Bez zdravé půdy a rostlin by lidstvo zemřelo hlady a žízní. I přesto se v zemědělství hojně využívají průmyslová hnojiva, která přírodě škodí. Pěstovat se dá však i bez zbytečné chemie, a to díky biodynamickému zemědělství, které využívá kosmetická značka Weleda. V jedné z jejích zahrad tak najdete kromě mnoha druhů rostlin i motýly, včely a další hmyz.

Místo klasického dřevěného plotu jsou kolem pozemku vysázené husté keře, ve kterých hnízdí nejrůznější ptáci. Jde o největší zahradu svého druhu v Evropě a nachází se na okraji Švábské Alby poblíž německého města Schwäbisch Gmünd. Kosmetická firma Weleda zde pěstuje na dvaceti třech hektarech půdy tisíce rostlin a bylin nejrůznějších druhů.

Některé části zahrady jsou však speciálně vyhrazené, aby zůstávaly neosázené. „Mohou tady pak vyrůst divoce rostoucí květiny, které jsou skvělou potravou pro včely, motýly a další hmyz,“ říká ředitel zahrady a zemědělský inženýr Micheal Straub. Nějak takhle vypadá biodynamické zemědělství v praxi, které má společnost vtisknuté do své DNA.

Holistický, ekologický i etický

Weleda nevychází ani tak ze současného trendu udržitelnosti, jako spíš z tradice značky. Principy biodynamického zemědělství totiž nastavil v roce 1924 zakladatel společnosti filozof a vědec Rudolf Steiner. Už tehdy totiž vnímal, že příroda je živý organismus, ve kterém všechno souvisí se vším. Podle Steinera to samé platí pro každou farmu, statek nebo zahradu a každý majitel by se měl podle těchto zásad řídit. Jedním z hlavních přínosů tohoto hospodaření je, že nenarušuje křehký koloběh přírody jako současné zemědělství.

Společnosti, které se řídí biodynamickým přístupem, se zavazují k holistickému, ekologickému a etickému přístupu a podpoře biologické přírodní rozmanitosti. A že k rostlinám přistupují s respektem, dokazuje způsob, jak o nich přemýšlejí. „Naším hlavním úkolem je propojit se s okolní přírodou a naučit se v ní číst. Občas se na ni tak soustředím, že mé ranní prohlídky musí připomínat meditaci,“ popisuje svou práci Straub. Pracovníci prostor neustále monitorují a kontrolují, zda bylinám něco neschází. Ty jim na oplátku poskytují své silné aktivní látky.

Idylický obrázek venkova

Za nejdůležitější zahradnický nástroj považují pozorování rostlin a jejich účinků. Například extrakt z tymiánu přidávají jako účinnou látku do sirupu proti kašli. „Stačí doušek a můžete cítit rozlévající se teplo po celém těle,“ vysvětluje Straub. Jednou z hodnot biodynamického zemědělství je, že pokud je příroda v rovnováze, zasahují do ní jen výjimečně a s maximální opatrností. V biotopu pěstují také více než 25 různých dřevin a během roku sklízejí květy, plody, kořeny, celé rostliny i kůry stromů.

V srdci Weledy, jak se zahradě přezdívá, rostou ve sklenících také tropické rostliny. Například mučenka nebo tabák. Aktivní látky z rostlin, které zde rostou, pak kosmetická značka využívá například ve formě esenciálních olejů a bylinných přísad. Třeba měsíček lékařský obsahuje látky, které přirozeně posilují pokožku proti vnějším vlivům, a jsou tak vhodné pro citlivou pokožku kojenců a batolat.

Fair trade výhodný pro všechny

V biodynamice se klade důraz také na výběr surovin. „Všechny pocházejí z etických zdrojů. Díky tomu jsme v roce 2018 získali certifikát UEBT, který uděluje Unie pro etický BIO obchod,“ říká Micheal Straub. Zákazníci tak mají jistotu, že firmy, které takové osvědčení vlastní, podporují udržitelný rozvoj i ochranu a ohleduplné využívání biologické rozmanitosti. Zároveň jde také o závazek, že budou spravedlivě zacházet se všemi svými dodavatelskými partnery.

Weleda dlouhodobě spolupracuje s padesáti farmáři například v Itálii, Moldavsku nebo třeba Mexiku. Značka se snaží s místními zemědělci uzavírat partnerství, která mají být výhodná pro obě strany. „My získáme vysoce kvalitní suroviny. Farmáři zase spravedlivou odměnu, kterou si zaslouží,“ dodává Straub.

Ochraně klimatu a tématu udržitelnosti se Weleda věnuje od svého založení. V závodech, které se nacházejí v Německu, Švýcarsku a Francii, využívají jen elektřinu z obnovitelných zdrojů. Dlouhodobě také upozorňují na fakt, že půda je pro lidstvo naprostou nezbytností, stejně jako vzduch. I přesto se však stává stále vzácnější komoditou.

Půda je náš poklad

Proč je půda tak důležitá? Bez ní bychom neměli jídlo ani čistou vodu. Organická hmota totiž dokáže filtrovat dešťovou vodu, ze které se poté vytváří pitná. Je také domovem pro dvě třetiny světových živočišných druhů. Jedině zdravá půda je v sobě schopná zadržovat vodu a tím nás chránit od záplav i sucha. A jen ze zdravé půdy mohou vzejít zdravější a účinnější rostliny.

Značka Weleda se přesně o toto snaží ve svých zahradách, které jsou epicentry biologické rozmanitosti. Z rostlin vypěstovaných v biokvalitě pak Weleda získává aktivní látky, které přidává do receptur svých kosmetických produktů a léčiv. Jak si ověřit, že tento koncept funguje? Vyzkoušejte produkty značky Weleda na vlastní kůži.

Weleda