V každé provozovně v síti UGO Salaterií vzniká každý den zhruba sto kilogramů bioodpadu. Brzy už by ho mohlo být méně. Inovátorské týmy přišly s nápady, jak část odpadu proměnit do kompostovacích kuliček Ugulek anebo jako ho využít jako potravu pro larvy, na jejichž proteinu si pak budou moci pochutnat třeba psi.

Nad tím, jak se s bioodpadem z 24 UGO Salaterií vypořádat, bádalo pět týdnů sedm týmů v rámci výzvy Challenge Lab pořádané Impact Hubem. Z hodnocení poroty vzešel jako vítězný projekt Ugulky, kdy se má bioodpad proměnit do kompostovacích kuliček.

Nadšení vzbudil ale i „larví“ nápad, který už je detailně rozpracovaný a chybí mu jen uvedení do provozu. V tomto případě si budou na zbytcích ovoce a zeleniny pochutnávat larvy z brněnské farmy, které se pak stanou zdrojem ceněného proteinu například do krmiv pro psy.

Šanci u UGO ale mají i další, i když nevyhráli. „Vidím hned několik projektů, které nás zaujaly. V tuto chvíli jde o nápady, jejichž realizovatelnost musíme vyhodnotit v rámco UGO týmu. Poté rozhodneme, který z projektů bude možné rozvíjet dál,“ slibuje Marek Farník, zakladatel a šéf sítě UGO.

Organizátoři z Impact Hubu si výsledek také pochvalovali. „Pod hlavičkou EIT Food se Challenge Lab koná napříč Evropou, ne vždy se ale sejde hned několik tak snadno realizovatelných řešení, která mohou mít okamžitý pozitivní dopad. Když uvážíte, že se většina přihlášených vidí na zahájení vůbec poprvé a jsou z různých oborů, je to úspěch pro ně, pro nás i naše obětavé mentory,“ dodává Barbora Puchlová, koordinátorka celé akce za Impact Hub s tím, že další výzva pro agropotravinářské inovace se uskuteční už příští rok.

Kompostovací kuličky

Nejvíce porotu zaujaly kompostovací kuličky se semínky, které by pomohly oživit zeleň. Jejich proces výroby následující. Na provozovny UGO Salaterií bude potřebovat nainstalovat elektrické kompostéry. „Ty zvládnou zpracovat vysoké množství odpadu na deset procent původního objemu. Vznikne kompost, který se dá využít jako účinné hnojivo,“ uvedla při prezentaci před porotou členka mladého týmu Waste Nougo Kristýna.

Vzniklý kompost lze podle autorů nápadu nabízet organizacím, které mají sociální či environmentální přesah, jako jsou různé ekologické dílny, malí farmáři. Ke zvážení by mohl být i třeba Leros, výrobce bylinných čajů, který spadá pod Kofolu jako UGO.

V koši restaurací skončí ročně přes 20 tisíc tun jídla a zbytků. Zbytečně. Odpad jde zkompostovat

„Druhý směr je nabízet z kompostu vyrobené kuličky, Ugulky, zákazníkům Salaterií. Ugulky může UGO vyrábět buď u sebe, nebo v chráněné dílně. Mohou být bylinkové pro domácí pěstování, tématické na Vánoce, Valentýna anebo luční, které mají podle nás největší marketingový potenciál,“ popsal Michal z týmu Waste Nougo. Jak bylo vidět z natočeného videa, luční Ugulky pak může zákazník rozhodit po městě, na louce, v parku, kdekoliv má pocit, že příroda potřebuje pomoci.

Larví žrouti

Ugulky nebyly jediným projektem, který porotu oslovil. Tak zvanou divokou zelenou kartu získal projekt využívající k likvidaci bioodpadu larvy. Jana Vašíčková se jimi zabývá už pět let, loni založila firmu Larva Loop, jejímž cílem je zpracovávat právě bioodpad z různých zdrojů.

„Larvy žerou veškerý bioodpad, rostlinný a živočišný. Cílem je vyprodukovat larvy samotné, používají se jako krmivo pro hospodářská zvířata i pro domácí mazlíčky, hlavně psy,“ uvedla při představování jejich projektu.

Larví farma zahájí pilotní provoz v příštím roce. Její zakladatelé by do ní rádi sváželi zbytky ovoce a zeleniny z pěti provozoven UGO v okolí Brna.

Chtěli omezit plýtvání potravinami v restauraci, tak zrušili polední menu. Nahradilo ho týdenní

„Naše farma je vlastně kontejner, kde jsou plastové boxy, v nich jsou larvy a ty jsou krmeny různými typy bioodpadu. Počítáme i s dalším, například ovocem a zeleninou ze supermarketů, mlátem, ale i pečivem,“ uvedl finanční šéf projektu Janík Tománek. A přiblížil zároveň čísla ukazující na ekonomickou životaschopnost, což byla jedna z podmínek pro úspěšnost projektu.

Zakladatelé Larva Loopu počítají s tím, že by sváželi bioodpad jednou za dva dny a ze 700 kilogramů by „vzniklo“ 140 kilo larev. „Výnos z jedné dodávky by byl sedm tisíc korun, náklady na svoz vychází zhruba na tisíc korun,“ popsal.

Podobně si ekonomickou udržitelnost projektu propočetli i v týmu Waste Nougo. Investice do kompostérů na provozovnu se sice pohybují v řádu desítek až stovek tisíc u těch větších, ale vrátit by se měla do pěti let díky úspoře na poplatcích za likvidaci odpadu. Další finance by mohl přinést prodej Ugulek na provozovnách.

Martina Patočková
Martina Patočková

Martina začínala s novinařinou v agentuře ČTK a pokračovala v MF Dnes, psala pro E15 či Reportér Premium. Jenže pak zatoužila po větší samostatnosti. Ráda chodí po kopcích, plave s ploutvemi i bez nich a chtěla by kočku.