od 26. dubna do 2. května 2021. Veškerý festivalový program však bude účastníkům k dispozici až do konce května.  

Festivalový program se tematicky zaměřuje na uzavřený cyklus jídla – tedy pěstování, jídlo a kompostování ve městském prostředí. „Mimo praktické rady z oblasti kompostování se zaměříme například i na to, jak zeleň ve městě svědčí všem jeho obyvatelům v každodenním životě a pomáhá s adaptací na změny klimatu,“ podrobněji představuje program festivalu Soňa Houžvová, kompostovací konzultantka z Kokozy.

Účastníci festivalu se mohou zúčastnit až dvaceti přednášek, webinářů a diskusí, které nadchnou i nezkušené pěstitele. Program vedený odborníky v oboru se zaměří třeba na to, jak pěstovat bylinky ve městě nebo si vytvořit jedlý balkón, jak na vermikomposter či kompostování bioodpadu s Bokashi systémem nebo jak založit komunitní zahradu. Milovníky zeleně v bytě čeká přednáška o pozitivním vlivu pokojových rostlin na psychiku člověka.  Přednáška o zelených městech zase návštěvníkům představí zelené střechy kancelářských budov a udržitelně řešenou architekturu.

Některé přednášky budou přínosné nejenom pro jednotlivce, ale i pro firmy. Workshop Jany Lavrenčíkové Myškové, ekoložky z Pražských vodovodů a kanalizací se zaměří na to, jak kompostovat ve firmě či organizaci. Přednáška Laury Mitroliosové představí koncept cirkulární kanceláře a jak jí dosáhnout. O tom, jaké jsou možnosti likvidace a zpracování gastronomického odpadu bude na festivalu mluvit Juan Cruz Panic, majitel pražské restaurace Gran Fierro.

Chybět nebudou ani zahraniční hosté. Účastníci se mohou těšit na Jeana-Jacquesa Fasquela, průkopníka kompostování v Paříži. Prostřednictvím přednášky se podělí o svoje mnohaleté zkušenosti s kompostováním a pěstováním ve městě a péčí o komunitní kompostéry.

Festival Pěstuj město byl původně plánován již minulý rok, vzhledem k situaci okolo koronaviru se však neuskutečnil. Letos organizátoři program inovovali a pozměnili koncept. „Kvůli stále se měnícím opatřením, která prorůstají životy nás všech, jsme se rozhodli festival Pěstuj město převést do online podoby. Vede nás k tomu nejen nepříznivý výhled ohledně konání veřejných akcí, ale i ohleduplnost vůči našim méně odolným sousedům a spoluobčanům,“ vysvětluje zvolený formát festivalu ředitelka Radka Pokorná. I přesto, že se festival uskuteční v online prostředí ředitelka věří, že si účastnici program užijí.

Organizace Kokoza funguje již více než deset let. Po celou dobu svého fungování se snaží o propagaci tématu kompostování a pěstování pro svojí vlastní potřebu v městském prostředí. Mezi výsledky činnosti organizace patří například umístění komunitních kompostéru na Praze 3, založení dvou komunitních zahrad, nebo školní projekt Uzavřený cyklus jídla.

Neméně důležitou součástí organizace Kokoza je i sociální rozměr. Integrační dílna organizace zaměstnává lidi se zkušenosti s duševním onemocněním, kteří realizují zakázky, komunitní zahrady, starají se o zeleň nebo truhlaří.  „Máme velkou radost, když vidíme, jak jim to tu prospívá, cítí se prospěšní a zvedá se jim sebevědomí. Pro nás jsou velkým obohacením v přístupu k životu a způsobu přemýšlení,“ vysvětluje přístup Kokozy ředitelka Radka Pokorná. Výtěžek z festivalu pěstuj město půjde právě na činnost integrační dílny.

Valentina Podlesná
Valentina Podlesná

Valentina vystudovala Univerzitu Karlovu, kde získala magisterský titul v oboru sociální a kulturní ekologie, předtím také bakalářský titul v oboru žurnalistiky. Zajímá se o komunitní zahrady i výrobu ekologických pracích prášků.