Domácnosti upouštějí od klasických úklidových prostředků. Roste i počet firem, které nabízejí ekologické úklidy. Nejčastěji pouze sodou, octem a kyselinou citronovou. Výsledek takového úklidu je prý totožný jako při použití agresivnějších chemikálií. A přitom nezatěžuje životní prostředí.

„Je úplně zbytečné utrácet peníze za drahé a chemické prostředky, které škodí zdraví. Jejich výpary, které pak v domácnosti dlouhodobě dýcháme, nám mohou způsobovat řadu onemocnění,“ uvádí Michal Vála, zakladatel společnosti Boží úklid. K naleštěné domácnosti prý stačí ocet, jedlá soda, citron či kyselina citronová.

O škodlivosti klasických chemických prostředků jsou přesvědčené i Anita Šulcová a Kateřina Počepická, zakladatelky úklidové firmy Holky Úklidovky. K úklidu v domácnostech klientů používají rovněž jen sodu, ocet a kyselinu citronovou. „Nezbytným pomocníkem při úklidech je nám parní čistič. Zničí téměř všechny bakterie a viry bez použití jakékoliv chemie,“ uvádí Šulcová.

Míchají si vlastní přípravky

Novinkou letošního roku jsou jejich vlastní čisticí prostředky. „Máme nyní čtyři různé druhy – na kuchyň, koupelnu, vodní kámen a na čištění ovoce a zeleniny. Přípravky jsou přírodní, obsahují biosurfaktanty, což jsou povrchově aktivní sloučeniny produkované různými druhy mikroorganismů a neobsahují proto žádné chemické prvky,“ vysvětluje Šulcová.

Vlastní ekologické přípravky si míchá i Boží úklid. „Máme asi osm druhů. Něco je na podlahu, něco na utírání prachu, na leštění, na okna nebo třeba na pořádně zašlou špínu,“ uvádí Vála a dodává, že se vždy jedná o nějakou kombinaci octu, sody a citronu doplněné a funkční výtažky, jako je například tea tree oil, který je antibakteriální.

S nedůvěrou ze strany zákazníků ohledně ekologického úklidu se prý společnosti nesetkávají. „Není nic, co bychom nedokázaly odstranit. Domácnosti jsou vždy překvapené a nadmíru spokojené, jak to pomocí citronu a sody lze uklidit,“ popisuje Počepická. Měsíčně prý společnost uklidí přibližně sto domácností.

Závislí na uklízení. Pár z Česka posbíral nejen po Střední Americe už více než pět tun odpadků

Dřevěné kartáče a houbičky z lufy

Podle Kateřiny Brožové, zakladatelky instagramového profilu Úklid pro klid a e-shopu s ekologickými prostředky, jsou chemické úklidové prostředky méně účinné než ocet se sodou. Jde jen o to je správně používat. Na svém instagramovém účtu proto propaguje a ukazuje různé vychytávky a tipy pro ekologický úklid domácností. Účet má již přes 220 tisíc sledujících.

Ekologický úklid je podle ní i méně časově náročný. „Díky tomu, že jsou suroviny univerzální a účinné, jde třeba celá koupelna uklidit i za deset minut,“ tvrdí Brožová.

Holky Úklidovky cílí i na zerowaste úklid. „Snažíme se i s úklidem ekologickými prostředky šířit i osvětu, že není třeba mít doma jednorázovou houbičku, hadr či utěrku. Vše se dá velmi snadno nahradit lepší variantou,“ uvádí Šulcová s tím, že nejraději uklízejí s plenkovinou a namísto klasických houbiček používají dřevěné kartáče či houbičky z lufy. Samotné suroviny na úklid nakupují ve vratných obalech a rozdělují do znovupoužitelných krabiček, které vozí na jednotlivé úklidy.

Valentina Podlesná
Valentina Podlesná

Valentina vystudovala Univerzitu Karlovu, kde získala magisterský titul v oboru sociální a kulturní ekologie, předtím také bakalářský titul v oboru žurnalistiky. Zajímá se o komunitní zahrady i výrobu ekologických pracích prášků.