Tepelné čerpadlo je moderní zařízení, které zajišťuje ekologické a ekonomické vytápění, slouží k ohřevu vody i k chlazení budov v letních měsících. Jeho pořízení bez dotací stojí podle jeho výkonu orientačně 220 000 až 350 000 Kč včetně DPH a instalace a s jeho financováním může majitelům nemovitostí pomoci řada zajímavých dotačních titulů a aktuálně i akčních slev.

Kotlíková dotace pro nízkopříjmové domácnosti

Jednotlivé kraje ČR a hlavní město Praha od léta 2023 spustily dotační program Kotlíkové dotace, který je určený pro domácnosti s nižšími příjmy. Dotace usnadňuje náhradu původního kotle na tuhá paliva s ručním přikládáním v emisní třídě 3 nebo vyšší. Cílem je pomoci nízkopříjmovým domácnostem místo těchto kotlů získat ekologický zdroj vytápění, například tepelné čerpadlo.

Pro získání finančních prostředků z kotlíkové dotace je třeba splnit několik podmínek. Žadatelem o dotaci a příjemcem této dotace může být výhradně fyzická osoba, která vlastní nebo spoluvlastní rodinný dům, bytovou jednotku v bytovém domě nebo trvale obývanou stavbu pro rodinnou rekreaci.

Mezi nízkopříjmové domácnosti pro účely tohoto dotačního programu patří domácnosti, v nichž žadatel a její všichni členové pobírají ke dni podání žádosti o kotlíkovou dotaci starobní důchod nebo invalidní důchod 3. stupně. Patří mezi ně i domácnosti, v nichž žadatel nebo její člen v období od 1. 1. 2022 do doby podání žádosti o kotlíkovou dotaci pobíral příspěvek na bydlení (není nutné, aby příspěvek pobíral po celou dobu).

Pro získání dotací je třeba předložit formulář žádosti o poskytnutí dotace, doklad o kontrole technického stavu a provozu původního zdroje tepla, doklad o vlastnictví nemovitosti, kde je/bude nový zdroj tepla realizován. Dále je třeba přidat fotodokumentaci dosavadního kotle napojeného na otopnou soustavu a komínové těleso.

„Naše tepelná čerpadla patří k ekologickým zdrojům tepla, na které lze získat až 95 % způsobilých výdajů v maximální výši dotace 180 000 Kč,“ uvádí Pavel Matějovič, provozní ředitel společnosti Schlieger. „Zájemcům pomůžeme s volbou tepelného čerpadla, které bude nejlépe vyhovovat jejich potřebám, stejně jako s přípravou potřebných dokumentů, fotodokumentací i s podáním žádosti o dotaci.“ Společnost Schlieger je na trhu 13 let a za tu dobu realizovala více než 15 000 instalací OZE. Její zkušený dotační tým pomáhá svých zákazníkům s vyřízením žádostí v rámci programu Kotlíkových dotací a Nová zelená úsporám

Výše kotlíkové dotace může v jednotlivých krajích dosáhnout 180 000 až 187 500 Kč, a pokrýt tak až 95 % nákladů na pořízení tepelného čerpadla. Jako první vyhlásil podmínky Jihočeský kraj (podání elektronické žádosti od 26. 6. 2023) a posledním krajem, kde byl program otevřen 12. 9. 2023, byl Zlínský. Dotační titul potrvá do 31. 8. 2024.

Nová zelená úsporám

Pokud nesplňujete podmínky nízkopříjmové domácnosti a netýká se vás kotlíková dotace, může vám s pořízením tepelného čerpadla pomoci dotační program Nová zelená úsporám, ze kterého můžete získat až 50 % pořizovacích nákladů. Výše dotace se liší podle typu tepelného čerpadla a jeho využití. V případě tepelných čerpadel můžete získat 80 000 Kč na tepelné čerpadlo pro vytápění, ale bez přípravy teplé vody. Tepelné čerpadlo s teplovodním systémem vytápění, přípravou teplé vody je podporováno částkou 100 000 Kč. Pokud je toto tepelné čerpadlo současně připojeno k fotovoltaickému systému, pohybuje se dotace až ve výši 140 000 Kč. O dotaci může žádat vlastník nebo spoluvlastník nemovitosti v ČR a na rozdíl od kotlíkové dotace jím může být jak fyzická, tak právnická osoba (žádat tedy mohou i firmy).

Oprav dům po babičce

Na dotaci tepelného čerpadla můžete dosáhnout i v rámci nového programu Oprav dům po babičce, který je součástí Nové zelené úsporám. Ten je určen vlastníkům rodinných domů nebo rekreačních objektů využívaných k trvalému bydlení, kteří jsou ekonomicky aktivní, včetně rodičů na mateřské dovolené. Podmínkou pro čerpání této zálohové dotace je realizace optimálního zateplení, kterým bude dosaženo požadovaných energetických úspor. V žádosti o dotaci na optimální zateplení je pak možné současně požádat i o podporu dalších úsporných opatření, jako je třeba výměna zdroje tepla. Dotace pokryje 50 % způsobilých výdajů. Na komplexní zateplení je možné získat až milion korun. Ve hře je i rodinný bonus, který dostane žadatel ve výši 50 tisíc korun na každé nezaopatřené dítě. Domácnosti z Karlovarského, Moravskoslezského a Ústeckého kraje a z obcí podporovaných státem dostanou navíc ještě bonus 10 % z celkové výše dotace.

Dotační programy jsou možností, jak získat finanční prostředky na instalaci tepelného čerpadla. Jistě existují situace, kdy majitel nemovitosti na žádný z dotačních titulů nedosáhne, protože nesplňuje podmínky pro jejich získání. V takovém případě musí spoléhat na vlastní úspory nebo na bankovní půjčky. I zde je vždy ale cesta k úspoře. Řada značek totiž aktuálně nabízí zajímavé slevy. „Pokud se dnes rozhodnete pro naše tepelné čerpadlo, kromě dotačního titulu získáte i slevu přes 50 tisíc Kč. Například u našeho nejvýkonnějšího čerpadla Schlieger Premium X21 se ze základní ceny 322 243 Kč dostanete díky státní dotaci 80 000 Kč a Schlieger slevě 57 500 Kč na pořizovací cenu již od 184 743 Kč, a u modelu X11 dokonce na 159 907 Kč,“ doplňuje Pavel Matějovič.

Avatar
Schlieger

Společnost Schlieger je na trhu třináct let a specializuje se výhradně na obnovitelné zdroje energie – fotovoltaické elektrárny, tepelná čerpadla a solární kolektory. Fotovoltaické elektrárny kompletuje a tepelná čerpadla sama vyvíjí, zatímco výroba probíhá v zahraničí.