Mycí prostředek na nádobí české společnosti Zenit pod názvem Real Green láká k nákupu hned několika zelenými nálepkami. V nich si můžeme přečíst, že kromě toho, že je výrobek Green, což doprovází obrázky květinek a včeličky, tak je i „nature friendly“ a obsahuje o 42 procent méně plastu.

Další konkrétní vysvětlení, v čem je výrobek přírodní a proč by měl být nezávadný pro květiny i včely, jak v nás evokuje obrázek na přední etiketě, se už z obalu nedozvíme. Zjednodušeně lze říci, že kvůli této vágnosti nese uvedený mycí prostředek hned několik všeobecně uznávaných znaků greenwashingu.

Navíc podle expertů obsahuje tento prostředek na mytí nádobí minimálně jeden výrazně nedoporučovaný konzervant, konkrétně Benzisothiazolinone. Jde o zcela běžně používaný konzervant. Najdeme ho v mnoha produktech konvenční drogerie, v běžných kosmetických přípravcích, a dokonce i v některých produktech známých ekologických značek. Jedná se o syntetické látky s konzervačními a biocidními účinky, které účinně zabraňují růstu bakterií.

Podle mnoha studií jsou ale problematické. Například proto, že patří mezi nejsilnější kontaktní alergeny. Jsou považovány za cytotoxické, tedy toxické přímo vůči buňkám. Vzhledem k tomu, že jsou tyto konzervanty široce používané jak v kosmetice, čistících prostředcích nebo třeba barvách, tak výzkumy dochází k tomu, že významně přispěly ke zvýšenému výskytu dermatitidy v populaci. V neposlední řadě působí také velmi nepříznivě na vodní život.

Martina Patočková
Martina Patočková

Martina začínala s novinařinou v agentuře ČTK a pokračovala v MF Dnes, psala pro E15 či Reportér Premium. Jenže pak zatoužila po větší samostatnosti. Ráda chodí po kopcích, plave s ploutvemi i bez nich a chtěla by kočku.