Dodavatel fotovoltaických elektráren Schlieger chce ve druhé polovině tohoto roku představit software, který zákazníkům usnadní život s fotovoltaickou elektrárnou. Umělá inteligence se totiž naučí, kdy je nejvýhodnější prodávat elektřinu a kdy ji ukládat do bateriového úložiště.

„Již několik měsíců vyvíjíme software, který bude umět zohledňovat energetické potřeby i preference zákazníka. Bude se učit jeho vzorce chování – kdy má během dne nejvyšší a kdy naopak nejnižší energetické nároky. A bude nabíjet a prodávat elektřinu na spotovém trhu s energiemi tak, aby pokryl energetické nároky zákazníka co nejvýhodněji. Předpokládáme, že tento software urychlí návratnost investice do fotovoltaických elektráren až o 30 procent,“ uvádí Petr Němeček, CPO & CTO české společnosti, která v tuzemsku již instalovala více než 12 tisíc fotovoltaických elektráren.

Software bude mimo jiné propojen s předpovědí počasí. „Dám názorný příklad. Baterie zákazníka bude nabita z 80 procent a podle předpovědi bude následující den slunečno. Software bude možné nastavit tak, že uloženou energii zákazníka ve vhodný moment pustí do přetoků a prodá za výhodných podmínek na spotovém trhu s tím, že elektřinu nutnou k provozu domácnosti získá zadarmo ze slunce následující den. A protože software bude znát energetické nároky domácnosti, neprodá veškerou energii dostupnou v bateriovém úložišti, ale ponechá zákazníkovi dostatečnou rezervu pro pokrytí jeho nároků v časných ranních hodinách, než začne fotovoltaická elektrárna opět elektřinu vyrábět,“ popisuje Němeček.

Společnost Schlieger novinku oficiálně představí ve druhé polovině roku 2023, přičemž pro zákazníky společnosti bude k dispozici v příštím roce. „Parametry fungování softwaru ještě budeme ladit na základě legislativního rámce, který určí zákonodárci ve spojitosti s komunitní energetikou a jejím fungováním v Česku. Ale s nasazením softwaru do provozu během roku 2024 napevno počítáme,“ dodává Němeček.

Umělá inteligence pomůže s plánováním zakázek i oslovováním zákazníků

Segment fotovoltaiky se díky IT oddělení společnosti Schlieger už dříve zařadil mezi tuzemské obory, které využívají umělou inteligenci. Nejskloňovanějším chatovacím robotem posledních měsíců založeným na umělé inteligenci je ChatGPT od OpenAI. IT oddělení společnosti Schlieger využívá jeho potenciál v rámci interních procesů firmy.

„Již teď nám umělá inteligence pomáhá v marketingu s cílením, úpravou textů i vizuálů k co nejefektivnějšímu oslovení zákazníků. Ale potenciál ChatGTP je v interních procesech obrovský a my umělou inteligenci plánujeme využívat v řadě z nich. Mimo jiné k analýze a segmentaci dat, zvyšování kvalifikace a hodnocení obchodních zástupců nebo plánování instalací zakázek,“ prozrazuje Němeček.

Společnost Schlieger v současné době instaluje přes tisíc zakázek měsíčně a zaměstnává více než sto instalačních čet. Jde tak o stovky lidí, které není jednoduché koordinovat. „Čím více lidí a zakázek máme, tím se zvyšuje pravděpodobnost vzniku lidské chyby při plánování. A to i z toho důvodu, že se čím dál častěji musíme vypořádávat se změnami preferencí a termínů ze strany zákazníků, které je třeba operativně řešit. Proto plánujeme v příštích měsících nasadit umělou inteligenci, aby nám pomohla optimalizovat produktivitu a v rámci harmonogramů bezchybně prokombinovala absence, přeplánování změn s dostupností vhodných profesí i vybavení,“ vysvětluje Němeček.

„Za pomoci umělé inteligence budeme vyhodnocovat aktuální dlouhodobé i krátkodobé absence, optimální složení instalačních čet a spárování se zakázkami tak, aby byli naši montážníci maximálně vytížení a zároveň nedocházelo k termínovým kolizím,“ dodává Němeček.

Avatar
Schlieger

Společnost Schlieger je na trhu třináct let a specializuje se výhradně na obnovitelné zdroje energie – fotovoltaické elektrárny, tepelná čerpadla a solární kolektory. Fotovoltaické elektrárny kompletuje a tepelná čerpadla sama vyvíjí, zatímco výroba probíhá v zahraničí.