Sójové, ovesné či kokosové alternativy mléčných výrobků už dnes nesmějí nést na obalu označení mléko či jogurt. Podle pozměňovacího návrhu, který prošel Evropským parlamentem, by už ale nesměly mít na obalu ani popisy jako „krémový“ či „máslový“. V krajní variantě by dokonce nemohly používat obrázky bílého nápoje na cereálních křupkách anebo označení „rostlinná alternativa jogurtu“.

Veganské a další organizace podporující rostlinné alternativy se snaží rozhodnutí zvrátit. Mimo jiné sepsaly petici, aby „rostlinnou cenzuru“ zastavily, k ní se připojila i Česká veganská společnost.

„V praxi se nový pozměňovací návrh rovná cenzuře rostlinných alternativ mléčných produktů. Zakázány by byly jakékoliv odkazy na mléčnou terminologii, například v reklamě by nemohl být rostlinný nápoj naléván do cereálií nebo (ne)mléčná pěna do cappuccina a v nejpřísnějším výkladu by dokonce návrh mohl vést k zákazům obalů rostlinných potravin, které vypadají vizuálně podobně jako mléčné obaly,“ vysvětluje jejich postoj předseda České veganské společnosti Martin Ranninger.

„Návrh je samozřejmě nesmyslný a navíc v přímém rozporu s cíli udržitelnosti v rámci Zelené dohody pro Evropu a strategie Od zemědělce ke spotřebiteli. Pokud by prošel, představovalo by to vážnou hrozbu pro klimatické cíle Pařížské dohody a narušilo by to soutěž mezi tradičními potravinářskými společnostmi a společnostmi, které vyrábějí rostlinné alternativy,“ dodává Ranninger. Připomíná tak, že uhlíková stopa rostlinných alternativ je nižší než produktů živočišné výroby.

Pozměňovací návrh se bude projednávat v březnu

Velkým odpůrcem a podporovatelem zákazu všech odkazů na mléčné výrobky jsou samotné mlékárenské podniky a svazy. Názvy jako „sójové mléko“ klamou podle dřívějšího vyjádření předsedy Českomoravského svazu mlékárenského Jiřího Kopáčka spotřebitele. Stejně tak se pravověrným mlékářům nelíbilo označení Nemléko. To se muselo pod tlakem evropské legislativy přejmenovat na Optimistic. Konkrétně k tomu v Česku došlo poté, co na Státní zemědělskou a potravinářskou inspekci přišlo udání, napsal v říjnu loňského roku server Aktuálně.cz. Stejně tak musela své produkty do konce roku přejmenovat společnost Soyka. Ta používala názvy jako Ml*ko či Sm*tana.

Pozměňovací návrh 171 bude na úrovni Evropské unie projednáván v březnu. Švédská značka ovesných alternativ Oatly u té příležitosti spustila kampaň „Are you stupid? The milk lobby thinks you are“. Řada společností se také připojila k dopisu zasílanému se stejným účelem Evropské komisi. Jednou z nich je i Alpro, výrobce rostlinných alternativ, vlastněný Danone.

Danone není jedinou z velkých tradičních společností, které vsadily na alternativy. O totéž usiluje i Coca Cola se svými nápoji AdeZ vyráběnými za Prahou. Masové společnosti, například Uzeniny Příbram, se zase pouštějí do výroby burgerů z hrachu a obilí.

Společnosti totiž cítí, že se mění i vnímání spotřebitele. I tradiční masožrouti jako jsou Češi jsou totiž otevřeni novým trendům a zkoušení rostlinných výrobků. Na to reagují i obchodníci zařazující alternativní výrobky stále ve větší míře na své regály.

Rostlinný burger zatím žije

Lépe jsou na tom v tomto ohledu zatím výrobci masových alternativ. Ti mohou dále používat názvy jako burger nebo párek i pro výrobky ze sóji či hrachu. I jejich zákaz Evropský parlament řešil, ale neprošel.

„Jsme zklamaní, že jsme neuspěli. Jako evropští řezníci jsme žádali, aby když se řekne párek, tak byl živočišný. To bohužel neprošlo. Teď hledáme způsob, jak odlišit, aby nedocházelo ke klamání většiny spotřebitelů,“ uvedl k tomu v prosinci pro E15 Karel Pilčík, majitel MP Krásno, jednoho z největších zpracovatelů masa a výrobců masných výrobků v zemi.

Názvy se tak podle Pilčíka budou muset řešit jen na národní úrovni. Otázka tedy je, co rostlinné burgery v Česku se silným zastoupením „masařů“ ve vládních strukturách čeká.

 

 

Martina Patočková
Martina Patočková

Martina začínala s novinařinou v agentuře ČTK a pokračovala v MF Dnes, psala pro E15 či Reportér Premium. Jenže pak zatoužila po větší samostatnosti. Ráda chodí po kopcích, plave s ploutvemi i bez nich a chtěla by kočku.