Ušetřit se dá nejenom snížením teploty. Záleží i na péči o spotřebiče, nastavení teploty bojleru či plánování, jak využít zapnutou troubu k přípravě více pokrmů

Ministerstvo obchodu a průmyslu uvádí, že průměrná spotřeba energie přepočtená na obyvatele je v Česku o 20 procent vyšší, než činí průměr v Evropské unii. Nejvíce se spotřeba dá ovlivnit snížením teploty v domácnosti. Vytápění totiž spotřebuje až 60 procent z celkové spotřeby energií. Platí pravidlo, že snížení teploty o jeden stupeň Celsia sníží spotřebu asi o šest procent.

Ušetřit se dá ale také zdánlivě malými změnami chování. „Sprchovat se krátce a efektivně, nenechávat běžet zbytečně různé spotřebiče, nezapínat poloprázdnou myčku a při praní správně nastavovat teplotu vody,“ uvádí Jan Truxa ze společnosti EkoWATT, kde se zabývá mimo jiné energetickým poradenstvím.

Než se domácnost vytopí, je spotřeba vyšší

Na přetápění v českých domácnostech má vliv i to, že se teplota v tuzemských místnostech ne vždy dá dobře nastavit. „Kvalitní regulace má automaticky udržovat nastavenou vytápěcí teplotu v jednotlivých místnostech a také automaticky zařazovat topné útlumy v požadovaných časech,“ vysvětluje Truxa.

Podle předem nastaveného programu se teplota v domácnosti sníží během noci či v době nepřítomnosti. K úplnému vypnutí topení přitom nedojde. Z hlediska šetření energie se totiž nedoporučuje, protože při opětovném zapnutí je obvykle spotřeba vyšší.

„Po zapnutí vytápění trvá dlouho, než se dosáhne potřebná teplota, a stojí to více energie než kontinuální vytápění se zařazováním topných útlumů. V neposlední řadě se sníží tepelná pohoda v takto vytápěných prostorách, protože více vychladnou okolní předměty včetně stěn, což má vliv na tepelnou pohodu,“ vysvětluje Truxa. Člověk pak buď uspoří méně, než chtěl, anebo dokonce vůbec.

Experti varují před ukvapenými nákupy tepelných čerpadel. Šetřit se dá i jinak, radí

Koberec je jako ponožky, spotřebu nesníží

Každý druh stavby má svoje vlastnosti, proto je důležité si doby topného útlumu nejdříve vyzkoušet a najít optimální teploty a časy. „Například dřevostavby umožňují zařadit poměrně velký útlum vytápění, protože se snadno vytopí na požadovanou teplotu,“ uvádí Truxa.

„Naproti tomu starý, nezateplený dům pomalu chladne, takže je možno nastavit dřívější snížení teploty, například o desáté večer. I když jdeme spát později, bude v domě pořád teplo. Platí to také naopak, tento dům se pomaleji ohřívá. Pro dosažení potřebné teploty je nutné začít vytápět s dostatečným předstihem, nebo se smířit s nižším komfortem,“ vysvětluje.

Koberec v místnosti částečně odstíní chladnou podlahu, a tím zlepší tepelnou pohodu, ale na spotřebu tepla nebo udržení tepla v domácnosti nemá prakticky žádný vliv. Podle Truxy stejnou službu udělají tlusté ponožky.

Vyměnit těsnění a žádný nábytek před radiátory

Stejně jako nastavení teploty v domácnosti, je důležitý únik tepla. Například v případě, že v domácnosti jsou stará okna, může tepelná ztráta dosahovat až 40 procent. „Bytový dům bude mít vždy větší tepelné ztráty okny než běžný rodinný domek, protože má větší poměr plochy oken k ploše fasády,“ dodává Truxa.

Zateplit se okna nijak nedají. Řešením je pouze výměna starých oken za nová s termoizolačními skly, která jsou dnes již standardem. Problémem je i špatné těsnění. V takovém případě se ale situace dá řešit za pár korun, třeba pořízením silikonového těsnění.

Důležité je rovněž efektivní proudění tepla v místnostech. Aby k tomu mohlo dojít, nesmí radiátory ani jiná topná tělesa zakrývat nábytek či závěsy. K vyšší účinnosti radiátorů pomáhají i reflexní fólie nalepené za nimi, které odrážejí teplo zpět do prostoru.

