Letos navštívil Mikuláš s Čerty a Anděly nejen děti, ale i úředníky. Zavítal na čtyři ministerstva, která si v červnu vyslechla rozsudek ve věci „klimatické žaloby“. Ten jim ukládá zintenzivnit aktivity směřující k ochraně klimatu, což se však stále v dostatečné míře neděje. Všechny resorty proto vyfasovaly uhlí.

Skupinka aktivistů v tradičních kostýmech doprovázená tahací harmonikou dnes přednesla své výtky například náměstkovi pro řízení sekce ochrany klimatu Janu Dusíkovi z ministerstva životního prostředí, který se nedávno vrátil z egyptské konference COP 27 o změně klimatu.

Když se náměstek objevil, vyslechl si od „klimatického Mikuláše“ výčet věcí, které jdou v pomyslné knize hříchů ministerstvu na vrub. Byl mezi nimi například případ těžby v polském dole Turów. Ekologům vadí dohoda obou zemí, na základě níž Česko stáhlo žalobu na Polsko u Soudního dvoru EU výměnou za odškodnění převyšující jednu miliardu korun. Podle Frank Bold tak budou lidé na české straně hranice dál přicházet o vodu.

Mezi hříchy se také objevila soudem zrušená emisní výjimka pro uhelnou elektrárnu Chvaletice. Podle ekologických organizací by provozovatel elektrárny, společnost Severní energetická, měl začít plnit platné emisní limity, nebo přerušit provoz až do vydání nového pravomocného rozhodnutí.

Dusík dostal alespoň pochvalu za to, že se ukázal. Na druhou stranu jeho kolegové z ministerstva průmyslu a obchodu na dotaz aktivistů, zda budou přijati, vůbec nereagovali. „Nejzbabělejší bylo ministerstvo průmyslu, které nás jako jediné nepřijalo, přitom zodpovídá za nejvíce emisí. My jsme si ale vynutili alespoň tiskového mluvčího, který si od nás nadílku převzal a my mu na oplátku zazpívali,“ sdělil Ekonews po akci Mikuláš (Vincenc Bouček).

Skupinka následně zamířila na ministerstva dopravy a zemědělství. Ministerstvo dopravy bylo podle Mikuláše (Boučka) alespoň dobře připravené. „Tiskový mluvčí nám říkal, proč si myslí, že toho jeho resort dělá dost. My mu sdělili naše argumenty, předali znovu rozsudek Městského soudu v Praze a slíbili, že za rok přijdeme zase,“ slibuje Mikuláš. Na ministerstvu zemědělství mluvčí přednesl říkanku, od klimatických aktivistů si ale jeho rezort rovněž vysloužil uhlí.

Čtyři ministerstva versus Klimatická žaloba ČR. Kvůli rozhodnutí soudu zatím opatření nepřijmou, nevidí důvod

Mikulášskou výpravu organizují členky a členové spolku Klimatická žaloba ČR.  V červnu spolek a několik dalších žalobců vyhráli u Městského soudu v Praze spor o ochranu klimatu. Podle pravomocného rozsudku jsou dosud přijatá opatření výše uvedených ministerstev nedostatečná pro snížení emisí skleníkových plynů o 55 procent do roku 2030. Ministerstva podle soudu neuvedla legitimní důvody pro svou nečinnost a jsou povinna dělat více.

Proti rozsudku podaly všechny strany kasační stížnosti k Nejvyššímu správnímu soudu v Brně (NSS). Zatímco ministerstva se snaží svých povinností zprostit, žalobci žádají zpřísnění verdiktu, který podle nich nesměřuje k cílům vytyčeným Pařížskou dohodou. Rozhodnutí NSS očekávají v příštím roce. Rozsudek Městského soudu v Praze je pravomocný a ministerstva mají povinnost se jím už půl roku řídit, což podle aktivistů nečiní.

 

Irena Buřívalová
Irena Buřívalová

Irena prošla MF Dnes nebo ekonomickými týdeníky Euro a Czech Business Weekly. Nejradši píše o věčných chemikáliích v oblečení, ekologickém zemědělství, odpadech, rychlé módě a bioplastech.