Rychlý rozvoj fotovoltaických panelů mění způsob, jak lidé používají elektrozařízení. Téměř cokoli se dá napájet mimo síť od mobilu přes notebook až po ledničku či elektrokolo. Stačí, když svítí slunce.

Cestovatelé, turisté, sportovci nebo zahrádkáři mají v poslední době víc možností než jindy, jak se „mimo civilizaci“ dostat k čisté energii. Mohou si její generátory snadno nosit s sebou. Na trhu se navíc rychle rozrůstá nabídka drobné elektroniky, která má solární panely vestavěné.

Pořídit se dají lampy, kamery, zahradní fontány i solární batohy. Analytická společnost Market Research Future odhaduje tempo růstu tohoto trhu do roku 2027 na 18 procent ročně. Podle českých prodejců poptávka po tomto zboží stoupá mimo jiné i kvůli energetické krizi.

„Lze pořídit například solární nabíječky, lampy a světla s čidlem, existují už i solární hodinky nebo plachty na bazén,“ uvádí Ondřej Hnát, obchodní ředitel internetového obchodu Alza.cz. Dostupné jsou venkovní kamery, powerbanky či batohy se solárním panelem, které lze využít k nabíjení mobilního telefonu či notebooku.

Dvanáctikilová elektrárna

Anebo si člověk může pořídit přenosný solární panel s nabíjecí stanicí. Ta může mít třeba kapacitu 600 watthodin, což stačí na deset nabití notebooku, nebo na provoz ledničky po dobu deseti hodin. Dá se s její pomocí nabít i elektrokolo. Stowattový fotovoltaický panel ji pak zcela nabije přibližně za sedm hodin. Záleží samozřejmě na počasí. Dohromady váží podobná sada kolem dvanácti kilogramů.

Poptávka po tomto typu zboží je podle prodejců v současnosti velká a stále roste. Alza.cz zaznamenala nárůst poptávky po elektronice se solárním panelem zhruba o 50 procent. Podle Hnáta se poptávka po tomto typu zboží zvýšila i kvůli vysokým cenám energií.

Větší zájem o elektroniku se solárními panely zaznamenal rovněž obchodní řetězec s elektronikou Datart. „Nejvíce se prodávají samostatně nabíjecí stanice, stanice v setu se solárními panely, nebo samostatné solární panely,“ uvádí Daniel Karola, manažer produktového marketingu společnosti.

Jak fotovoltaika pomáhá v energetické krizi. Příklad konkrétního domu na Jižní Moravě

Schopnost chytat slunce powerbanku neprodražuje

Popularitě se těší i zařízení, která fotovoltaický panel obsahují. Třeba powerbanky se solárním panelem dnes nabízí již hodně výrobců. „U solárních powerbank je rozdíl zejména v odolnosti proti prachu a vodě,“ vysvětluje Karola. Některé mají podle něj možnost bezdrátového nabíjení, schopnost rychlonabíjení nebo přidanou hodnotu ve formě zabudované svítilny.

Solární powerbanka s kapacitou 20 tisíc mAh zajistí přibližně čtyři plná nabití mobilního telefonu či dvě nabití tabletu. „Na přímém slunci se taková powerbanka nabije přibližně za dva dny. Je ale třeba zdůraznit, že solární panel je na powerbance zejména pro záložní využití. Rychleji lze nabít powerbanku standardně adaptérem do sítě,“ vysvětluje Hnát.

Prodejci očekávají další růst poptávky meziročně v řádu desítek procent. „Technologicky jde o záložní způsob napájení, a tudíž si myslíme, že se k powerbankám se solárním panelem bude přiklánět čím dál tím více zákazníků, a to i vzhledem k tomu, že solární powerbanky nejsou výrazně dražší než ty klasické,“ dodává Hnát.

Jaká je životnost solárního panelu, prý výrobci neuvádějí. Alza.cz však reklamaci na solární panel ve lhůtě 24 měsíců nezaznamenala. Drobná elektronika se solárními panely spadá do kategorie elektroodpadu. „Likvidace je stejná jako u jakéhokoliv jiného elektro zařízení,“ uvádí Karola.

Valentina Podlesná
Valentina Podlesná

Valentina vystudovala Univerzitu Karlovu, kde získala magisterský titul v oboru sociální a kulturní ekologie, předtím také bakalářský titul v oboru žurnalistiky. Zajímá se o komunitní zahrady i výrobu ekologických pracích prášků.