Trošku se dá ovlivnit i spotřeba energie při ohřevu vody. Díky nastavení teploty bojleru na 50 stupňů Celsia nebude docházet ke zbytečnému ohřívání a ztrátám. Energie spotřebované na ohřev ovlivní i použití úsporné sprchové hlavice či pákové baterie s nižším průtokem.

Chcete domů fotovoltaickou elektrárnu? Pozor na fígle neseriózních firem, varuje expert na instalaci

Prázdninový režim spotřebě svědčí

„Je důležité mít moderní úsporné spotřebiče, které spotřebují zlomek toho co ty staré,“ uvádí energetický poradce. Mezi domácími spotřebiči je energeticky nejnákladnější lednice a mrazák.

Spotřebiče je potřeba i řádně udržovat. Například je třeba dbát na pravidelné odmrazování mrazáku. „Problémem je námraza z kondenzované vlhkosti, proto je třeba spotřebič pravidelně odmrazovat, nebo pořídit model s technologií NoFrost. Při opuštění domova se vyplatí zapnout prázdninový režim, který přepne prázdnou chladničku na 14 stupňů, a mraznička mrazí normálně dál,“ uvádí Barbora Bartiková, PR manažerka společnosti BSH domácí spotřebiče.

Péči vyžadují i sušičky. „Pokud se jejich kondenzátor pravidelně nečistí, zanáší se, snižuje se účinnost sušení a spotřeba rychle narůstá,“ vysvětluje Bartiková.

Časové vypínání spotřebičů energii ušetřit vůbec nemusí. Podle Truxy je potřeba nejdříve změřit jejich energetickou spotřebu, přičemž k měření poslouží chytré zásuvky. „Nejjednodušší modely stojí kolem 400 Kč a umožní zkontrolovat všechny spotřebiče v domácnosti. Dražší modely dokonce umožňují stažení dat spotřeby elektrické energie v čase a jejich zpracování v počítači,“ uvádí Truxa.

Komunitní energetika pomáhá srazit ceny energií. Česko v ní ale zaostává

Když už trouba peče, tak je potřeba toho využít

Vyplatí se vypínat pouze ty spotřebiče, které mají vyšší spotřebu a při jejichž úplném vypnutí nedojde například k vymazání uložených nastavení. Úsporu si potom lze spočítat vynásobením naměřené spotřeby a ceny elektrické energie.

„Moderní spotřebiče mají off-line spotřebu zanedbatelnou, méně než jeden watt. Za rok spotřebují elektřinu asi za 50 korun,“ dodává Truxa. Platí to i pro nabíječky telefonů. Bez připojeného telefonu mají velmi malou spotřebu. Vyndávat ze zásuvky by se měly spíše kvůli případnému vzniku požárů.

Dalšími velkými spotřebiteli energie jsou například domácí wi-fi routery, datová úložiště, televizní set-top boxy či herní konzole. „Ty jsou zapojené 24 hodin denně, a pokud se sečte jejich spotřeba v době, kdy nejsou aktivní, může to být překvapující číslo,“ upozorňuje Truxa.

Ušetřit se dá i během vaření. Jedná se o známé zásady, jako používání poklice při ohřevu vody, vybrání správného průměru hrnce vzhledem k plotýnce, včasné přepnutí na nižší výkon, který stačí pro udržení varu.

Spotřebu energie sníží vaření v tlakovém hrnci či nádobí, které se rychle nahřeje. Pomůže i ohřívání jen potřebného množství vody v rychlovarné konvici či použití remosky, která je oproti troubě úspornější. Vyplatit se může i naplánovat využití trouby tak, aby se v troubě najednou tepelně upravilo více pokrmů najednou.

Některé moderní trouby mají i programy na využití zbytkového tepla. Takové programy se dají využít například při dlouhém pečení, kde nemusí být teplota přesně nastavená a v průběhu pečení může mírně kolísat.

Valentina Podlesná
Valentina Podlesná

Valentina vystudovala Univerzitu Karlovu, kde získala magisterský titul v oboru sociální a kulturní ekologie, předtím také bakalářský titul v oboru žurnalistiky. Zajímá se o komunitní zahrady i výrobu ekologických pracích prášků.