Česká koalice pro ochranu biodiverzity získala podporu pro svůj projekt CCBC do škol. Deutsche Telekom jí přispěje na přednášky ve školách a zážitkové programy pro děti 35 tisíc eur.

Česká koalice pro ochranu biodiverzity (CCBC) spustila projekt v roce 2019. Pro první školní rok nabídka obsahovala osm přednášek. Dnes si učitelé a žáci vybírají z 27 programů uspořádaných do čtyř kategorií – ekosystémy, živočišná říše, globální výzvy a ochrana přírody. „Řekli jsme si: Máme lektory s terénní praxí, autentickým příběhem, spoustou zážitků, fotek, videí, tak to pojďme vše přenést do našich škol,“ uvádí ředitelka CCBC Kristýna Nováková.

Na tři hodiny do Konga

Mezi nejoblíbenější přednášky patří ty o včelách a o ochraně slonů a mořských želv. Děti se mohou dozvědět také něco o konceptu zero waste, kácení deštných pralesů nebo pytláctví. „Témata umíme různě upravovat a šít projektovým dnům a různým eventům na míru,“ popisuje Nováková.

Ze šesti zážitkových okruhů jsou nejžádanější práce s fotopastmi, výzkum mořských želv a ochrana přírody s mobilní aplikací. Ze „základky“ se děti přenášejí na tři vyučovací hodiny do afrického Konga. Ochránci přírody školákům ukazují třeba to, co obnáší práce terénního biologa, děti si zkoušejí práci s fotopastmi nebo přístrojem GPS.

„Vyrazíte společně na školní zahradu, kde vás čeká spousta zajímavých stop – náboje ze zbraní pytláků, sloní trus a další stopy včetně reálných záběrů z fotopastí z Afriky,“ dodává Nováková.

„Fakta o biodiverzitě, její ochraně a inspirace k pomoci druhým jsou cestou, jak učit další generace žít v rovnováze s přírodou,“ myslí si Nováková. Prostřednictvím přednášek chce koalice vytvářet u nejmladší generace kladný vztah k přírodě. Programy ve školách mohou podle Novákové dětem přiblížit jinak velmi vzdálené globální problémy a zároveň popularizují vědu.

Musíme plošně zakázat „věčné chemikálie“. Jinak na to vymřeme, varuje expert na chemii

850 tisíc korun investují do svého rozvoje

Projekt uspěl mezi 107 konkurenty z deseti evropských zemí v dobrovolnické soutěži #WHATWEVALUE společnosti T-Mobile ze skupiny Deutsche Telekom. O udělení cen rozhodovalo hlasování veřejnosti, přičemž čeští ochránci se umístili na druhé příčce.

Česká koalice pro ochranu biodiverzity v současnosti sdružuje patnáct projektů zabývajících se biodiverzitou. Její členové se třeba starají o outloně váhavé na indonéském ostrově Sumatra, monitorují život jeřábů popelavých v Česku nebo zakládají „ekoknihovny“ po celé Indonésii. Do koalice patří také projekt Kola pro Afriku nebo organizace Veterináři bez hranic.

Jednou z náplní je vzdělávání veřejnosti. Koalice pořádá večerní besedy nebo rodinné programy v botanických zahradách a na stanici přírodovědců v Praze. Odborníci z různých projektů navíc učí děti přímo v místech, kde pomáhají.

„Na čerpání výhry a její alokaci se teprve pracuje,“ dodává ředitelka České koalice pro ochranu přírody. Částku přesahující v přepočtu 850 tisíc korun nicméně plánuje investovat do dalšího rozvoje vzdělávací platformy.

Koalice se příští rok hodlá více věnovat české přírodě. „Novinkou bude program zaměřený na rostliny a jejich opylovatele,“ uvádí Nováková.

Slony odděluje od lidí včelami a chystá se spravovat rezervaci. Český ochránce africké přírody

Želvy, včely i sloni

Na programech se podílí celkem šestnáct lektorů z projektů České koalice pro ochranu přírody a partnerských zoologických stanic. Žáci se mohou potkat s Adélou Hemelíkovou, která se v Indonésii stará o mořské želvy, expertem na včely medonosné a čmeláky Jiřím Cafourkem nebo ochráncem slonů a protagonistou nového filmu The Elephangelist Arthurem F. Sniegonem.

Projekt se zaměřuje hlavně na druhý stupeň základních škol. „Následující rok chceme pracovat na tématech a metodikách pro první stupeň,“ doplňuje Nováková. V tomto školním roce pořádají přibližně dvě akce týdně. „Moc si užíváme, že současná epidemiologická situace umožňuje návštěvu škol. Dva předchozí roky jsme se pohybovali hlavně v online prostředí,“ říká Nováková.

CCBC na svých internetových stránkách nabízí desítky videí doplněných o vzdělávací materiály, jako jsou pracovní listy, slovníčky pojmů nebo výukové infokarty. „Naše videa v online knihovně mají za poslední rok přes 35 tisíc zhlédnutí,“ říká Kristýna Nováková. Kromě videí natočených přímo pro projekt CCBC do škol je možné v databázi najít například cyklus dokumentů Češi zachraňují nebo film Zelená poušť režiséra Michala Gálika.

Karolína Chlumecká
Karolína Chlumecká

Karolína studuje žurnalistiku na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy. Z témat se věnuje mimo jiné udržitelné módě či komunitní energetice.