Rodinné vinařství Kadubcovi se nachází v malebné obci Lipov na Hodonínsku a nabízí skvostná moravská vína. Nejde však zdaleka o jediný produkt. Známá jsou třeba jejich tradiční povidla: Lenka a Martin Kadubcovi je vyrábějí s takovou láskou a péčí, že za ně získali ocenění Regionální potravina Jihomoravského kraje. Kromě vinařství, sadařství a výroby povidel se zabývají také hroznovými mošty, pěstují bylinky a věnují se včelařství.
Zatímco v kotli pomalu bublají povidla, manželé Kadubcovi si oblékají zástěry a chystají cedníky. Pan Kadubec se při práci pouští do vyprávění: „Chceme, aby u nás pořád něco kvetlo a všechno se odehrávalo v přirozeném koloběhu.“ Přestože hlavní část jejich práce tvoří rodinné vinařství a provoz penzionu, vyrábějí i další produkty, jako jsou například povidla vařená ze švestek, které zasadili podél vinic.
Kadubcovi vedou svou farmu jako rodinnou firmu, která respektuje tradice a zároveň drží krok s moderními trendy. Zásadní rozhodnutí projednává rodinná rada, kde má každý stejný hlas. Jejich cílem je připravit farmu pro další generaci.



„Manželka řeší ekonomiku, já se starám o pěstování, syn má na starosti prodej a výrobu,“ říká Martin Kadubec. „Snažíme se dělat věci co nejlépe, zkoušíme nové cesty a těch osvědčených se držíme. Se ženou jsme se shodli na tom, že naše hospodaření bude probíhat s úctou k přírodě, proto jsme se už před mnoha lety rozhodli pro ekologické hospodaření,“ dodává. „Chceme udržet život na vesnici a svou prací propagovat naše Horňácko,“ doplňuje Lenka.
Kořeny jejich farmaření vedou do historie. Do doby o tři generace dříve, kdy pradědeček vysázel před sto lety v okolí první vinice. Po revoluci v roce 1989 na něj manželé navázali a rozjeli podnik naplno. „Začínali jsme skromně na jednom hektaru vinice, ale dnes už to vedeme jako rodinnou firmu i se svými dětmi,“ vypráví Martin. S manželkou se potkali na studiích, a přestože byli každý z jiného konce Moravy, spojila je láska k půdě a farmaření. „Manželčina rodina se také zabývá zemědělstvím, ale my jsme se spolu rozhodli věnovat vinařství a sadařství na Horňácku,“ říká Martin.
Pravidlo lžičky
Na své práci oceňují volnost a spojení s přírodou. Martin má rád včelaření a práci na vinicích, Lenku nejvíce naplňuje práce při výrobě produktů, jako jsou povidla a hroznové želé. Líbí se jí ale i kontakt a komunikace se zákazníky a s hosty rodinného penzionu. Mezi její nejoblíbenější produkty patří právě sušené švestky a povidla. Ráda prezentuje své kulinářské schopnosti: trnkovou omáčku s uzeným umí prostě skvěle.
Výroba povidel je sice jednoduchá, klíčový je ovšem výběr odrůdy. Kadubcovi vsadili na tradiční odrůdu Durancie. „Je to sice pracná odrůda a není pravidelná ve výnosu, zato má kvalitní plody plné chuti,“ popisuje manžel. „Durancie musí být zralé, měkké a sladké, jinak to nemá smysl,“ dodává. Plody do povidel se musí pečlivě přebrat, umýt a pak hned vařit.
Při vaření povidel dbají na konzistenci. „Nesmí to být ani moc husté, ani moc řídké. Pokud jsou řídká, najdou si do nich cestu plísně a kvasinky, s hustými se hůře pracuje. Naštěstí už to máme v oku. Najít tu správnou konzistenci je zdlouhavý proces, který vyžaduje zkušenost a trpělivost. Na určení hustoty máme tradiční selskou metodu,“ popisuje Martin.
„Horká povidla naberete na lžičku, a když ji otočíte, musí na ní držet. Při plnění pak dodržujeme rituál, kdy kvůli dezinfekci otíráme víčka švestkovým destilátem,“ doplňuje Lenka. „Jsme rádi, že naše snažení bylo oceněno značkou Regionální potravina Jihomoravského kraje v roce 2024.“
V souladu s přírodou
Kadubcovi se snaží pracovat v souladu s přírodou a pozorně ji sledovat. „Když si všímáte, jak přírodní procesy fungují, začne vám to dávat smysl,“ vysvětluje Lenka Kadubcová. Tak se zrodila myšlenka na výsadbu švestek a ciderových jablek. „Prostě jsme si jen všímali, kde v našich vinicích vypsaly jarní mrazíky hranici, a pod ní jsme začali vysazovat sady, které díky vyšším korunám obstojí. Další výzvou je vysadit staré odrůdy jabloní a vyrobit dobrý cider, protože z těch nových to prostě nejde,“ dodává Lenka, zatímco plní povidla do sklenic.
Povidla od Kadubců si můžete pořídit v několika prodejnách zdravé výživy, ale nejlepší variantou je navštívit Horňácko a potkat se s nimi přímo v Lipově. Kompletní sortiment včetně bohaté nabídky vín je dostupný na jejich e-shopu vinozhornacka.cz.
Hledejte označení Regionální potravina
* Chcete mít jistotu, že jste si vybrali kvalitní výrobky z domácí produkce? Ocenění Regionální potravina poukazuje na výrobky od lokálních producentů, které mají pevnou vazbu k danému regionu – ať už jde o suroviny, receptury, či způsob výroby.
* Značku Regionální potravina uděluje Ministerstvo zemědělství nejkvalitnějším zemědělským nebo potravinářským výrobkům, které zvítězí v krajských soutěžích. Podporuje tak domácí producenty a motivuje zákazníky k vyhledávání jejich produktů na pultech obchodů, na farmářských trzích či přímo u výrobců. Nákupem potravin označených logem Regionální potravina získáváte nejen záruku kvality a chuti, ale podpoříte také svůj kraj. Více informací najdete na webu regionalnipotravina.gov.cz.