Praha se od pondělí 27. do středy 29. května stane globálním centrem udržitelnosti. Na čtvrtém ročníku konference CEE Sustainable Finance Summit vystoupí světově známí lídři udržitelnosti, tvůrci EU i národních politik a inovátoři v oblasti udržitelných financí.

Mezi vystupujícími budou iniciátor zelených dluhopisů, autorka klimatické strategie Evropské centrální banky, vedoucí agendy udržitelných financí v Evropské komisi nebo šéfka globálních korporátních dat ESG v Bloombergu.

CEE Summit po tři květnové dny v hotelu Mandarin Oriental v Praze propojí přední světové odborníky s osobnostmi z podnikatelského a finančního sektoru v Česku a ve středoevropském regionu. Poslední ročník CEE Summitu, který organizuje Mezinárodní centrum pro udržitelné finance (ISFC), v roce 2023 navštívilo 625 účastníků z 24 zemí, dalších 10 000 tisíc akci sledovalo online.

Udržitelné trendy ve financích, bankovnictví a byznysu

První den CEE Summitu v pondělí 27. května se zaměří na téma udržitelnosti ve financích. Vystoupí na něm globální spíkři jako je Eila Kreivi, poradkyně pro udržitelné financování Evropské investiční banky, která představí vývoj ESG (Environmental, Social, and Governance) a vliv udržitelnosti na finanční sektor a na investiční rozhodnutí. Martin Špolc, vedoucí oddělení udržitelného financování v Evropské komisi, zase vysvětlí, co lze očekávat od Evropské komise v oblasti udržitelných financí, EU Taxonomie a dnes hojně diskutovaného korporátního reportingu o udržitelnosti.

Druhý den CEE Summitu v úterý 28. května se bude věnovat novinkám v oblasti udržitelnosti v bankovnictví a strategiím v oblasti financování klimatické neutrality. Vystoupí na něm Nadia Humphreys, vedoucí globálního týmu pro korporátní ESG data v Bloombergu, nebo Irene Heemskerk, která na své první návštěvě České republiky představí strategii Evropské centrální banky reagující na klimatická rizika v eurozóně. Dalším zajímavým hostem bude Sean Kidney, ředitel Climate Bonds Initiative a přední světový odborník na zelené dluhopisy, který představí současnou roli zelených dluhopisů v globálních aktivitách reagujících na změnu klimatu.

Závěrečný den CEE Summitu ve středu 29. května nahlédne na udržitelnost z praktického pohledu byznysu. Inspiraci pro udržitelné obchodní strategie nabídne Maxfield Weiss, výkonný ředitel CDP Europe, který ukáže, jak společnosti a banky mohou využít reporting udržitelnosti ke zlepšení svých výnosů, nebo Jenny Bofinger-Schuster, která jako členka správní rady International Sustainability Standards Board (ISSB) objasní globální trendy mezinárodních standardů reportingu udržitelnosti, jejich dopad má na firmy a očekávaný vývoj v oblasti integrace nefinančního reportingu s reportingem finančním.

V rámci CEE Summitu budou letos poprvé oceněny významné osobnosti v oblasti udržitelnosti v regionu střední a východní Evropy. CEE Sustainability Leadership Awards ocení významné činy v oblasti udržitelného investování, udržitelného bankovnictví a lídry v oblasti udržitelného byznysu.

Redakce Ekonews

Ekonews je web o udržitelnosti, který hledá v ekologických tématech ekonomické souvislosti a mezi byznysmeny chuť dělat věci ohleduplněji k životnímu prostředí.