Ještě deset dní zbývá do uzávěrky klimatických a environmentálních projektů do akcelerátoru ClimAccelerator.  Projekt, jehož organizátorem je Impact Hub pomohl už desítkám startupů rozjet udržitelné podnikání.

ClimAccelerator se podpoře startupů a byznysu věnuje více než deset let, prošlo jím téměř sedm desítek projektů, každý rok se jich hlásí až stovky. „Program je unikátní především individuálním přístupem, na který v Impact Hubu klademe velký důraz. Každému jednotlivému projektu se snažíme na míru pomoci, vytěžit naše kontakty, know-how, a začlenit ho do komunity, kterou již roky budujeme,“ říká projektová manažerka Kateřina Lorencová s tím, že akcelerace environmentálně zaměřených projektů probíhá v Impact Hubu už od roku 2019.

„Snažíme se také reagovat na trh a začlenit do programu aktivity, které firmám pomůžou na aktuální trendy i legislativní opatření reagovat, například rámec ESG a nefinanční reporting. Od roku 2023 také spolupracujeme s vlastním investorským fondem PurposeTech, který se zaměřuje na pre-seed a seed investice, což nás též od dalších akceleračních programů zásadně odlišuje,“ doplňuje Lorencová.

Porota se tradičně skládá ze zástupců byznysových expertů, vysokého managementu mezinárodních firem, investorů a odborníků na inovace. Letos se zapojí i investoři z nového investorského fondu PurposeTech. Mezi nejúspěšnější absolventy programu patří Fakta o Klimatu, Cyrkl, Opravárna, Forsage, Hydal Coffee, Kokoza, Slow Femme. Z loňského ročníku se jedná o Plastenco, Ecohaus či Stimvia.

Programem prošel i projekt Rethink Architecture zakladatelek Kateřiny Eklové a Karolíny Barič. Ty přišly v roce 2021 do akcelerátoru s nápadem reformovat odvětví, které je zodpovědné za 37 procent všech emisí CO2, tedy výstavbu a provoz budov. Je to zároveň i odvětví, které spotřebovává velké množství energie, vody a materiálů.

Za dva roky Rethink Architecture vzdělali a informovali přes 30 tisíc, včetně firemních klientů. Vedle přednášek a školení pro firmy vytvořili také například „Checklist udržitelné architektury“ a momentálně pracují na tvorbě databáze udržitelných řešení pro architekturu a stavebnictví.

Klimatická změna znehodnotí půdu a zasáhne ekonomiku Česka i dalších zemí v regionu, hrozí podle expertů

„Akcelerátor nás doslova nastartoval. Nastavili jsme si jasné priority pro další směřování, definovali si byznysový model. Workshopy nás naučily spoustu dovedností od projektového managementu až po výpočet našeho klimatického dopadu. Doporučujeme účast všem projektům, které chtějí vyrůst,“ říká Karolína Barič.

I Cyril Klepek zakladatel platformy Cyrkl pro obchodování s průmyslovým odpadem a recykláty považuje akcelerátor za přínosný. „Akcelerace v programu ClimAccelerator nám pomohla v mnoha oblastech, především v marketingové propagaci a nových propojeních. Dostali jsme taky skvělého mentora, který nám pomohl definovat další kroky a urychlil orientaci na trhu,“ říká Klepek.

„Účast v klimatickém akcelerátoru Impact Hubu nás hodně posunula, bylo to skvělé hlavně z hlediska načerpání znalosti v oblasti marketingu, rozvoje byznysu a networkingu,“ připojuje se Vít Gloser, zakladatel projektu Dropp zaměřeného na recyklaci tenisových míčků, který akcelerátorem prošel loni.

Partnerem tohoto článku je společnost Impact Hub.

Redakce

Ekonews je web o udržitelnosti, který hledá v ekologických tématech ekonomické souvislosti a mezi byznysmeny chuť dělat věci ohleduplněji k životnímu prostředí.