Navzdory trendu posilovat klimatické závazky není většina ropných a plynárenských společností schopna převzít zodpovědnost za svou celkovou uhlíkovou stopu, a prezentované strategie jsou jen greenwashing. Některé snižují emise do roku 2050 jen o tři procenta, zjistila analýza britského think thanku Carbon Tracker.

Experti z Carbon Tracker analyzovali devět ropných a plynárenských společností, jejich klimatické cíle, strategie a opatření, jak se k nim dostat. Zjistili, že šest z nich (Shell, Total, Equinor, Chevron, Conoco-Philips a Exxon-Mobil) si nastavilo své klimatické ambice tak, že jim umožní vyhnout se zcela či zčásti odpovědnosti za emise vyprodukované jejich zákazníky.

Tyto emise spadají do tak zvané celosvětově používané kategorie Scope 3, nepřímých emisí, a mohou dělat u těchto společností až 95 procent jejich celkové uhlíkové stopy. Průměr v byznyse obecně je 85 procent.

Společností, která se ve svých plánech popasovala s Pařížskou klimatickou dohodou nejlépe, je italská Eni. Ta si naplánovala snížit celkové emise do roku 2030 o 35 procent a do roku 2050 dosáhnout nuly.

Jako nejhorší naopak vyšel ExxonMobil. Jeho klimatické cíle pokrývají jen emise v kategorii číslo 1 a 2, což jsou jednak přímé emise vytvořené společností a jednak emise nepřímé vznikající z elektřiny koupené či používané danou společností.

Většina analyzovaných společností má navíc v plánu v příští dekádě produkci ropy či plynu ještě zvýšit, anebo má klimatické cíle nastavené tak, že jim umožní tyto plány realizovat.

Carbon Tracker už dříve dělal výzkum, kde zjistil, že celosvětově největší ropné a plynárenské společnosti musí snížit výrobu o 35 procent do roku 2040, pokud mají země splnit závazky vyplývající z Pařížské dohody. Jedinou velkou společností z tohoto oboru, která pootočila většinu svého byznysu na obnovitelné zdroje je Orsted, dříve dánská národní ropná a plynárenská společnost.

Martina Patočková
Martina Patočková

Martina začínala s novinařinou v agentuře ČTK a pokračovala v MF Dnes, psala pro E15 či Reportér Premium. Jenže pak zatoužila po větší samostatnosti. Ráda chodí po kopcích, plave s ploutvemi i bez nich a chtěla by kočku.