Jiří Polívka

Investice do čerpadla se vrátí do několika let, záleží na dosavadním druhu vytápění

Jiří Polívka je specialistou na energetiku, dvanáct let působí v oboru tepelných čerpadel, zabývá se jejich součinností s fotovoltaikou. Specializuje se hlavně na bytové domy.

Pokud chce někdo příští zimu uspořit a vyhnout se vysokým cenám energií, má teď nejvyšší čas na rozhodnutí a prozkoumání možností. „Dodací lhůta u tepelných čerpadel se u rodinných domů pohybuje přes půl roku,“ uvádí specialista na energetiku Jiří Polívka.

Setkat se ale lze i s roční lhůtou, záleží na zásobách firem. Problém je také nedostatek montérů. Poptávka nyní podle Polívky roste o desítky procent a návratnost investice do úspornějších zdrojů energie se kvůli vysokým cenám energií zkracuje.

Investice do tepelného čerpadla není malá a například u rodinného domu se pohybuje kolem 350 tisíc korun, přičemž jde o vytápění, ohřev užitkové vody  i napojení na stávající systém.

“Návratnost investice závisí na tom, jakým zdrojem jsme topili a jaké použijeme čerpadlo. Při výměně oproti elektrickému kotli jde o návratnost kolem čtyř až pěti let, oproti plynovému kotli o sedm až deset let,” uvádí Jiří Polívka. Upozorňuje ale, že toto platilo už před letošním nárůstem energií, takže nyní je návratnost ještě kratší.

Výhodou je, že i na tepelná čerpadla se vztahují dotace, hlavně v rámci programu Nová zelená úsporám. Podle Polívky lze získat dotaci ve výši od nižších desítek tisíc korun po nižší stovky, záleží na tom, o jaká úsporná opatření jde a kolik energie se uspoří. Minimálně prozatím si je ale nejde vzít na výměnu plynového kotle. Plyn byl a zatím stále je považován za přechodový zdroj energie při odchodu od uhlí.

Čerpadla se montují i na bytové domy, které si ale musí zařídit i stavební povolení, takže jde zpravidla o záležitost několika let. Ale, jak upozorňuje Jiří Polívka, problém hlavně bývá nalezení shody mezi „vlasníky“.

V podcastu se dále dozvíte, jestli jsou reálné obavy, že čerpadlo „sežere“ více energie než uspoří, jaké jsou výhody kombinace čerpadla s fotovoltaikou a v neposlední řadě i to, zda kovářova kobyla chodí bosa.

Martina Patočková
Martina Patočková

Martina začínala s novinařinou v agentuře ČTK a pokračovala v MF Dnes, psala pro E15 či Reportér Premium. Jenže pak zatoužila po větší samostatnosti. Ráda chodí po kopcích, plave s ploutvemi i bez nich a chtěla by kočku.