Žebříček zelených firem

Vytipovali jsme pro vás příklady firem, které se podle našeho názoru snaží podnikat odpovědně a neprohlubovat současné problémy životního prostředí. Hodnocení je subjektivní, na pořadí nezáleží.

Econea

Velkoobchod a online obchod s kosmetikou, drogérií a potřebami pro domácnost, který se soustředí pouze na k přírodě šetrné značky. Zakladatelé Martin Mates a Pavel Černý si dávají záležet na tom, aby každý výrobek, co prodávají, prošel jejich zkušenostmi prověřenými kritérii a splňoval ty nejpřísnější limity. Pokud tomu tak není, neváhají jej vyřadit, i když se tím připraví o část tržeb.

 

Tierra Verde

Nataša Foltánová začala před více než deseti lety s eko-praním, tedy výrobou takových pracích prášků, aby s nimi neotrávila svoji zahrádku. Dnes dodává své výrobky do více než dvou stovek bezobalových prodejen. V Tieřře využívají i odpad, co se běžně vyhazuje, například z pytlů od kočičího žrádla dělají tašky, ze zbylých papírů obálky a podobně.

 

Sonnentor

Výrobce převážně bylinkových čajů v bio kvalitě, suroviny nakupuje od třiceti místních pěstitelů bylinek. K pohonu strojů používají vlastní fotovoltaické elektrárny, jejich auta jezdí na CNG. Obaly jsou buď papírové nebo kompostovatelné. Jedna z budov Sonnentoru získala zelenou střechu. Prach zbývající při zpracování bylin peletují a využívají jako palivo. 

 

Liko-S

Zakladatel firmy Libor Musil začínal podnikat po revoluci. Začínal v kovovýrobě, stavěl klasické haly a vyráběl příčky do kanceláří. Vedle toho se však Musil postupem času nadchl pro ekologické stavitelství. Loni firma představila první živou halu na světě osázenou desítkami druhů rostlin. Oproti klasickým průmyslovým halám, nad nimiž se horský vzduch ohřívá až na 80 °C, dokáže budova  snižovat radiaci tepla a ochlazovat své okolí až o 10 °C.

 

Country Life

Firmu založil po roce 1989 Otakar Jiránek a stal se průkopníkem zdravého životního stylu u nás. V Melantrichově ulici v Praze tehdy spolu s přáteli otevřel první obchod se zdravou výživou a biopotravinami, vegetariánské občerstvení a později i vegetariánskou restauraci. Dnes už pod značkou CountryLife funguje několik obchodů a restaurací, velkoobchod, ekofarma, biopekárna, ale také osvětový institut.

 

Biopekárna Zemanka

Pekárna převážně sušenek z bio surovin, kde to jde hlavně lokálního původu. Poslední roky se zaměřuje na to využít jako suroviny pro sušenky či krekry a slané pochutiny odpad vznikající při výrobě jiného jídla i pití, Konkrétně jde o tyčinky z mláta, které pivovarům zbývá při výrobě piva, o sušenky z kávové sedliny ve spolupráci s Ikeou či ze zbytků ovoce a zeleniny z restaurací Ugo.

 

Nesnezeno.cz

Projekt, jak bojovat proti ohromnému množství jídla zbývajícího každý den v restauracích rozjeli koncem roku 2018 student Jakub Henni a architektka Michaela Gregorová, dva mladí lidé z Brna. Vytvořili aplikaci, s jejíž pomocí propojují restaurace, bistra, kavárny, kterým něco zbývá s lidmi, co mají zájem si to koupit a ještě ušetřit.

 

Green way recycling

Martin Skřivánek a jeho partnerka jsou vlastně zprostředkovatelé. Mezi podniky, kterým nějaký textil zbývá, a firmami, které jsou schopné jej na něco využít. Z vyhozeného textilu například vyvinuli povrch, který je možné využívat v jízdárnách. Zpracovaná vlákna ze starého textilu se dají zpracovat i do automobilového průmyslu, jako výplně do hraček, ale třeba i podestýlka v množírně čmeláků na jižní Moravě.

 

Textil Mountain

První ekologická galanterie a textilní metráž v Česku, která je svým zaměřením unikátní doma i za hranicemi. Projekt, za kterým stojí módní designérka Lenka Vacková, má za cíl vdechnout druhý život textilu, který kvůli nadprodukci většinou končí nevyužitý jako odpad. Vacková se recyklací textilu zabývala už při studiích na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v rámci diplomové práce. Začala tehdy pracovat v klatovské továrně Klatex na recyklaci textilu a tahle zkušenost ji přivedla na myšlenku najít pro nevyužitý textilní odpad další využití.

 

Nahaku

Mísy a vázy z vysloužilých hasících přístrojů nebo svítidlo z lahve od prosecca. To je brněnské designové studio Nahaku, za nímž stojí designéři Josef Rozehnal a Jakub Kraus. Zabývají se upcyklací, která má za cíl dát nový život odpadu. Už na škole si totiž uvědomili, že jak po skončení životnosti produktů, tak při výrobě vzniká ohromné množství odpadu, a ten se snaží zapracovat do svých návrhů od drobných předmětů po celé restaurace.