Transformace německé energetiky bude vyžadovat velké množství vodíkových elektráren, které budou využívány v období nízké výroby elektřiny ze solárních a větrných elektráren. Podle ministra hospodářství Roberta Habecka musí plánování těchto zdrojů začít okamžitě a první aukce na jejich výstavbu by měla být vypsána ještě letos.

Německý ministr pro hospodářství a klima Robert Habeck podle zahraničního serveru Clean Energy Wire uvedl, že Německo bude potřebovat velké množství výkonu v elektrárnách, které nebudou provozovány nepřetržitě a které budou využívány v období nízké výroby elektřiny ze solárních a větrných elektráren.

Mělo by se jednat zejména o elektrárny spalující vodík, ale i o další záložní zdroje elektřiny. První aukce na výstavbu těchto zdrojů by podle Habecka měla být uspořádána ještě v letošním roce. „Musíme jednat předtím, než tady bude poptávka,“ uvedl Habeck.

Ministr současně vyloučil znovuotevření debaty o přehodnocení odklonu od jaderných elektráren. Namísto toho vyzval k vyšší míře politické disciplíny a odhodlání při plnění nastaveného plánu.

Důležitá role plynových zdrojů a akumulace

Server Clean Energy Wire připomněl, že pro úspěšný přechod na obnovitelné zdroje energie bude jednou z největších výzev zvládnutí akumulace elektřiny z obnovitelných zdrojů, například ve formě vodíku.

Fotovoltaika nad bramborami i chmelnicí. Zemědělci budou moct zároveň pěstovat plodiny a vyrábět elektřinu

„S ohledem na to, že Německo letos odejde od jaderných elektráren a cílí na úplný odchod od uhlí ve třicátých letech, bude potřebovat vybudovat nový výkon, kterým dokáže nahradit odstavené uhelné a jaderné elektrárny,“ dodal server Clean Energy Wire.

Takzvaným přechodným palivem umožňujícím realizaci plánovaného přechodu na elektroenergetiku založenou na obnovitelných zdrojích energie měl být zemní plyn. Ruská invaze na Ukrajinu nicméně rozpoutala diskuzi o tom, zda je vhodné se spoléhat právě na dovážený zemní plyn, a přinutila německou vládu urychlit rozvoj elektráren na vodík.

Článek byl publikován na webu oenergetice.cz.

Redakce oEnergetice.cz
Redakce oEnergetice.cz

Internetový portál oEnergetice se zaměřuje na zpravodajství a odborné články z energetického sektoru, nabídky práce a monitoring médií.