Již šestý ročník Cen SDGs, které se udělují za naplňování Cílů udržitelného rozvoje, vyhlásila Asociace společenské odpovědnosti. Kromě několika nových kategorií letos vznikne ESG Rating hodnotící firmy na základě nefinančních parametrů. Přihlášky je možné podávat do konce června.

Ceny SDGs nově získají nejlepší projekty za přínos v oblastech Diverzita, rovnost a inkluze; Vzdělání, zdraví a kvalitní život; Inovace, technologie a energie; Rozvojová spolupráce, mír a partnerství; Cirkulární ekonomika či Změna klimatu. Chybět nebude ani tradiční kategorie pro Mladého lídra, kterou Asociace uděluje ve spolupráci s magazínem Forbes Česko.

Poprvé Ceny SDGs nebudou hodnotit pouze projektové kategorie, ale také strategie udržitelnosti. Asociace společenské odpovědnosti ve spolupráci s programem CEMS na Vysoké škole ekonomické v Praze přinese komplexní ESG Rating v Česku (Environmental, Social and Corporate Governance).

„Cílem ESG Ratingu, který společně v rámci Cen SDGs vyvíjíme, je pozitivně motivovat ke změně a být inspirací ve vykazování nefinančních informací nejen velkým firmám, ale také malým a středním podnikům či rodinným firmám. Víme, jak složité pro ně může být se v tak komplexním tématu udržitelnosti pohybovat,“ popisuje Lucie Mádlová, zakladatelka a ředitelka Asociace společenské odpovědnosti. Výsledky prvního ESG Ratingu v Česku se představí v listopadu.

Firmy z oblasti zelené energetiky či dopravy jsou obranou před agresivitou Ruska, říká expert na zelené investice

Vítězové budou známi v říjnu

Novinkou je rovněž zapojení veřejnosti do online hlasování, z něhož vzejde vítěz kategorie Ocenění Evropské komise. „Evropská komise dlouhodobě pomáhá podnikům a podnikatelům nejen svými legislativními návrhy a poradenstvím, ale také finančně, mimo jiné formou výhodných úvěrů či grantů, a to zejména v oblasti investic, inovací, výzkumu či na cestě podnikatelů k udržitelnosti. Ocenění Evropské komise umožní ukázat veřejnosti výběr zajímavých a inspirativních projektů,“ přibližuje Magdaléna Frouzová, mluvčí Zastoupení Evropské komise v ČR. Veřejné hlasování proběhne od 20. září v rámci Evropského týdne udržitelného rozvoje.

Součástí letošního ročníku Cen SDGs budou také speciální kulaté stoly k tématu udržitelnosti organizované na české i evropské úrovni. Ceny doplní série podcastů o udržitelnosti (LOOPA Vojty Kovala). Vše pak ve čtvrtek 13. října zakončí slavnostní galavečer předání Cen SDGs.

Letošní ročník Cen SDGs vyhlašuje Asociace společenské odpovědnosti ve spolupráci s Evropskou komisí, ministerstvem zahraničních věcí a ministerstvem životního prostředí. Byznys partnery letošního ročníku jsou společnosti Ernst & Young, Hello bank!, Heureka, Google, Unilever a Skupina ČEZ. Za mediální podpory DVTV.cz, Ekonews, EURO, Forbes Česko, Marketing & Media a TV Nova.

Redakce

Ekonews je web o udržitelnosti, který hledá v ekologických tématech ekonomické souvislosti a mezi byznysmeny chuť dělat věci ohleduplněji k životnímu prostředí.